KNSB RSR 1 onderuit tegen Botwinnik 1

door TL Michael, 12 oktober 2022


Ons eerste team speelde afgelopen zaterdag 8 oktober uit tegen Botwinnik 1 in Zoetermeer. Op papier behoort Botwinnik net als ons team tot de vier sterkste in de poule die zouden moeten strijden om het kampioenschap. Helaas verloren we met 5-3. Hieronder de verslagen van de partijen op bordvolgorde.

1. Mohamed Ilias Saim - Rogier Zoun 1 - 0
“Mijn partij kende veel ups en downs. Het was een Philidor-opening. Hij viel aan op de koningsvleugel en ik slaagde erin een tegenaanval op de damevleugel te doen. Ik kon profiteren van zijn open koning en won een kwaliteit die later werd omgezet in een winnend eindspel.”

2. Thom Beeren - Nathanael Spaan ½ - ½


“Een volkomen mislukte opening mijnerzijds gespeeld. Voor wit is het prijsschieten, wat wint niet? Mijn tegenstander speelde hier Dc5, ook niet slecht, maar er is een mooiere manier om het uit te maken. U mag zelf uitzoeken welke zet beter is. Vele zetten later stond ik nog steeds verloren. Dat mijn tegenstander de partij niet won mag een wonder heten. Er waren wel verzachtende omstandigheden, hij verkeerde in tijdnood en voelde zich niet helemaal lekker. Van mijn zetten werd ik ook niet helemaal lekker. Met pijn en moeite wist ik nog een remise eruit te slepen.”

3. Joost van Rosmalen - Max Kanbier 0 - 1
Joost was kansloos in een koning met toren tegen Koning, Loper, Paard en pion eindspel.

4. Wouter Bik- Miguel Puga Sánchez ½ - ½
Miguel was al laatste klaar en stond een dame tegen toren en stuk achter en weinigen gaven hem nog remise kansen. Toch kreeg hij voor elkaar een pion te promoveren waarna de tegenstander niet meer had dan eeuwig schaak.

5. Wim Koster – Arno van der Lubben 0 - 1
“Scandinavische partij met zo op het oog een gezonde stelling voor wit na 15 zetten. Zwart wist echter met snel stukkenspel het initiatief over te nemen en na een wat vreemde misser verloor ik een pion. Daarna speelde Arno het goed uit. Al met al geen goede invalbeurt voor mij. Leuk om te zien dat er 2 nieuwe sterke spelers bij zijn gekomen.”

6. Yde van Deutekom – Michael Fung 1 - 0

7. Paul Tromp – Stefani Buchly ½ - ½
Paul was als eerste of als tweede klaar. In het toreneindspel was hij degene die wellicht ietjes minder zou staan.

8. Erik Middelkoop – Mark Beijen ½ - ½
Mark was ongeveer even snel klaar als Paul: “Mijn partij kon twee kanten op door twee tegengestelde rokades met doorgeschoven pionnen aan beide kanten. Toen mijn tegenstander als eerste kon aandringen wist hij de e-lijn te openen. Daarentegen begon ik daardoor iets meer spel te krijgen en moest elke zet door beide kleuren nauwkeurig worden gespeeld. Dit was cruciaal om niet weggespeeld te worden. Richting de tijdnood maakte ik best een flinke fout, gevolgd door een fout van mijn tegenstander. Wat dat betreft een terechte remise blijkbaar.”

Na afloop hebben Ilias, Joost, Miguel, Michael en Paul en Mark nog een hapje gegeten bij De Heeren van Soetermeer. Zoals vanouds werd het weer afgesloten met een Dame Blanche.

De volgende wedstrijd is thuis tegen DSC Delft 2 op 5 november.

 Botwinnik 11998-RSR Ivoren Toren 120715 - 3
1.Rogier Zoun2049-Mohamed Ilias Saim21630 - 1
2.Thom Beeren2121-Nathanael Spaan2074½ - ½
3.Max Kanbier2042-Joost van Rosmalen21271 - 0
4.Wouter Bik1950-Miguel Puga Sánchez2098½ - ½
5.Arno van der Lubben1930-Wim Koster21521 - 0
6.Yde van Deutekom1999-Michael Fung19861 - 0
7.Stefan Buchly1967-Paul Tromp1984½ - ½
8.Erik Middelkoop1926-Mark Beijen1986½ - ½