Team 2 debuteert goed in de zesde klasse D KNSB

door TL Paul D., 8 oktober 2018


Afgelopen zaterdag 6 oktober was het dan zover. In de KNSB-competitie mochten de vijfde- en zesdeklassers aantreden voor hun eerste ronde. Ons Team 2 zou zich gaan bewijzen in klasse 6D, spelend tegen het derde team van Spijkenisse. In hun bekende speellocatie, bibliotheek De Boekenberg, waren we allen op tijd gearriveerd, deels met de auto, deels met de metro. Tegelijkertijd, in dezelfde zaal, speelden het eerste en tweede team van Spijkenisse hun tweede ronde. Wedstrijdleider Rens ter Veen had het er maar druk mee....

Van ons ingeschreven achttal, 'n mix van jong en oud, kon Brian van Kanten het debuut niet meemaken. Hans Veraart was te elfder ure bereid zijn plaats in te nemen. In zijn partij tegen Simon Schaffeld (bord 8) leek hij te gaan winnen, maar in het eindspel van LP tegen de vijandelijke toren moest hij tenslotte berusten in remise. Zelf probeerde ik (aan bord 1) Patrick Meijer van het witte lijf te houden na 'n zéér riskante opening. Met kunst- en vliegwerk probeerde ik de boel bij elkaar te houden. Daarnaast wilde ik ook het spel van mijn medestrijders trachten te volgen. Daar viel vooral het spel op van onze drie jeugdigen: Circe Janse wist Jaap Brokaar met 'n combi te verrassen, Qian Huang schoof 'n TL eindspel tegen Dennis Barendrecht op geduldige wijze naar winst, terwijl onze derde jeugdtroef Sybe de Oude ook al de baas bleef over Jerry Sandifort dankzij mooi positiespel. Dit gebeurde achtereenvolgens op de borden 4, 7 en 6. De stand was toen ½-3½ voor ons.

Echter, aan bord 3 kreeg Jeffrey Ouwersloot te maken met de jongste speler van het Spijkenisser team, Ansh Jakhari, 'n veelbelovend talent. De Technische Commissie van de KNSB had hem in augustus j.l. de belofte-status verleend. Jeffrey bracht tegen hem het klassieke loperoffer op h7, maar Ansh wist zijn koning in veiligheid te brengen op de damevleugel en de aanval uiteindelijk af te slaan, met succes! Op bord 5 moest Shakir Salih tegen Karel van den Burg even later ook 'n nul incasseren, kansloos als hij was tegen de overmacht van de zwarte stukken. Stand op dat moment: 2½-3½.

Aan de topborden werd nog hard gestreden door Leo Veth tegen Job Verheul (bord 2), waar de spelers verzeild waren geraakt in 'n niet te winnen eindspel met de beruchte ongelijke lopers. Toen was het dus 3-4 en mocht TL Paul in zijn partij tegen Patrick zien te bewerkstelligen op z'n minst remise te behalen. Dat lukte! Meer dan dat: In het na vele verwikkelingen ontstane Toreneindspel bracht 'n verre a-pion de beslissing. Eindstand: 5 - 3 voor ons Kluppie....

Volgende wedstrijd spelen we THUIS tegen LSG 7 uit Leiden, op zaterdag 3 november, in De Lombard. Ik hoop dat iedereen weer mee kan doen, mogelijk ook Brian? Teamleider Paul Dekker rekent op jullie.

  Spijkenisse 3    1534 - RSR Ivoren Toren 2  1544 3 - 5
1. Patrick Meijer    1697 - Paul Dekker     1799 0 - 1
2. Job Verheul     1622 - Leo Veth       1643 ½ - ½
3. Ansh Jakhari     1526 - Jeffrey Ouwersloot  1513 1 - 0
4. Jaap Brokaar     1521 - Circe Janse     1538 0 - 1
5. Karel van den Burg  1492 - Shakir Salih     1532 1 - 0
6. Jerry Sandifort   1439 - Sybe de Oude     1430 0 - 1
7. Dennis Barendrecht  1509 - Qian Huang      1327 0 - 1
8. Simon Schaffeld   1462 - Hans Veraart     1572 ½ - ½