Team 1 wint de wedstrijd van de eeuw

door TL Djeez, 3 november 2019


Team 1 revancheerde zich gisteren voor de valse start in de KNSB-competitie, door nipt doch knap te winnen van Philidor uit Leiden (het tweede team welteverstaan). De Leidenaren misten hun kopman en wij hadden gelukkig de beschikking over Spaan als invaller. Soms zit het mee.

Keet hoefde niet mee te spelen, maar probeerde ons nog wel te helpen door teamleider Frank Zeven van Philidor vooraf uit zijn concentratie te halen. Philidor bestaat namelijk net als RSR 100 jaar en daar wilde Keet natuurlijk alles over weten. De afleidingsmanoeuvre werkte niet, want Zeven won laat in de middag van onze arme Wil, die net als tegen Overschie nog heel lang hardnekkig een slechte stelling zat te keepen, zonder daarvoor te worden beloond. Wil dacht met een loper(schijn)offer nog remise, of misschien wel de winst, te kunnen binnenhalen, maar Zeven pareerde dat met een koele blokkadezet met zijn koning. Daarna kon Wil, met een grimlachje, alleen nog een verliezende pionzet spelen en was het niet pat, maar mat op a8. De wedstrijd was toen allang beslist, want onze teller stond al een uur op 4½ punt. Daar bleef het ook bij, maar ik vond het meer dan genoeg.

Philip was als eerste klaar. Hij kwam mij vragen of hij remise mocht aanbieden of aannemen. Op zich netjes, maar zoals bekend ga ik me daar echt niet mee bemoeien. Hij doet zelf kort verslag: "Zwart koos in een vroeg stadium van de partij voor een minder gebruikelijke voortzetting. Het evenwicht werd echter nooit verbroken en al snel werden de dames en een groot deel van de lichte stukken geruild, waarna een stelling ontstond waarin geen van beiden aanknopingspunten had om verder te spelen en remise overeen gekomen werd."

Ook Fung speelde (uiteraard) remise. Dit zegt hij er zelf over: "In een gesloten stelling waarbij ik potentieel een slechte loper had tegen een sterk paard was de damevleugel op slot gegooid. Wit kon alleen nog proberen iets op de koningsvleugel te doen en ik moest geduldig afwachten. En toen wit probeerde door te breken bleek hij gelijk een pion geblunderd te hebben. Met wat nauwkeuriger zetten had ik een gewonnen stelling kunnen bereiken, maar deze vond ik niet omdat ik ook de nodige zwaktes in mijn stelling moest blijven verdedigen. Zoals het ging konden we elkaar soort van eeuwig schaak zetten, dus deed ik het maar."

Mark beleefde een ongelukkig debuut in het eerste. Ik weet niet wat er precies mis ging, maar hij moest met een stuk minder opgeven tegen de invaller aan Leidse zijde. Maar geen nood: de borden 1 en 2 stonden heel goed voor ons.

Joost had een pionnetje op a2 cadeau gekregen en ik vroeg me af of dit een theoretisch bekend pionoffer was. Maar witspeler Van Halderen hielp me na afloop uit die droom: het was gewoon een blunder van hem. Nou, zo'n presentje moet je Joost niet geven, dat schuift hij wel uit.

Spaan had ineens een hele hoop materiaal meer. Hoe dat ging weet ik niet, iets met een eigenlijk verkeerd kwaliteitsoffer of zo, maar dat maakt niet uit: punt is punt. Toch fijn om hem te kunnen opstellen.

De TL scoorde ook een heel belangrijk punt. Ik kreeg het eigenlijk cadeau van Robin Wooter, die in een voor hem hele goede stelling dacht mat te kunnen geven met een paardoffer. Tot zijn afgrijzen merkte hij dat die combinatie net niet klopte en daarna bleek ook nog dat niet ik, maar hij mat ging. Leuk counterpotje, bij voetbal zou ik er schande van spreken.

Tussendoor ergens had Paul T. nog een nuttig halfje genoteerd en daarmee hadden we de winst binnen. Over Wil hebben we het al gehad.

Heel belangrijk deze overwinning, want ik was bang dat we weleens in degradatienood konden komen dit seizoen. Dat kan natuurlijk nog steeds, maar dit geeft ons wel de nodige lucht ende vertrouwen!

 RSR Ivoren Toren 11978-Philidor Leiden 219904½ - 3½
1.Joost van Rosmalen2117-Herman van Halderen20161 - 0
2.Nathanael Spaan2109-Bert van der Marel20861 - 0
3.Jason Zondag1974-Robin Wooter19881 - 0
4.Paul Tromp2001-Wessel Braggaar2036½ - ½
5.Michael Fung1939-Willem van Briemen2005½ - ½
6.Philip Westerduin1956-Wadim Sharshov1985½ - ½
7.Mark Beijen1873-Ton Kohlbeck18400 - 1
8.Wil Sparreboom1855-Frank Zeven19620 - 1