Kaassie voor Team 1

door TL Djeez, 14 april 2019


Voorafgaand aan de voorlaatste ronde van Team 1 tegen Messemaker 1847 2 waren er voor de mathematici twee vraagstukjes: 1.) konden wij nog degraderen? en 2).konden onze tegenstanders degradatie nog ontlopen? We maakten ons er verder maar niet al te sappel over en het wedstrijdverloop maakte aan alle onzekerheid een eind: twee maal nee. Twee halfjes bedroeg de schamele oogst voor onze Goudse gasten.

Fung beschrijft zelf zijn zoveelste remise, tegen Bernard Evengroen deze keer:
"Ik had met zwart na de opening het initiatief met mijn indrukwekkende centrummeerderheid met pionnen op e5 en d5. Deze gaf ik vrijwillig op met ...dxc4 zodat ik zijn loper heel vervelend kon pennen en dacht dat ik op zijn minst een pion zou winnen. Er bleek echter een simpele verdediging te zijn en na nog een onnauwkeurigheid van mij moest ik een gedekte vrijpion op b5 toestaan in een dame + toren eindspel en vechten voor remise. Dit lukte relatief eenvoudig omdat ik mijn dame en toren gelukkig heel actief kon plaatsen, zodat wit zijn zware stukken even passief moest opstellen. Mijn eerste remise-aanbod werd nog afgeslagen, maar de tweede werd aangenomen toen ik het had afgewikkeld naar een toreneindspel met symmetrische pionnenstructuur."

Het tweede halve ei kwam op naam van Paul T. Die kreeg al na een zetje of 5 een pion cadeau van Jeroen Eijgelaar en kon er na afloop niet over uit hoe hij er in vredesnaam in was geslaagd om niet te winnen.

Paul B. was heel lang op weg om voor de derde remise te zorgen, of misschien stond zijn tegenstander Leen de Jong zelfs wel wat beter. Maar in het verre eindspel (potremise met ieder een toren en een randpion) liep De Jong tegen een röntgenschaakje aan en kon meteen opgeven. Erg zuur. Maar wel 100% voor Paul uit zijn 2 invalbeurten tot nu toe.

Ook de TL won, hoewel hij daar lange tijd geen aanspraak op kon maken. Na afloop dachten we dat tegenstander Leslie Tjoo ergens een winnend stukoffer had gemist, maar de computer vindt het achteraf allemaal nog niet zo duidelijk. Hoe dan ook, Tjoo speelde dat offer niet en blunderde in plaats daarvan de partij weg. Misschien een beetje onder druk van de klok, want hij had al veel tijd verbruikt. Kwam ik weer eens goed mee weg.

Dan maar naar het duel der Wimmen aan bord 1. Ik kan onze Wim (Koster) alleen maar overladen met lof. Net als bij zijn vorige invalbeurt tegen Schaakhuis, boekte hij zonder blikken of blozen een overwinning op een sterke tegenstander (Wim Westerveld). Ik ken het partijverloop niet, maar ik zie 0-1 staan en dat zegt genoeg. Ook 100% voor invaller Wim.

Sebastiaan won heel netjes met zwart van Wouter Schönwetter. Hij lijkt het plezier in het schaken weer terug te hebben gevonden en dan komen de resultaten vanzelf. Goed om te zien dat dit ook voor zus Circe lijkt te gelden, want zij speelde (en won ook) voor Team 2. Zie verder het verslag van Paul D.

Joost won met zwart van Rob Hoogland en was er na afloop erg tevreden over. Dan zal het wel goed zijn geweest.

En Spaan won als allerlaatste ook nog in een eindspelletje met pionnen en paarden. Ik weet niet of Kees Brinkers dat had hoeven verliezen, maar langzaam maar zeker werd het steeds lastiger te houden. Met strakke hand voerde Spaan de laatste winnende zetten uit.

Nog één ronde te gaan, in Den Haag tegen SHTV. Misschien dat we dan nog een plaatsje kunnen stijgen op de ranglijst.
  RSR Ivoren Toren 1 2016 - Messemaker 1847 2  1927 7 - 1
1. Wim Koster     2153 - Wim Westerveld   2129 1 - 0
2. Nathanael Spaan   2134 - Kees Brinkers    2034 1 - 0
3. Joost van Rosmalen 2159 - Rob Hoogland    1949 1 - 0
4. Paul Tromp     2022 - Jeroen Eijgelaar  1850 ½ - ½
5. Michael Fung    1955 - Bernard Evengroen  1890 ½ - ½
6. Jason Zondag    1960 - Leslie Tjoo     1761 1 - 0
7. Sebastiaan Janse  1779 - Wouter Schonwetter 1841 1 - 0
8. Paul Batenburg   1965 - Leen de Jong    1964 1 - 0