We mogen weer

door TL Djeez, 19 september 2021


Sliedrecht, daar was ik nou nog nooit geweest. Niet voor schaken en ook niet voor wat er verder allemaal nog te beleven moge zijn. Korfballen bijvoorbeeld, zo bleek toen wij de snelweg gepasseerd waren die dwars door het dorp loopt. Buiten schaakhonk De Havik huppelden de gemengde teams vrolijk rond de korf in de zinderende zon. Onbekend of LHBTIQ+ ook mogen meedoen. In de trein geen kaartcontrole en ook niet aan de deur van De Havik. Daar hadden ze trouwens een interessante bierkaart, maar doordat mijn partij ontzettend lang duurde, heb ik daar niet van kunnen genieten.


Eindelijk weer volle bak in De Havik (© s.v. Sliedrecht)

Bruggetje naar de wedstrijd. Sliedrecht had twee sterke invallers opgetrommeld voor de seizoensouverture en daardoor waren zij op rating toch wel duidelijk de favoriet. Ik speelde zelf tegen zo’n luxe invaller en de andere nam tegenover Fung plaats. Die doet zoals gebruikelijk zelf verslag, alsof we niet 1½ jaar KNSB-schaakstilstand achter de rug hebben.

“Ik speelde met zwart tegen “invaller” Marijn den Hartog. Omdat wit niet de meest ambitieuze opening speelde tegen het Siciliaans kwam ik goed uit de opening. In het eerste diagram zou ik met 14...c4 een winnend voordeel hebben, maar ik speelde 14...d4 waardoor ik nog maar een beetje beter stond.

Ik vond dat wit eerder in de partij zijn paard heel raar op h2 neerzette. Maar hier zat een geniepig plan achter. Wit wil namelijk zijn loper via f3 op g4 neerzetten om zijn zwakke loper te ruil aan te bieden. Ik deed er verstandig aan om dit te verhinderen met 18...h5, maar speelde 18...Tc8. Hierdoor kon wit mij irriteren met 19.h5 en kon daarna zijn plan uitvoeren.


Als wit in de volgende stelling de witte lopers kan ruilen en b5 kan spelen dan is zwart in grote problemen. En helaas liet ik beide toe, doordat ik mij te veel concentreerde op het verdubbelen van mijn torens op de c-lijn. Beter was 21...f5 of 21...a6. Ik heb later de stelling nog wat rommelig kunnen maken, maar dat was niet genoeg om de partij te redden. Dus 1-0 voor Sliedrecht.”


En dat kwamen we niet meer te boven. Paul T. en Arjan van der Leij ruilden snel de dames en speelden daarna nog wel een tijdje door, maar dat het remise werd verbaasde niemand. Toch vond T. zelf dat hij wat had laten liggen. Nog een remise bij Mark tegen Wim Pool. Mark vond het wel OK. En ook Peter van den Bergh en ik tekenden uiteindelijk na de tijdcontrole voor een halfje. Die partij had ik moeten winnen voor een gelijkspel, maar dat zat er nooit in. Sterker nog, ik kwam goed weg uit een baggerstelling.


Na 26.Da3 sta ik gewoon een pion achter en de structuur van mijn resterende pionnen is ook niet geweldig.


En na 49.De2 is dat nog steeds zo, maar is mijn stelling er wel met sprongen op vooruit gegaan. Peter wilde de torens niet ruilen, omdat mijn gedekte vrijpion dan veel te vervelend wordt. Hij wilde eigenlijk naar een stelling toe met de koning op het blokkadeveld d2, om dan met zijn dame en paard te kunnen spelen. Maar dat zou mij waarschijnlijk de gelegenheid geven om ergens irritant te gaan doen met mijn dame. 49...Df3+ leek nu even leuk, maar wit speelt gewoon 50.Kg1. Remise dus maar.

Spaan won aan 1 van Niels Mijnster (top) en Joost verloor aan 2 van William Gijsen (flop). Van beide partijen geen details, maar goed om te zien dat clubkampioen Spaan weer in topvorm is. Joost was weer eens op de fiets en zelfs netjes op tijd gearriveerd, maar die zware inspanning kwam hij achter het bord niet meer te boven.

Dan nog de staartborden. Daar zaten de jonkies: Dana Verheij voor Sliedrecht en onze Mees. Maar niet tegenover elkaar, want ze hadden allebei wit gekregen voor hun debuut als basisspeler in het eerste KNSB-team van hun vereniging. Ondanks het kleurvoordeel verloren ze allebei, Mees van Adrian Mensing en Dana van onze Bas (mooi debuut in het eerste!). Maar daar worden ze vast weer sterker van. Mees beloofde me al vol goede moed dat hij de volgende keer gewoon gaat winnen.

Dat maakt 4½-3½ voor de thuisploeg, de niptst mogelijke nederlaag en dat is altijd zuur.

Tot slot nog een bijzondere vermelding voor kersvers lid Michiel, die ons mentaal kwam ondersteunen op zijn vrije zaterdagmiddag. Ik zag ook ex-lid Dick Straathof nog, maar geen idee wat die eigenlijk kwam doen. Het mocht helaas allemaal niet baten tijdens deze oud-normale schaakmiddag. Op naar de volgende.

 Sliedrecht 12031-RSR Ivoren Toren 119464½ - 3½
1.Niels Mijnster2123-Nathanael Spaan20750 - 1
2.William Gijsen2000-Joost van Rosmalen21281 - 0
3.Arjan van der Leij2048-Paul Tromp2007½ - ½
4.Peter van den Bergh2130-Jason Zondag1912½ - ½
5.Wim Pool2015-Mark Beijen1920½ - ½
6.Marijn den Hartog2096-Michael Fung19431 - 0
7.Adrian Mensing1957-Mees van Batenburg16701 - 0
8.Dana Verheij1880-Bas Muntslag19130 - 1