Seizoensafsluiting in stijl voor Team 1

door TL Djeez, 12 mei 2019


Misschien is stijlloos een betere typering. Team 1 beëindigde het KNSB-seizoen in Den Haag met een best wel beschamende 5-3 nederlaag tegen het degraderende SHTV. Die hadden zich nog kunnen redden met een grote(re) overwinning op ons en een grote(re) nederlaag van stadgenoten DD2, maar daar geloofde vooraf al niemand in. Toch scheelde het uiteindelijk maar heel weinig (2½ bordpunt).

Philip verloor aan bord 3 van Sander Pauw. Ik kan er niet veel over zeggen, het duurde in elk geval niet heel lang. Vanaf dat moment liepen we de hele middag achter de feiten aan.

Fung speelde maar weer eens remise, tegen Hans Segers. In zijn eigen woorden: "De laatste weken ben ik helemaal de weg kwijt (wat schaken betreft) en dat gold ook voor het begin van mijn partij. Ik werd wat overmoedig nadat mijn tegenstander in een Siciliaans een vreemde ...g6 speelde na een eerdere ...e6. Niet veel later speelde ik f4 en dat bleek geen goed idee met mijn koning nog op g1 en een ongedekt paard op d4 en dat werd afgestraft met ...Db6. Ik had dit wel van te voren gezien, maar wilde gezien mijn grote ontwikkelingsvoorsprong niet geloven dat zwart een goede voortzetting zou hebben. In werkelijkheid verloor ik geforceerd een kwaliteit en mijn stelling was eigenlijk opgeefbaar. Toen mijn tegenstander na zet 18 nog steeds niet had gerokeerd zag ik mijn kans schoon om met een wanhopig pionoffer de stelling wat spannender te maken. Zwart speelde onder druk niet de beste zetten waardoor ik zijn koning in het midden kon houden, terwijl ik een kwaliteit en een pion achterstond. Omdat ik bij één van de mogelijkheden van mijn tegenstander niet kon uitrekenen wie nou beter stond en ik momenteel niet echt uitblink van het zelfvertrouwen besloot ik remise aan te bieden, wat werd aangenomen. De computer geeft overigens de beoordeling 0.00."

De TL sloot het seizoen nog aardig af, door een puntje binnen te harken tegen Bart Verbaan. Ik kwam nogal verhit aan, omdat ik was gaan lopen vanaf station Holland Spoor. Dat bleek een stuk langer dan ik had ingeschat met Google Maps. Waar zijn de blarenpleisters? Ik was content met de opening, maar speelde daarna niet erg doortastend verder. Ik profiteerde wel optimaal van een grote fout van mijn tegenstander, kort nadat ik een remiseaanbod had afgeslagen omdat ik zijn koning nogal tochtig vond staan. Dat was een goede beslissing. Stukwinst en einde partij.

Tevreden wegdromend met een biertje aan de zijkant, had ik niet door dat Paul T. wanhopig oogcontact met mij aan het zoeken was. Hij wilde weten wat de stand in de wedstrijd was en of hij mocht ingaan op remise door zetherhaling tegen Peter Vorstermans. Het eerste had ik hem kunnen vertellen, als ik zijn toenaderingspogingen had opgemerkt, maar het tweede zoekt iedereen maar lekker zelf uit. Dat ga ik niet voor iemand bepalen. T. bepaalde toen maar zelf dat hij de remise mocht pakken.

Joost was op de fiets gekomen en arriveerde bijna een half uur te laat. Lekke band? Nee, verdwaald. Geen Google Maps? Ook op het bord vond hij niet de juiste weg, althans niet een weg die naar de winst leidde. Remise tegen Wouter Noordkamp.

Daarna verloor Spaan ineens. Ook zijn tegenstander (Maarten Stolte) kwam te laat, maar die had daar weinig last van. Ik heb die partij blijkbaar totaal verkeerd beoordeeld, want ik dacht dat onze man totaal gewonnen stond. Dat was niet zo. Het einde kwam met een enorme bok van Spaan. Het had me niks verbaasd als hij voor straf naar huis was gaan wandelen, maar dat ging hem toch net iets te ver.

Toen was het wel duidelijk dat we de wedstrijd gingen verliezen, want de overgebleven stellingen van Sebastiaan en Wil boden totaal geen perspectief op winst. Sebastiaan zat in een hopeloos eindspel tegen Rik Pronk, probeerde nog wat trucjes, maar moest zich neerleggen bij een onvermijdelijke nul. Wedstrijd beslist.

Maar wie dacht dat we nu wel op zoek konden naar een eetgelegenheid, had buiten Wil en zijn tegenstander Ton Bodaan gerekend. Die speelden vrolijk tot 19:00 uur door. Bodaan leek lange tijd te gaan winnen. Hij had twee pionnen meer in een eindspel met loper tegen paard, maar die twee pionnen waren wel een geïsoleerde dubbelpion. Wil blokkeerde die met zijn koning en huppelde vervelend rond met zijn paard. Bodaan probeerde het links, rechts, voor en achter, maar kwam er niet door. Uiteindelijk vond hij toch een gaatje om met zijn koning binnen te dringen, maar dat pakte totaal verkeerd uit. Het kostte hem al zijn troefpionnen en omdat Wil vervolgens met paard en koning eerder bij de laatste twee, vastgelegde pionnen kon komen, leek hij zelfs nog te kunnen winnen. Ik vond het knap hoe Bodaan zich nog wist te herpakken en het remise hield. Het zou wel aardig zijn om dit eindspel nog eens te reconstrueren en analyseren.

Daarna blikte een deel van ons team nog in een verder troosteloos lege Chinees terug op het toch wel teleurstellende seizoen. Versterkingen in het basisteam zijn dringend gewenst, om (in ons Jubeljaar!) weer eens naar boven te kunnen kijken. Het is ook jammer dat er geen aansluiting is met ons tweede KNSB-team, dat in de zesde klasse is blijven hangen. We hopen op betere tijden.
  SHTV        1959 - RSR Ivoren Toren  1974 5 - 3
1. Wouter Noordkamp  2012 - Joost van Rosmalen 2159 ½ - ½
2. Maarten Stolte   1991 - Nathanael Spaan  2134 1 - 0
3. Sander Pauw    1978 - Philip Westerduin 1985 1 - 0
4. Peter Vorstermans 1999 - Paul Tromp     2022 ½ - ½
5. Hans Segers    1947 - Michael Fung    1955 ½ - ½
6. Bart Verbaan    1956 - Jason Zondag    1960 0 - 1
7. Rik Pronk     1873 - Sebastiaan Janse  1779 1 - 0
8. Ton Bodaan     1917 - Wil Sparreboom   1799 ½ - ½