Het sprookje duurt voort

door TL Bas, 4 december 2023


Vrijdag 1 december hadden we illustere gasten op bezoek: Internationaal Meester Nebojša Nikolić en Internationaal Meester Fred Slingerland. IM Nebojša Nikolić heeft voor Joegoslavië en Bosnië en Herzegovina meerdere medailles behaald op schaakolympiades. En de sterke IM Fred Slingerland behoeft uiteraard ook geen introductie.

Ik hoor u denken: “Had de penningmeester dan zoveel geld te spenderen dat hij voor onze leden twee simultaanséances kon organiseren?” En waarom is dat niet breed aangekondigd? Ik moet u teleurstellen: Dat geld is er niet en er was geen simultaan. Deze heren kwamen op eigen kosten naar de Banier om het “mano a mano” in de tweede ronde van de KNSB-beker op te nemen tegen de onzen!

Nu is de KNSB-bekercompetitie voor een bescheiden club als de onze natuurlijk niet te winnen. De beste clubs uit heel Nederland doen mee. Elk jaar aan het eind van het seizoen neemt een van de grote clubs uit de Hoofdklasse de beker met de grote oren mee naar huis. Voor ons is meedoen belangrijker dan winnen. We waren heel blij met de overwinning tegen ASC in de eerste ronde. En nu hadden we dus deze mooie wedstrijd tegen sterke tegenstanders in de tweede ronde verdiend. Maar de verwachtingen voor die vrijdagavond waren dus niet al te hoog gespannen.

De KNSB-bekercompetitie is een knock-out competitie met viertallen. Dus de Internationaal Meesters hadden ook twee sterke clubgenoten meegenomen. Met z’n vieren namen ze het op bord 1 t/m 4 op tegen Mees, Homayoun, Joost en Nathanael.

Homayoun moest helaas als eerste tegen IM Fred Slingerland de vlag strijken. Hij heeft er een mooi gevecht van gemaakt, maar kwam net tekort. 0-1

Hieronder zijn commentaar.

Ook Mees kon het met zwart tegen IM Nebojša Nikolić niet bolwerken. Hij verloor onderweg een pion en kon het eindspel niet houden. Weer een mooi leerzame ervaring waar Mees alleen maar sterker van zal worden. 0-2

Het beste resultaat dat er nu dus nog uit te peuren zou zijn, zou 2-2 zijn en een tiebreak.

Joost zette de eerste stap. Joost kwam als winnaar uit een complex middenspel en kon het punt bijschrijven: 1-2

Alle druk kwam nu op de schouders van Nathanael. Hij had afgewikkeld naar een toreneindspel met een (rand)pion meer. Dit bleek uiteindelijk net voldoende voor de winst: 2-2

Dit was al een mooi resultaat. Maar als kers op de taart kwam het nu dus neer op een nagelbijtende tie-break finale van snelschaakpartijtjes. De heren kregen elk 3 minuten voor de hele partij en 2 seconden voor elke zet.

Als de tie-break ook gelijk zou eindigen, dan zou het resultaat van de eerste drie borden van de reguliere partijen gelden. Nathanaels winst op bord 4 zou dan niet meer meetellen en dan zouden we er toch uitliggen. Kortom: om een ronde verder te komen, moesten we de tie-break winnen!

Nathanael zette de onzen op voorsprong. Met twee volle punten was hij de held van de avond: 1-0

Homayoun kon het helaas niet redden: 1-1

Joost belandde in een eindspel met ongelijke lopers waar geen eer aan te behalen viel: 1½-1½

Alle druk was nu op de schouders van Mees. Hij moest winnen van IM Nebojša Nikolić. Beide heren smeten in opperste concentratie a tempo zetten op het bord. Inmiddels stond de halve club het schouwspel met open mond aan te gapen. Mees stond een toren tegen een paard voor tegen een sloot pionnen, maar men zegt wel eens dat een paard sterker is dan een toren in opperste tijdnood vanwege de vervelende vorkjes die een paard kan geven. Uiteindelijk betaalde Mees’ recente ervaring van talloze vluggersessies zich uit en wist hij met een venijnige tactiek het paard te winnen: 2½-1½

En zo gebeurde het onmogelijke en staan we in de derde ronde van de KNSB-beker. De grootmachten DSC en Krimpen a/d IJssel mogen deze week nog onderling uitvechten wie van hen het tegen ons mag opnemen.

         Snelschaak
 RSR Ivoren Toren2104-Oegstgeest '8021122 - 22½ - 1½
1.Mees van Batenburgz2211-IM Nebojsa Nikolicw22380 - 11 - 0
2.Homayoun Mohtaatw2048-IM Fred Slingerlandz22070 - 10 - 1
3.Joost van Rosmalenz2114-Gert-Michiel de Nietw20841 - 0½ - ½
4.Nathanael Spaanw2041-Gideon van der Bentz19181 - 01 - 0