KNSB: Gehavend RSR 1 gelijk tegen Woerden 1

door TL Michael, 29 november 2022


Team 1 speelde afgelopen zaterdag 26 november uit tegen Woerden 1. Met drie invallers speelde we gelijk.

Selman Ercan - Michael Fung 1 - 0   (1 - 0)
Ik was als eerste klaar.Homayoun Mohtaat - Rolinde den Heijer 1 - 0   (1 - 1)David van Heusden - Olivier Huizer ½ - ½   (1½ - 1½)
David viel in. Van de partij heb ik weinig meegekregen.

Nathanael Spaan - Marcel Schröer 0 - 1   (2½ - 1½)
Ook van deze partij heb ik weinig gezien. Spaan heeft wel laten weten dat hij goed heeft gestaan.

Chris Klaassen - Herman Keetbaas ½ - ½   (3 - 2)
Herman: “In huize Victoria van schaakclub Woerden was al vroeg duidelijk dat er geen enkele intentie was om iets aan gasbesparing te doen. De radiatoren snorden op standje sauna. Gelukkig belandde ik op de relatief koelste plek vlakbij de uitgang, zodat ik regelmatig buiten op adem kon komen.

Ik bleek te spelen tegen een bijzonder aardige, spraakzame oudere man, die al 48 jaar niet meer aan clubschaak had gedaan. Hij stamde nog uit het ratingloze tijdperk, waar hij ooit voor een Nijmeegse club in de Hoofdklasse speelde. Chris Klaassen speelde de doorschuif Caro-Kann met witte loperruil, waarin ik zeker slechter kwam te staan na wat moeizame damezetjes mijnerzijds.

Gelukkig plaatste Chris zijn loper op b2 met weinig venijn. Toen ook zijn enige actieve paard geruild werd, waren we beiden blij met herhaling van zetten. Chris omdat hij vreesde de tijdcontrole niet zullen halen en ik omdat het hoog tijd werd voor een blaasje buiten.

Toen was ook al duidelijk dat er geen kans op victorie was, al stond het snel daarna 4-2.”

Bas Jansen - Paul Tromp 1 - 0   (4 - 2)
Wederom geen idee hoe de partij ging. Opvallend feitje is wel dat onze drie spelers die samen in de trein zaten en grofweg drie kwartier van te voren als eerste arriveerden allen verloren.

Jacco Lind - Mark Beijen 0 - 1   (4 - 3)
Mark: “Van de vier KNSB wedstrijden tot nu toe vond ik mijn partij tegen Jacco Lind met zwart misschien wel het meest ingewikkelde met de opening en structuur dat hij speelde. Ik was helemaal niet zeker in het middenspel of ik het wel solide had gespeeld. Toen het lange tijd erop leek dat het richting remise zou gaan won ik onverwacht een kwaliteit. Het was nog steeds niet makkelijk doordat tijdnood een rol begon te spelen. Uiteindelijk werd de 40 zetten gehaald en kwam er een koningsaanval in het eindspel met matdreigingen. Twee zwarte torens gaven de witte koning geen ademruimte en uiteindelijk gaf Jacco op.”

Joost van Rosmalen - Sten Goes 1 - 0   (4 - 4)
Verslag van Herman:
“Dat Joost vervolgens het laatste punt moest scoren in een objectief remiseachtig ongelijke lopereindspel was beslist een kunststukje. Dat duurde nog uren en na vijven zette de CV nog wat tandjes bij. Joost en Sten zaten op de heetste plek. Joost plaatste op het laatst ook zijn vervaarlijke witte snuit bij en ergerde zich voortdurend aan het gezellige geroezemoes op de achtergrond. Maar Joost is blijkbaar een anaeroob wezen, die leeft op het uitmelken van het miniemste eindspelvoordeeltje.

Twee zo ver mogelijk van elkaar verwijderde pionnen in leven houden, was de enige manier op het eindspel te winnen. Dat het om kwart over 7 nog lukte ook, was onder deze omstandigheden niets minder dan een heroïsche daad.”

Met dit gelijkspel kunnen we het idee om kampioen te worden voorlopig uit ons hoofd zetten. Voor het verslag van Woerden zie hier. De volgende wedstrijd is uit tegen Spijkenisse 2 op zaterdag 17 december om 13.00.

 Woerden 11956-RSR Ivoren Toren 119694 - 4
1.Sten Goes2145-Joost van Rosmalen21010 - 1
2.Selman Ercan2012-Michael Fung19841 - 0
3.Marcel Schröer2076-Nathanael Spaan20791 - 0
4.Bas Jansen1963-Paul Tromp19831 - 0
5.Rolinde den Heijer1869-Homayoun Mohtaat20010 - 1
6.Jacco Lind1820-Mark Beijen19840 - 1
7.Olivier Huizer1808-David van Heusden1747½ - ½
8.Chris Klaassen-Herman Keetbaas1870½ - ½