Team 2 - KNSB komt net iets tekort

door TL Paul D., 14 april 2019


Zaterdag de 13-de april speelde team 2 zijn laatste wedstrijd in de KNSB-competitie "nieuwe stijl" in Klasse 6D thuis tegen Botwinnik 2 (Zoetermeer). Beide teams hadden na 5 wedstrijden 9 matchpunten verzameld, het bordpuntensaldo was met slechts één punt meer in het voordeel van de bezoekers. Zij zouden dus genoeg hebben aan een gelijkspel om kampioen te worden.

Nadat om even na één uur het startsein was gegeven aan de zwartspelers om de klokken in werking te zetten werd nauwelijks drie kwartier later reeds het eerste winstpunt genoteerd: Qian Huang kreeg van zijn vrijgevige tegenstander Dirk Brinkman pardoes 'n vol stuk cadeau. Deze gaf toen teleurgesteld direct de partij op. Dit gebeurde op bord 7. Qian was door deze snelle zege onze niet meer in te halen topscoorder van team 2 met 5½ punt uit 6! Ernaast, op bord 8, wist onze Joaquin Aarts dankbaar gebruik te maken van 'n misrekening in een combinatie van Lucas Albers, die daardoor verder moest in een verloren eindspel. Joaquin speelde dat keurig uit en bracht zijn persoonlijke score daarmee op 4 uit 4. De feestvreugde bij deze 2 - 0 stand nam stilletjes nog wat verder toe op het moment dat Circe Janse - nu wel meespelend, bevrijd van alle toetsweekzorgen - de voorsprong vergrootte tot 3 - 0 door op gedecideerde wijze 'n voordelig staand loper-eindspel, op bord 6, tegen Gerard Arp winnend af te sluiten.

De jeugd had zich opnieuw van de beste kant laten zien. 'n Buitenstaander zou denken: De wedstrijd is gespeeld.....Maar op de resterende 5 borden stond nog heel wat te gebeuren. Het eerste verliespunt scoorde Shakir Salih (bord 3). Na 'n mindere openingsopzet slaagde hij er niet meer in Merlijn Albers van de overwinning af te houden: 3 - 1.

Op bord 1 verliep het ook niet geheel naar wens; teamleider Paul Dekker verkoos met zwart tegen Arno van der Lubbe de stelling overzichtelijk te houden door 'n te vroege ruil in het centrum. Het pakte echter anders uit; zeker na nóg 'n strategisch foutje verzeilde hij in 'n verloren eindspel: 3 - 2. Teamleider Arno Middelkoop deed dit beter. Op bord 2 kwam onze Brian van Kanten tegen hem in onoverkomelijke moeilijkheden, daarbij vooral ook gehinderd door tijdnood. De stand was toen 3 - 3.

Sybe de Oude (bord 5) trachtte zijn in tijdnood verkerende tegenstander Ciro Catalan tot remise te verleiden, maar deze liet zich niet van de wijs brengen daardoor en scoorde uiteindelijk het beslissende vierde bordpunt voor Botwinnik: 3 - 4. Op bord 4 had Jeffrey Ouwersloot dan ook geen enkele reden om het remisevoorstel van Luuk Gloudemans af te slaan in 'n duidelijk véél mindere stelling. De Zoetermeerders wilden zo rap mogelijk naar huis met deze 3½ - 4½ overwinning op zak. Gefeliciteerd!

Conclusie: De overwinning in deze wedstrijd van de waarheid was daarom dikverdiend, omdat zij op elk van de 8 borden 'n ratingoverwicht hadden. Hun team als geheel noteerde circa 150 punten meer. Teamleider Paul Dekker wil bij deze besluiten met alle vaste spelers en nog meer alle bereidwillige invallers te bedanken voor hun sportieve inzet!!
  RSR Ivoren Toren 2 1518 - Botwinnik 2     1655 3½ - 4½
1. Paul Dekker     1746 - Arno van der Lubben 1852 0 - 1
2. Brian van Kanten  1562 - Arno Middelkoop   1785 0 - 1
3. Shakir Salih    1518 - Merlijn Albers   1671 0 - 1
4. Jeffrey Ouwersloot 1501 - Luuk Gloudemans   1675 ½ - ½
5. Sybe de Oude    1531 - Ciro Catalan    1647 0 - 1
6. Circe Janse     1550 - Gerard Arp     1615 1 - 0
7. Qian Huang     1433 - Dirk Brinkman    1561 1 - 0
8. Joaquin Aarts    1300 - Lucas Albers    1437 1 - 0