RSR 1 bindt het Witte Paard aan de zegekar

door TL Bas, 6 november 2023


Zaterdag 4 november speelde het eerste tegen Het Witte Paard 3 in Sas van Gent.

Sas van Gent is natuurlijk al niet om de hoek. Maar als de Vlaketunnel ook nog eens wordt dichtgegooid voor wegwerkzaamheden, betekent het dat de snelste route via Antwerpen gaat. Ja, u hoort het goed: bij Antwerpen rechtsaf en dan nog eens een kleine 50 km rechtdoor.

Was het OV dan geen optie hoor ik u vragen. Nathanael heeft dit inderdaad serieus overwogen. Toen echter bleek dat de reistijd 3½ uur heen en 3½ uur terug bedroeg, kroop hij uiteindelijk toch in de auto. Lekker knus op de achterbank tussen Homayoun en Lucas in.

Nadat we met meer geluk dan wijsheid met 120 km per uur in de stromende regen alle kraters in de Belgische autobaan hadden ontweken, kwamen we tegen alle verwachtingen in heelhuids aan in het pittoreske Sas van Gent.

We kwamen daar tevens de spelers van het eerste van Erasmus en het eerste van Het Witte Paard Haarlem tegen die ook de helle rit hadden gemaakt om het op te nemen tegen het tweede en het eerste van Sas van Gent. De onderhoudende verslagen hiervan kunt u lezen op de websites van Erasmus en het Witte Paard.

Net als bij De Pion in Roosendaal was de speelzaal de lokale bar dancing. Kennelijk gaan schaken en dansen goed samen.

Dan de wedstrijd. Sas van Gent ligt natuurlijk in Nederland, maar alleen Dylan, Joaquin en ik speelden tegen Nederlanders. De rest van ons team speelde tegen Belgen. Er zijn zelfs wedstrijden in de Belgische competitie waar je meer Nederlanders tegenkomt.

Lucas was als eerste klaar. Het was een potje van een zet of 20. Lucas had na zo’n lange tocht graag wat meer tegenstand gehad. 1 - 0

Mees was met zwart als tweede klaar. De eerste 15 zetten theorie werden door beide kanten snel op het bord gezet. Daarna ontstond er een behoorlijk complexe stelling waarbij Mees kunstmatig moest rokeren met een koningswandeling maar hij wel een sterk centrum had. Kennelijk vonden de heren het te lastig om de complicaties op het bord uit te vechten en werd er in zetherhaling berust. Na de wedstrijd was er nog wel een hele discussie over of het claimen van driemaal dezelfde stelling op de juiste manier was gebeurd. Het veranderde niets meer aan de uitslag: 1½ - ½

Joost had volgens eigen zeggen een relatief gemakkelijke middag en kon nog een paar uurtjes werk inhalen op z’n laptop. 2½ - ½

Homayoun was volgens mij als volgende klaar tegen het veertienjarige Belgische talent Lander van Coppenolle. Homayoun geeft zelf commentaar:

3½ - ½

Van Dylans partij heb ik niet veel gezien. In ieder geval heeft hij het volle pond binnengehaald: 4½ - ½

Ikzelf speelde op bord 8 tegen Jim van de Vreede. Hij deed zijn naam eer aan, want hij zette de partij heel rustig op. Het stond vrij snel gelijk en nadat hij toch wat druk kon ontwikkelen, ontstond de volgende stelling:

Uiteindelijk dus toch de vrede getekend: 5 - 1

Nathanael moest tegen een ander Belgisch talent. De twaalfjarige Servaas Dhooge. Dat menneke speelde een stuk sterker dan z’n rating en zette behoorlijk wat druk op Nathanaels koningsstelling. Nathanael is echter niet gisteren geboren, bleef uitermate koel en nam de boel langzaamaan over. Met prikkende ogen moest Servaas opgeven. Hij zal vast nog een boel slachtoffers maken in de rest van de competitie. Dit keer echter niet: 6 - 1

Joaquin had vantevoren gezegd dat hij op tijd terug in Rotterdam moest zijn omdat hij The Killer in de bioscoop ging kijken. Ondanks dat de teamzege al binnen was, het maar later en later werd en zijn toreneindspel behoorlijk remise was, bleef hij maar melken en melken.

Er speelden zaterdag drie teams in Sas van Gent. In totaal 26 borden. Op Joaquin en zijn tegenstander na was inmiddels de hele speelzaal leeg en kwamen de eerste lokale jongelui van Sas van Gent en omstreken de zaal al binnendruppelen om te kijken of er wat te dansen viel. Joaquin bleef echter maar melken en melken.

Uiteindelijk leverde Joaquins killersmentaliteit toch het hele punt op en haalde hij ook net op tijd de film: 7 - 1


Het is al donker buiten, maar Joaquin is nog aan het zwoegen...

En zo reden wij blij van zin naar de Chinees in Zelzate. Mocht u nog eens in Sas van Gent zijn, dan raad ik die van harte aan. Er zijn foto’s gemaakt van dit gezellige etentje. Het was zo gezellig dat ik ter bescherming van de goede naam en eer van het team, helaas heb moeten beloven de foto’s niet te publiceren.

 HWP Sas van Gent 31836-RSR Ivoren Toren 120421 - 7
1.Kurt van Coppenolle2068-Joost van Rosmalen21040 - 1
2.Samuel Verbruggen1934-Mees van Batenburg2250½ - ½
3.Johan de Zwart1901-Dylan Achuthan20900 - 1
4.Lander Van Coppenolle1821-Homayoun Mohtaat20530 - 1
5.Gert van Rij1791-Joaquin Aarts19290 - 1
6.Servaas Dhooge1660-Nathanael Spaan20570 - 1
7.Gilbert Ongena1555-Lucas Gortemaker20250 - 1
8.Jim van de Vreede1961-Bas Muntslag1830½ - ½