Team 1 verzuipt op Zuid

door TL Djeez, 17 maart 2019


Na een week van zeikende regen en gevoelswindkracht 10 kon dit er ook nog wel bij. Team 1 verloor de stadsderby op Zuid tegen CE 2 met 5-3. Onze zuiderburen hielden daarmee hun kansen op het kampioenschap levend.

Plas viel in aan 2 tegen John Leer en had na diens kenmerkende Lg5 al geen zin meer om verder te spelen. Een hele snelle remise werd dat. Ook remises waren er voor Philip aan 8, Fung aan 7 en comeback kid Sebastiaan aan 5 (tegen resp. Andrzej Pietrow, Cor de Wit en invaller Valery Maes). Op zich helemaal geen slechte resultaten hoor.

Zoals gebruikelijk doet Fung nog een woordje over zijn eigen partij: "Cor speelde met zwart een zijaftakking in de Pg5 variant van het tweepaardenspel. Een complexe variant, maar ik had het een klein beetje bekeken waardoor ik wist hoe ik een voordeel moest behalen. Tijdens de partij vond ik de stelling ingewikkeld omdat ik het loperpaar had ingeleverd en zwart veel centrumcontrole had met zijn pionnen op d4 en d5. Enige probleem voor zwart was dat zijn koning in het centrum gestrand was. Objectief stond ik gewonnen maar vond de winnende voortzettingen niet. In een ongelijke loper met dame en toren middenspel kreeg ik een remise-aanbod. Ik zag niet dat ik nog steeds gewonnen stond en nam het aan en had het gevoel dat de wedstrijd dan in 4-4 zou eindigen. Maar zo liep het helaas niet."

Nee, zo liep het helaas niet. Paul T. verloor geruisloos van Lendert van den Ouden, die uiteraard wel een speciaal variantje had klaarliggen tegen T.'s lijfopening. Joost speelde een hele hoop theorie tegen Kees van Drunen aan het topbord en het is mij niet bekend waarom en waardoor hij verloor. Van hemzelf zullen we het waarschijnlijk ook niet te weten komen. De enige bij ons die zich aan de malaise onttrok was Spaan. Die won, volgens mij overtuigend, van Hans Uitenbroek aan 3.

Dan ontbreekt alleen de TL zelve nog. Die speelde slecht aan 6 en verloor ook. Waarbij opgemerkt dat Henk van der Velde in straal gewonnen stelling nog een enorme bok schoot, die hem een half punt had kunnen kosten. Dat zou wel zeer onterecht zijn geweest, maar het is tekenend voor mijn totale gebrek aan scherpte dat ik deze kans in het geheel niet opmerkte. Dit in tegenstelling tot de stuurlui rond het bord, die het na afloop natuurlijk meteen even lieten zien.

Vooruit dan maar, om het verslag nog wat op te leuken:Stelling vanuit zwart perspectief. Henk speelde zojuist h4?? om mij mat te kunnen zetten. Zoek zelf maar uit waarom dat twee vraagtekens verdient. Ik zag het niet, speelde het kansloze ...Dc5 ?? en gaf op na Dg5+.

Het juiste idee leidt niet geforceerd tot remise, maar als wit dat uit de weg gaat ontstaat er een eindspel dat wel erg remiseachtig is. Dat had ik ook nog best kunnen verprutsen trouwens.
  Charlois Europoort 2 2078 - RSR Ivoren Toren 1  2019 5 - 3
1. Kees van Drunen    2138 - Joost van Rosmalen  2159 1 - 0
2. John Leer       2176 - Rob van der Plas   2157 ½ - ½
3. Hans Uitenbroek    2064 - Nathanael Spaan    2134 0 - 1
4. Lendert van den Ouden 2074 - Paul Tromp      2022 1 - 0
5. Valery Maes      2096 - Sebastiaan Janse   1779 ½ - ½
6. Henk van der Velde  2056 - Jason Zondag     1960 1 - 0
7. Cor de Wit      2037 - Michael Fung     1955 ½ - ½
8. Andrzej Pietrow    1980 - Philip Westerduin   1985 ½ - ½