Ons KNSB-bekerteam verrast Oegstgeest'80

door Paul D., 22 oktober 2018


Afgelopen vrijdag 19 oktober 2018, enkele dagen vóór de 99ste verjaardag van ons kluppie, speelde ons KNSB-bekerteam in de eerste ronde tegen het viertal van schaakclub Oegstgeest'80, 'n nogal uitdagende klus voor onze dappere cupfighters. Teamleider Jason Zondag had ons kwartet Joost, Nathanaël, Herbert en Harmen bereid gevonden om voor 'n passend verjaarscadeau te zorgen. En dat lukte wonderwel: Rond de klok van half twaalf waren zij er in geslaagd de op rating gemiddeld ietwat sterkere tegenstander met 'n nederlaag van 2½ - 1½ naar Leiden en omgeving terug te sturen. Als beloning mogen zij het nu in de tweede ronde opnemen tegen meesterklasser LSG uit.....Leiden! En ook dan spelen we weer THUIS! Komt dat zien!

Joost van Rosmalen (2115) wist met wit vanuit de opening IM Fred Slingerland (2346) via slinkse manoeuvres stilletjes onder druk te zetten. Het ruimtevoordeel wist hij met vaste hand uit te bouwen tot een zéér voordelig eindspel, dat hij ondanks de aanwezigheid van de beruchte lopers van ongelijke kleur winnend afsloot. 1 - 0 En dat aan het eerste bord!

Wie volgde dit krasse voorbeeld even later? Dat presteerde aan het vierde bord Harmen van de Werken (2067), met zwart spelend tegen invaller Duleen van Gunsteren (1812). Lange tijd ging hier de strijd gelijk op, totdat in de tijdnoodfase de witspeler misgreep bij de uitvoering van 'n combinatie, waarin 'n lek bleek te zitten: 2 - 0 derhalve!

Nu nog even 'n remisetje zien te scoren aan de borden 2 dan wel 3, en de buit was binnen. Maar zo eenvoudig bleek dat niet. Nathanaël Spaan (2149), met zwart aan bord 2, had van doen met IM Nebojsa Nikolic (2312). Hun gevecht was de meest ondoorzichtige van de avond. Het mondde tenslotte uit in een stelling waarin de zwarte dame het moest zien te klaren tegen 'n surplus aan witte pionnen, ondersteund door de twee lopers, die evenwel de dubbele taak hadden de eigen, op de tocht staande koning te beschermen tegen de eeuwigdurende schaakjes, waaraan niet te ontkomen was, met als resultaat de allesbeslissende remise: 2½ - ½ !!

Voor het slotakkoord keken we naar de feiten op bord 3. Herbert van Buitenen (2131) en Gert-Michiel de Niet (2133) deden in rating nauwelijks voor elkaar onder. En lange tijd was de strijd ook gelijk opgegaan, maar aanbeland in het laatste kwartiertje kwamen de vijandelijke zwarte stukken steeds dreigender naar voren. In het ontstane eindspel verspeelde onze man 'n loper en dat bracht de eindscore op 2½ - 1½. En daardoor was ons 'n snelschaakbeslissing bij 'n eventuele 2 - 2 stand bespaard gebleven! Zo dacht wedstrijdleider Paul Dekker daar over.........
  RSR Ivoren Toren    2116 - Oegstgeest '80     2151 2½ - 1½
1. Joost van Rosmalen  w 2115 - IM Fred Slingerland z 2346 1 - 0
2. Nathanaël Spaan   z 2149 - IM Nebojsa Nikolic  w 2312 ½ - ½
3. Herbert van Buitenen w 2131 - Gert-Michiel de Niet z 2133 0 - 1
4. Harmen van de Werken z 2067 - Duleen van Gunsteren w 1812 1 - 0