Kwalificatietoernooi NK ABC jeugd, 18 en 19 november te Apeldoorn

door Robert Aarts, 5 december 2023


Het eerste kwalificatietoernooi om je te kunnen plaatsen voor de NK ABC jeugd, die eind april 2024 in Groningen zullen plaatsvinden, was in het Denksportcentrum in Apeldoorn. Het gebouw bevindt zich nogal in een uithoek van Apeldoorn, maar gelukkig wist ik samen met Joaquin in de buurt van het Denksportcentrum een degelijke Bed & Breakfast te vinden. Mees en zijn ouders hadden een verlaten vakantiepark in de buurt gevonden.

De B&B bleek naast een manage te zitten, dus het rook overal naar paarden, maar voor de rest was het voor twee overnachtingen een prima locatie. Ook het Denksportcentrum was een goede locatie, waarbij vooral de lage prijzen bij de kantine opvielen (met name de prijs van een Duvel beviel mij en de vader van Mees wel).


Onze buren bij de overnachtingen


We kregen een prima ontbijt voordat we vroeg op pad moesten


Het Denksportcentrum in Apeldoorn is vooral gericht op bridge


Speelzaal Apeldoorn

Zaterdagochtend vroeg was al de inschrijving. Heel bijzonder was toch wel dat na de definitieve indeling nog kinderen, waarbij de tegenstander niet kwam opdagen, werden herverdeeld. Dat gebeurde met de beste intenties (“het is vervelend als een kind vroeg is opgestaan en geen partij heeft”) maar volgens mij is dat bij een Zwitserse indeling niet helemaal de bedoeling. Enfin, rond 10.30 kon er toch begonnen worden, met een speeltempo van 55 minuten en 10 seconden increment per persoon per partij.

Totaal werden er zeven rondes gespeeld, er deden 87 kinderen mee. Om te kwalificeren was voor Joaquin in de A en Mees in de B een plek op het podium nodig. Behalve de kinderen die bij de WK jeugd in Italië speelden, waren bijna alle nationale jeugdtoppers aanwezig. Veel 1900+ en 2000+ spelers dus.


Joaquin zit klaar voor de eerste partij


Mees tegen Tommy, Mees won overtuigend

Joaquin had een zware eerste dag met 2 uit 4, waarbij hij in de tweede partij een remiseaanbod liet lopen en uiteindelijk in tijdnood blunderde. Soms moet hij iets meer Giri zijn... Hij was wel erg te spreken over zijn overwinning in de vierde ronde:


Jesse Bosker – Joaquin Aarts

In de Svesjnikov variant van de Alapin kwam de volgende stelling op het bord. Jesse gaat hier de fout in. 35.Kh3? (Kf4 had hier gespeeld moeten worden) Ld7 (daarom dus, er volgt een vervelende penning, wel wordt de pion op b7 geofferd) 36.Txb7 Lc8 37.Tb8 Te8 38. La3+ Kg8 39.d6? (Txc8 is hier nodig) Lxg4+ 40.Kxg4 en Jesse gaf op, want er volgt Txb8 en de witte toren is van het bord.


Mees had als topfavoriet een uitstekende eerste dag met vooral in de derde ronde een snelle overwinning op Tommy Grooten, de andere favoriet in de B-groep. Het Denksportcentrum had na de eerste speeldag lekker avondeten geregeld, namelijk stamppot met allerlei bijgerechten, helaas mochten de ouders niet mee-eten.De volgende dag begon voor Joaquin uitstekend met twee degelijke overwinningen. De laatste partij moest hij echter tegen koploper Leandro Slagboom (rating 2337). Geforceerd ging Joaquin op zoek naar het noodzakelijke punt voor plaatsing, maar hij liep daarmee al snel in het mes. Zonde maar helaas, met 4 uit 7 werd Joaquin uiteindelijk 8e.

Mees had het op de tweede dag wat zwaarder, een beetje knullig liet hij in de zesde partij de winst lopen, maar dat wist hij in de laatste partij tegen David Madularea met een mooie overwinning weer helemaal te herstellen. En zo werd Mees met 6½ uit 7 eerste en kan het verblijf in Groningen voor de NK ABC jeugd geboekt gaan worden.

Eindstand A-categorie (top 10):


Individuele score Joaquin:


Eindstand B-categorie (top 10):


Individuele score Mees: