Strafexpeditie Rotterdam-Den Haag (deel 2)

door TL Djeez, 18 oktober 2019


In de laatste wedstrijd van het vorige KNSB-seizoen leden we een smadelijke nederlaag in Den Haag tegen het degraderende SHTV. Nu was er al een kans op revanche, want we waren in de eerste ronde van de KNSB-beker ingedeeld tegen diezelfde tegenstander. Alleen nu met 4 spelers in plaats van 8. Die kans hebben we jammerlijk gemist, want we werden weer op een nederlaag getrakteerd door de Hagenezen: 3-1 voor hullie.

De TL speelde een walgelijk slechte partij tegen Hans Segers. Ik begrijp nog steeds geen barst van deze opening, waarmee ik eerder al enkele zeer pijnlijke nederlagen had geleden, o.a. tegen Paul Tromp. De bedoeling was om mijn tegenstander te verrassen, maar ik verraste vooral mezelf. Stug blijven volhouden, eens zal het goedkomen. Naast mij zat Philip, die ook werd verrast in de opening. Ik had hem wel kunnen vertellen dat zijn tegenstander Bart Verbaan op die manier te werk zou gaan, maar ten eerste wist ik niet dat Philip tegen Bart zou spelen en ten tweede wat heb je aan zulke kennis als je na een aantal boekzetjes het juiste vervolg niet meer snapt. Philip deed het op eigen kracht prima en kwam met een gezonde pluspion uit de gambietopening. Ik meen dat hij die later toch weer verloor. Remise. Maar toen kon het nog steeds goedkomen voor ons, want Spaan stond gewonnen tegen Peter Vorstermans en Joost misschien iets minder tegen Wouter Noordkamp, maar geen hopeloze zaak. Dus misschien 2-2 en snelschaken? Joost had een strategische fout gemaakt door een sterk zwart paard toe te laten op e5. Zijn loper keek de hele partij verder jaloers naar dat onaantastbare beest. Spaan stond dan wel gewonnen, maar hij had heel weinig tijd. 10 seconden increment per zet is geen vetpot. Het leidde ertoe dat hij eerst niet optimaal afwikkelde, door de dames te ruilen, en daarna ook nog een stuk weg blunderde. Van een 1 werd dat zomaar een 0. Dat was meteen de beslissing in het voordeel van SHTV. Daarna besloten Joost en Wouter maar om het op remise te houden.

Bij wijze van straf lag ik uiteindelijk om 1.00 uur in bed en kon nog lange tijd de slaap niet vatten. En vanavond weer schaken, leuk!

 SHTV1950-RSR Ivoren Toren20623 - 1
1.Wouter Noordkampz1995-Joost van Rosmalenw2138½ - ½
2.Peter Vorstermansw1990-Nathanael Spaanz21521 - 0
3.Hans Segersz1933-Jason Zondagw19841 - 0
4.Bart Verbaanw1880-Philip Westerduinz1972½ - ½