Nog net geen peentjes zweten voor Team 1

door TL Djeez, 16 september 2018


Team 1 had de primeur van de eerste externe competitiewedstrijd in De Lombard. Vooraf waren er wat twijfels over mogelijk rumoer in de speelzaal annex bar, maar dat viel best mee. Wel mag de temperatuur van mij een paar graadjes lager. Misschien dat bridgers beter gedijen in broeikassen?

Het tweede team van het Koninklijk 's-Gravenhaags Schaakgenootschap Discendo Discimus (anno 1852) kwam op bezoek, dus we waren netjes gekleed. Wij waren op grond van de ratingcijfertjes favoriet en dat gevoel werd nog versterkt door het feit dat DD 2 met een paar invallers moest aantreden. Het werd een overwinning, maar niet bijzonder overtuigend.

Michael en zijn tegenstander aan bord 7 waren al heel snel verdwenen. Tja, dat krijg je ervan als de TL zo uitdrukkelijk aangeeft dat over een remisevoorstel niet overlegd hoeft te worden. Michael had het volgende te melden: "In een gelijk opgaande partij met symmetrische pionstructuur zag ik niet hoe ik verder moest komen. Daarom bood ik maar remise aan op de 21e zet, wat werd aangenomen."

Nieuwbakken TL, tevens verslaggever, Jason zette zijn partij aan bord 6 heel rustig op met sjabloonzetjes, maar besloot ineens tot een pionnenstorm op de koningsvleugel. Objectief gezien (lees: volgens de computer) was dat allemaal niet zo indrukwekkend, maar het voordeel was wel dat het de tegenstander een beetje overrompelde. De aanval sloeg niet door, maar leverde wel een gewonnen eindspel op. Goed getaxeerd, al zeg ik het zelf.

Philip had toen ook al gewonnen, aan bord 4. Net geen miniatuurtje, gaf hij zelf aan. En verder: "Mijn tegenstander beging in het middenspel, in scherpe stelling, enkele onnauwkeurigheden. Ik profiteerde en kreeg beslissend voordeel. Zwart offerde nog zijn dame tegen toren en loper, maar ook dit mocht niet meer baten."

Dan Sebastiaan, bij zijn debuut voor het eerste maar veilig aan bord 8 geposteerd. Nou ja veilig, hij had wel een vervaarlijke tegenstander, die zijn schoenen er maar bij uitdeed. Sebastiaan trok ten aanval tegen de zwarte koningsstelling en ruilde daar de fianchettoloper af. Dat leek kansrijk, maar schijn bedroog blijkbaar, want de partij eindigde in remise.

Paul T. had een moeilijke middag aan bord 3. Hij speelde tegen een oude bekende, Gosse Romkes. Een oude bekende voor de TL tenminste, want we hebben samen bij SV Krimpen gespeeld. Paul had een geïsoleerde d-pion die op de korrel werd genomen. En later stonden er ineens twee witte torens op de zevende rij. Dat was teveel van het goede en Romkes scoorde zo het enige volle punt voor DD 2. Dat betekende wel dat het nog best spannend kon worden.

Joost (bord 2) rukte heel ver op met zijn h-pion. Dit bewoog de zwarte koning ertoe om naar het midden te lopen. Omdat er geen torens meer op het bord stonden, was dat verantwoord. Er stonden nog wel dames op het bord, maar dat bood onvoldoende aanknopingspunten. Tegen de instructies in vroeg Joost mij of hij remise mocht aannemen. Maar OK, ik was al klaar, dus dan mag het. Hij liet eerst professioneel zijn tijd nog wat teruglopen om te zien of er op andere borden nog wat belangrijks gebeurde, maar dat was niet zo.

Onze clubkampioen Spaan zat zoals het hoort aan bord 1. Het leek een nogal trage, strategische partij met weinig tekening in de strijd. Beide spelers betwistten de open e-lijn met hun torens. Meer dan een zetherhaling zat er uiteindelijk niet in. Dat was voor ons op dat moment wel gunstig, omdat het de teamwinst dichtbij bracht.

Want toen kwam alles neer op de laatste partij, die van Lucas aan bord 5. Daar werd het evenwicht nooit verbroken. Er stond een eindspel met gelijke lopers op het bord, dat nauwelijks te winnen of verliezen was. Lucas liet toe dat zijn tegenstander een gedekte vrijpion creëerde, maar dat was best slim, want die zou nooit de overkant kunnen bereiken. Dat zag wit ook in en hij bood remise aan. Dat halfje bracht ons de (nipte) overwinning.

  RSR Ivoren Toren  1995 - DD 2        1896 4½ - 3½
1. Nathanael Spaan  2149 - Leo Kuiper     1956 ½ - ½ 
2. Joost van Rosmalen 2115 - Jos de Waard    1954 ½ - ½ 
3. Paul Tromp     1999 - Gosse Romkes    1995 0 - 1 
4. Philip Westerduin 1989 - Mark Bueno     1929 1 - 0 
5. Lucas Gortemaker  1978 - Reinhard Henn   1776 ½ - ½ 
6. Jason Zondag    1969 - Haissam Hariz   1957 1 - 0 
7. Michael Fung    1941 - Herman Arends   1867 ½ - ½ 
8. Sebastiaan Janse  1820 - Theo van Orsouw  1736 ½ - ½