Van zuur naar zoet

door TL Djeez, 11 oktober 2021


Terwijl aan de andere kant van de zaal ons tweede de promotiedroom al direct in de eerste wedstrijd uiteen zag spatten, probeerden wij in onze tweede wedstrijd aansluiting te vinden bij de middenmoot in 3F.

We hadden geen beste start. Ik beleefde een van mijn ergste openingcatastrofes ooit en stond na 5 (!) zetten al verloren. Om mezelf te beschermen zal ik die zetten niet verklappen. Het duurde nog even voordat ik echt moest opgeven, maar dat was onvermijdelijk. En dan geen bier kunnen drinken na afloop, het is toch verschrikkelijk mensen. Alcoholvrij bleek later wel verkrijgbaar, maar dat biedt echt geen troost.

Ook Fung verloor vrij rap. Hij doet zelf weer (kort) verslag. “In het eerste diagram blunderde ik met wit tegen Cor Feelders een pion weg met 10.Pxf6 Pxf6 11.Lb5+ c6 12.Df3? Dd7!. Die laatste zet had ik helemaal over het hoofd gezien toen ik deze variant inging. Ik rekende alleen op 12...Dd5 of 12...Pd5. In het tweede diagram maakte zwart het mooi af met 29...Pg4!.”


Gelukkig waren er ook borden waar de onzen wel goed bezig waren. Bord 5 bijvoorbeeld, waar Mark de hele middag aan het winnen leek tegen lepe Henk Ochtman. Maar die wist zich in het eindspel toch nog naar een halfje te wurmen. Datzelfde deed ook onze invalster Alda, die eerst twee pionnen achterkwam, maar er eentje terugkreeg en toen de stelling knap wist te keepen met dubbele lopers. Wedstrijdleider Sjonnie Remiseberg (dank!) keek goedkeurend toe.

We hadden nog een tweede invaller, in de persoon van Plas, en die had ik maar aan bord 1 gezet, ervan uitgaande dat hij wel op niveau was gebleven de afgelopen schaakloze tijd. Dat was een goede beslissing. Hier volgt de partij, met zijn eigen commentaar.Omdat Bas en Joost ongeveer rond diezelfde tijd ook wonnen, stonden we ineens voor! Over die partijen heb ik niets te melden, maar ik geloof niet dat er iets op de punten af te dingen viel.

Toen hing alles af van Spaan, die een pionnetje achter stond tegen Albert Segers, met ieder ook nog een toren. Maar niemand gaf een cent voor de winstkansen van Segers, want de pionnen bevonden zich allemaal op de koningsvleugel. Spaan ging op een gegeven moment uitgebreid zijn notatiebiljet zitten bestuderen, om te kijken of het al drie keer dezelfde stelling was. Dat was het teken voor Segers om maar remise aan te bieden.

Na onze zure nederlaag in de eerste ronde tegen Sliedrecht, smaakte deze overwinning met dezelfde cijfers extra zoet.

Wat valt er verder nog te vermelden over het debuut van De Banier als KNSB-speelzaal? Met de warmte viel het gelukkig wel mee. De gebouwbeheerder wilde gaan afsluiten om 18:00 uur, terwijl Bahman nog aan het spelen was voor team 2. Het bleek lastig om hem uit te leggen dat dit niet de bedoeling was. Vooraf was er ook al de nodige miscommunicatie over de consumpties. Normaal gesproken krijgen gasten een consumptiebon van de thuisploeg, toch? Nu niet. Spaan maakte zich ook toen al nuttig door 32 blaadjes klaar te leggen waarop alle spelers hun naam en consumpties konden noteren.

Opvallend was dat er gedurende de middag vooral supporters van de gasten langs kwamen. Keet kwam te laat om nog iets van onze wedstrijd te zien, maar hij bleek vooral gekomen als Handige Harry om de materiaalkast te verbouwen.

 RSR Ivoren Toren 11974-Overschie 119574½ - 3½
1.Rob van der Plas2142-Erik Brandenburg21341 - 0
2.Joost van Rosmalen2112-Maurits de Jong19671 - 0
3.Nathanael Spaan2089-Albert Segers1942½ - ½
4.Michael Fung1936-Cor Feelders20050 - 1
5.Mark Beijen1923-Henk Ochtman2007½ - ½
6.Jason Zondag1919-Marcel Terluin18730 - 1
7.Alda Shabanaj1875-Rob Hopman-Been1849½ - ½
8.Bas Muntslag1799-Henri Krop18781 - 0