RSR blaast hoog van de Ivoren Toren!

door TL Paul D., 4 november 2018


Wat 'n glorieus weekend! Als we de aanloop, donderdagavond, er ook bij rekenen, was het één en al victorie, dat er geblazen werd. Ons Team 2 - RSB zette de toon door in Waddinxveen met de kleinst mogelijke marge de zege uit het vuur te slepen. En 'n dag later wilde Team 1 - RSB ook z'n partijtje meeblazen, met als gevolg dat Messemaker 1847 met 'n 5 - 3 nederlaag naar huis (Gouda) gestuurd werd.

Toen brak het KNSB - weekend aan, na 'n nachtje slapen.......Beide teams, elk op hun niveau, speelden deze ronde thuis tegen respectievelijk het derde en het zevende team van het LSG uit Leiden. Team 1 - KNSB zorgde voor 'n getrouwe kopie van wat er de donderdagvond was gebeurd: Bij 'n 4 - 3 voorsprong voor de onzen blies Nathanaël het slotakkoord ( remise ), net zoals Herman van Malde had gedaan tegen WSV.

Maar voor het trompetgeschal zorgde toch wel ons met veel moeite opgetrommelde Team 2 - KNSB. Circe en Sybe konden deze keer hun partijtje niet meeblazen, daarentegen was Brian van Kanten nu wel er bij, en dat nog wel als "debutant" in De Lombard. Onze man bleek het schaken nog niet verleerd te zijn na 'n maandenlange onderbreking en hiervan werd Frank Hordijk het slachtoffer. Iets eerder speelde Léon Cornelissen de ouverture, met succes bracht hij zijn tegenstander, Ryanne Turenhout, in onoverkomelijke moeilijkheden. Zij was trouwens niet de enige dame in het Leidse Gezelschap: Christine van der Ven trof in onze Joaquin Aarts 'n veelbelovend talent, dat in de jeugdcompetitie al de nodige ervaring heeft opgedaan. Hij wist zijn voordeel, vanuit de opening verkregen, netjes uit te bouwen tot 'n verdiende overwinning. Ook Qian Huang, 14 jaar, spelend tegen teamleider Luuk Hoogeveen, gaf blijk van zijn snelle vooruitgang, en bracht het volle punt binnen. Zelf had ik intussen met remise genoegen moeten nemen vanwege mijn dubbele taak als wedstrijdleider én speler. Mijn opponent, Paul Koks, nam mijn remisevoorstel zonder aarzelen aan. Leo Veth speelde op donderdag in Waddinxveen de mooiste partij van de avond, deed op vrijdag nog mee in de Interne, en bleek zaterdagmiddag te vermoeid naar eigen zeggen, en moest daarom als enige het loodje leggen tegen Rob Uittenbogaard. Jeffrey Ouwersloot vroeg bij 'n 4 - 1 voorsprong aan mij of hij 'n remise mocht voorstellen aan Gregor Waskowsy. Hij vertrouwde zijn stelling niet helemaal. Enige zetten later was het zo ver: remise. Toen was alleen Shakir Salih nog bezig om zijn partij te winnen van Peter Sonneveld. Uiteindelijk verspeelde Peter in snelschaaktempo 'n loper en kon Shakir voor de einduitslag 6 - 2 zorgen. 'n Prachtig slot van 'n succesvol schaakweekeinde!
  RSR Ivoren Toren 2  1568 - LSG 7         1510 6 - 2
1. Paul Dekker      1790 - Paul Koks       1582 ½ - ½
2. Leo Veth       1676 - Rob Uittenbogaard   1556 0 - 1
3. Brian van Kanten   1550 - Frank Hordijk     1544 1 - 0
4. Jeffrey Ouwersloot  1507 - Gregor Waskowsky   1488 ½ - ½
5. Qian Huang      1405 - Luuk Hoogeveen    1543 1 - 0
6. Léon Cornelissen   1521 - Ryanne Turenhout   1447 1 - 0
7. Shakir Salih     1529 - Peter Sonneveldt   1489 1 - 0
8. Joaquin Aarts       - Christine van der Ven 1427 1 - 0