Mixed feelings voor Team 1

door TL Djeez, 8 maart 2020


Voor onze tegenstanders van het Haagse DD 2 was deze wedstrijd zo'n beetje de laatste kans op lijfsbehoud. Voor ons was het vooral een kwestie van niet verliezen, want anders zouden we weer in de gevarenzone komen. Dus achteraf, na het gelijkspel, hadden beide teams eigenlijk gemengde gevoelens.

De partijen van Spaan en de TL hadden voor ons verloren kunnen gaan, maar daaruit haalden we mooi 1½ punt. Daar staat tegenover dat Fung en Wil hadden kunnen winnen, maar beiden remiseerden. Ook Mark stond ogenschijnlijk kansrijk, maar liet zich door de geslepen vos Henk Happel verrassen met Dxf8! En Paul T. had het paardeneindspel met pluspion kunnen winnen, maar daar moet je een computer voor zijn (zie verderop). Over de remises van Joost en Philip kan ik niet veel zeggen.

Eerst het woord aan Fung, die zijn remise (uiteraard) tegen Theo van Orsouw weer zelf becommentarieert: "Ik kwam snel na de opening positioneel helemaal gewonnen te staan. Na de natuurlijke 20.Td1 (zie diagram 1) werd ik verrast door 20...Da4 met matdreiging en op volgende zet ...Tc5 en ik verlies of mijn a2- of e4-pion. In werkelijkheid sta ik nog steeds beter of gewonnen omdat wit bijvoorbeeld een manoeuvre Dd3 Dg3+ Dh4 heeft. Dit had ik niet gezien en dacht dat ik slechter stond en moest vechten voor remise. Er volgde 21.c3 Tc5 22.Dd3 Dxa2 23.Pxd6 Lh6+ 24.Kc2 Da4+ 25.Kb1 Ta5 (zie diagram). Met de computer blijkt wit nog steeds gewonnen te staan. Maar ik liet me na 26.Pf5 maar eeuwig schaak zetten."


Philip was toen ook al klaar tegen Haissam Hariz, na een partij die volgens mij niet veel om het lijf had. In Philips eigen woorden: "Mijn tegenstander maakte in het vroege middenspel een fout, die hem een pion had kunnen kosten. Echter, ik zag dit pas tijdens de analyse na afloop van de partij. In de partij won ik die pion dus niet en ontstond een stelling met volstrekt symetrische pionnenstructuur, die mij geen aanknopingspunten bood om verder op winst te spelen. Vandaar dat ik het remise-aanbod van mijn tegenstander aannam." Tussenstand 1-1.

De TL stond toen al zeer bedenkelijk, maar tegenstander Jan-Willem Koelmans weigerde mij naar de slachtbank te leiden en liet toe dat ik (weliswaar veel te laat) tegenspel creëerde met een pionoffer. Wonder boven wonder bleek dat later genoeg spel op te leveren voor een halfje. Een erg nuttig halfje, dat dan weer wel. Ik had o.a. deze grafstelling op het bord:


Wil kwam een half uur te laat wegens drukte op de autowegen. Dat belette hem niet om met snel spel twee pionnen te winnen tegen Mehdi Vosooghi. De vrije a-pion had hem de winst moeten opleveren, maar die gaf Wil toen zomaar weg en was het ineens een remisestelling. Joost kwam er niet door aan bord 1, in een eindspel met ongelijke lopers tegen Mark Bueno. Stand 2½-2½.

Toen vielen er kort na elkaar twee beslissingen. Gosse Romkes maakte een fout tegen Spaan en kon meteen opgeven. En Mark liet zich truccen door Happel, zie daarvoor ook alinea 2. Stand 3½-3½.

En toen was het aan Paul T. en Jos de Waard om de eindstand te bepalen. T. had een pion gewonnen in een paardeneindspel en laat in de middag kwam de volgende stelling op het bord:


T. sloeg na rijp beraad op d4 en na cxd4 Kxd4 Pe6+ Ke5 zag hij dat hij niet verder kwam en maakte er maar remise van met Pxf4. Maar vanuit het diagram wint wit met h5! d3+ en nu rekende T. alleen met Kd2 (verliest!) en Kd1 (remise). De computer vindt wel het onlogische maar winnende Kb2!! Pf1 (...Ph1 Pf5 Pf2 Pd6+ Kd5 Kc1! Kxd6 h6 en wint) h6 Pe3 Pf5!! en wint. Speel maar na op een bordje, het is prachtig.

En zo zijn we nog steeds niet veilig, maar gelukkig zijn er teams die zich meer zorgen moeten maken dan wij.

 DD 21943-RSR Ivoren Toren 119794 - 4
1.Mark Bueno2006-Joost van Rosmalen2131½ - ½
2.Gosse Romkes2036-Nathanael Spaan21190 - 1
3.Jos de Waard1947-Paul Tromp2011½ - ½
4.Henk Happel1941-Mark Beijen19501 - 0
5.Theo van Orsouw1913-Michael Fung1938½ - ½
6.Jan Willem Koelmans1893-Jason Zondag1894½ - ½
7.Haissam Hariz1940-Philip Westerduin1939½ - ½
8.Mehdi Vosooghi Dizaji1864-Wil Sparreboom1853½ - ½