Victorie in een vrieskist

door TL Djeez, 16 december 2018


Schaakhuis speelt in een klein lokaaltje in het centrum van Den Haag. Je zou dat lokaaltje met wat fantasie en goede wil charmant kunnen noemen. Gisteren was het er vooral ijskoud. Onze tegenstanders, tot gisteren de fiere koplopers in KNSB 3E, kwamen waarschijnlijk net terug van een trainingskamp in Siberië. Lucas, nota bene onze jongste, was het meest verstandig; hij hield gewoon zijn jas de hele middag aan. De TL kwam te laat op dat idee, pas toen het rillen en bibberen niet meer onder controle te houden was en de stelling op het bord ook niet. Waarmee niet gezegd dat het een met het ander te maken had. Tegenstander Marco van Straaten speelde gewoon goed. Ik aanvankelijk ook wel, maar ik verloor toch gaandeweg de draad en kwam in een hopeloos eindspel terecht. Nee, het gaat niet lekker dit jaar.

Ook met Philip ging het gisteren niet lekker. Hij vertelt zelf: "Ik speelde met zwart tegen een mij (uit de Haagse schaakscene) bekende tegenstander (Tjomme Klop), met wie ik in rapid-toernooien de afgelopen acht jaar al vijf keer eerder (met overwegend negatief resultaat) de degens had gekruist. (Ook) deze keer wisten mijn stukken de juiste velden niet te vinden en verloor ik tamelijk snel en kansloos." Mocht Philip nog een pletsmoes zoeken: hij had bar weinig speelruimte, ingeklemd tussen Spaan en Paul T. Het lokaaltje van Schaakhuis is namelijk ook nogal krap bemeten, wat vooral de spelers aan de borden 3 t/m 5 parten speelde.

Nu ik toch met minpunten bezig ben: ook Wil ging de bietenbrug op. Maar hij had echt een goed excuus: zijn tegenstander was heel sterk. Allebei opgetrommeld voor een invalbeurtje aan bord 8, maar het ratingverschil tussen Wil en Melchior Vesters was meer dan 300 punten. Aanvankelijk zou David Jonkman spelen, maar op het laatste moment bedacht Schaakhuis dat de rol van wedstrijdleider annex barman hem beter paste. Melchior kwam toevallig binnenwaaien? Wil hield het trouwens wel heel lang vol en streek pas de vlag toen de wedstrijdpunten al waren verdeeld.

Want nu komt het positieve gedeelte van dit verslag. We wonnen namelijk de wedstrijd (opnieuw met de minimale marge) en dat is eigenlijk best een hele knappe teamprestatie! Een meesterzet natuurlijk van de TL om Wim mee te nemen als invaller. Wat maakt het ook uit dat je al een half jaar niet hebt geschaakt? Gewoon op routine en klasse een vol punt pakken tegen Mike Hoogland aan het topbord. Ook Joost leverde weer een sterke partij af aan bord 2 tegen Raymond Liem. Spaan en Lucas wonnen ook, zij buitten hun ratingsurplus professioneel uit tegen respectievelijk Gerard Milort en Norbert Harmanus. Mochten onze helden nog iets van hun mooie prestaties willen laten zien, dan mag dat natuurlijk. Zoals gebruikelijk kan de verslaggever er verder weinig inhoudelijks over zeggen.

Paul T. had vooraf al gewaarschuwd dat hij 's avonds een kerstdiner had en dus niet zou wachten tot iedereen klaar was. Wel zou hij natuurlijk tot het bittere eind strijden voor een goed resultaat, mocht dat nodig zijn. Het was niet nodig, want even tellen leerde dat we 4 punten hadden en dat een halfje voor hem genoeg was om te winnen. Zijn remiseaanbod werd aangenomen door Harold Metselaar. Zou dat na overleg zijn geweest?

Onze stadgenoten van CE zullen ons dankbaar zijn, want zij gaan nu als koploper het nieuwe jaar in. Maar we komen elkaar nog tegen. En als we zo spelen als gisteren, kunnen wij ons ook nog in de strijd om het kampioenschap mengen. Eerst maar eens tegen het sterke Almere, maar dat is pas in februari.
  Schaakhuis     2040 - RSR Ivoren Toren  2016 3½ - 4½
1. Mike Hoogland   2180 - Wim Koster     2140 0 - 1
2. Raymond Liem    2141 - Joost van Rosmalen 2122 0 - 1
3. Gerard Milort   2001 - Nathanaël Spaan  2130 0 - 1
4. Tjomme Klop    2044 - Philip Westerduin 1999 1 - 0
5. Harold Metselaar  1989 - Paul Tromp     1969 ½ - ½
6. Marco van Straaten 1950 - Jason Zondag    1989 1 - 0
7. Norbert Harmanus  1864 - Lucas Gortemaker  1966 0 - 1
8. Melchior Vesters  2153 - Wil Sparreboom   1815 1 - 0