RSR neemt ASC mee naar een diep donker bos waar 2+2=5 en komt er alleen uit

door TL Bas, 29 oktober 2023; aangepast 30 oktober 2023


Vrijdag 27 oktober speelde ons bekerteam in de eerste ronde van de KNSB-beker tegen ASC uit Alphen.

De KNSB-beker is een lastige competitie. Je speelt vier tegen vier. Als het na de reguliere potjes 2-2 eindigt, volgt de tombola van de snelschaakpotjes. Een foutje op een bord is dus al snel fataal voor de teamuitslag en je ligt helemaal uit de competitie.

We moeten vijf jaar terug in de tijd naar de laatste keer dat RSR de eerste ronde overleefde. In oktober 2018 versloeg een team bestaande uit Joost van Rosmalen, Nathanael Spaan, Herbert van Buitenen en Harmen van de Werken het team uit Oegstgeest met onder andere IM Fred Slingerland en IM Nebosja Nikolic in de gelederen.

Dit jaar probeerden Mees en Paul Batenburg aan de zijde van Joost en Nathanael de tweede ronde te bereiken. Het zou niet makkelijk worden aangezien ASC een sterk team opstelde.

Na lang zwoegen in een partij met ups en downs was Joost met zwart in deze stelling beland:


Wit dreigt mat, maar zwart is sneller na a1P+! en het eerste punt was binnen: 1-0.

Niet snel daarna was ook Paul klaar met zijn partij. Hij geeft hieronder zijn eigen analyse:

2-0.

Wie de eerste paar zetten van de partij van Mees tegen Dinard van der Laan had gevolgd, zou denken dat er of twee beginners of twee supergrootmeesters aan het spelen waren. Alle principes van de opening werden geschonden: van beide kanten werden paarden over het bord heen en weer geschoven, koningen werden niet veilig gezet, alles gebeurde op de flanken terwijl het centrum nog niet vastlag. Kortom: totale chaos. Mees kwam wel het beste uit de opening, maar verloor dat voordeel langzaam weer. Inmiddels had Mees Dinard wel meegenomen in een diep donker woud van waaruit maar een heel klein smal weggetje terug naar de bewoonde wereld leidde. Dinard probeerde met een stukoffer het paadje te vinden, maar uiteindelijk kwam Mees als enige uit het bos en is Dinard nu nog naar de uitgang aan het zoeken: 3-0.

In de volgende stelling staat Nathanaël met de witte stukken compleet verloren:


Er dreigt onder andere Dg3 en f5 faalt op Txg2+ gevolgd door Te2+ en mat.

Na Nathanaëls Ta8 verdwaalde zijn tegenstander echter in eenzelfde donkere woud. In plaats van Txg2+ met materiaalwinst, wikkelde hij af naar een dameindspel met een pion meer hetgeen Nathanaël netjes op remise hield: 3½-½.

In de tweede ronde moet het team het thuis opnemen tegen Oegstgeest.

 RSR Ivoren Toren2100-ASC21023½ - ½
1.Mees van Batenburgw2156-Dinard van der Laanz22571 - 0
2.Joost van Rosmalenz2110-Clement van de Laarw21191 - 0
3.Nathanael Spaanw2079-Paul de Vriesz2038½ - ½
4.Paul Batenburgz2053-Twan Kastelijnw19931 - 0