Jeugdnieuws: RSR A1 verliest oog op kampioenschap

door Jungbin, 5 december 2023


Na de vierde ronde van het JCC stonden we gedeeld 2e, 5e op bordpunten. Dit beloofde ons goede kansen om in de top3 te eindigen. We gingen daarom ook nog vol positiviteit achter het bord zitten. Echter zou de dag ons nog sterk tegenvallen. Hieronder een beschrijving van de partijen door de spelers zelf.

Bord 1: Mees van Batenburg
De eerste partij speelde ik tegen een goede vriend van me: Gachatur Kazarjan. We kregen een interessante opening op het bord waarna ik wel even goed moest denken. Daarna hadden we stukken afgeruild waardoor ik in een slechter eindspel kwam. Gelukkig verdedigde ik het eindspel goed en kon ik het remise houden. De tweede partij moest ik toevalig ook tegen een goede vriendin van me: Rolinde den Heijer. Na een ingewikkelde opening te hebben gespeeld kwamen we in een zeer interessant middenspel, met mijn koning op d7 en haar dame op h6. Ik wist haar dame op een mooie manier in te sluiten.

Bord 2: Joaquin Aarts
Bij mijn eerste partij kreeg ik een Najdorf met h3 op het bord. Ik had hiertegen nog even voorbereid in de auto. Mijn tegenstander week wel snel af van wat bekend was voor mij, het was alleen niet accuraat wat mijn tegenstander had gedaan. Ik kwam hierdoor ook terecht in een betere stelling. De stukken van mijn tegenstander hadden alleen geen goede velden. Daarnaast kwam hij ook nog eens in tijdsnood, waarna we een paar stukken ruilden, ik opende alleen iets te laat de stelling. Ik kon hem gelukkig nog wel aanvallen want zijn koning stond nog in het midden. Hierna kon ik met een mooi stukoffer mat zetten.

Bij mijn tweede partij kwam ik al snel beter uit de opening, omdat mijn tegenstander veel tempi verspeelde met haar loper. Hierna speelde ik een paar inaccurate zetten waardoor ik tijd moest verspillen om ‘nep’ lang te rokeren. Ik had hierna direct voor de koningsaanval moeten gaan, maar ik twijfelde over mijn aanval waardoor ik te langzaam speelde. Ik deed te veel voorbereidende zetten. Hierdoor kreeg mijn tegenstander de kans om een koningsaanval te beginnen. Ik miste hiernaast ook nog eens een tacktiekje waardoor mijn tegenstander ook nog eens een pionnetje voor mijn koning won. Hoewel mijn tegenstander een pion voor mijn koning won, zette mijn tegenstander de koningsstelling helemaal dicht, waardoor ik alsnog met mijn eigen koningsaanval kon komen. Ik speelde hier echter wederom weer te langzaam waarna mijn tegenstander zijn koningsaanval voortzette. Dit keer was haar aanval beslissend en ik verloor de partij.

Bord 3: Bent Blokland
Mijn eerste partij speelde ik in de opening niet al te best. Ik kwam daarna in een slechtere stelling. We ruilden toen veel stukken waarna we al snel in een eindspel terechtkwamen. Mijn tegenstander ging het eindspel in met nog altijd zijn voordeel. Vervolgens was het me gelukt om mijn tegenstander weg te spelen in het eindspel, en we kwamen terecht in een gelijke stelling. Toen deed mijn tegenstander een zet waarna hij miste dat ik een stuk kon winnen. Hierna gaf hij op. Dit was een hele anticlimax.

In de tweede partij kwam ik iets beter uit de opening, maar hij speelde het middenspel een stuk beter en het lukte me niet om al zijn dreigingen tegen te houden. Hierna verloor ik de partij.

Bord 4: Jungbin Lee
De eerste partij speelde ik tegen Freek Thijssen. Hij speelde 1.e4 waarna ik besloot te openen met de caro kann. Mijn tegenstander koos voor een scherpe variant in de afruilvariant. Veel mensen denken bij de afruilvariant dat dit gelijk remise is, waarbij niks te behalen valt. Niets is echter minder waar. In de afruilvariant krijgt wit goede kansen om zwart een koningsaanval te geven. Daarnaast is het eindspel vaak erg dynamisch. In de opening deed ik een verkeerde zetvolgorde waarna mijn tegenstander iets beter kwam te staan. Ik heb toen in het middenspel heel nauwkeurig moeten verdedigen; er kwam een stelling op het bord waar wit voor de winst kon spelen. Zwart had in die stelling alleen hoop op remise. Ik probeerde mijn stukken te plaatsen op de meest actieve velden, zodat ik de stelling kon openbreken. Dit zou erin resulteren dat ik uit de wurging zou kunnen ontsnappen. Ik brak de stelling open. Ik had alleen een offer van mijn tegenstander gemist. Ik had gezien dat hij iets kon offeren, ik dacht alleen dat het niet erg zou zijn. Ik had echter wel gemist dat het offer met een tussenzet wel zou werken. Gelukkig zag mijn tegenstander dit ook niet en kwamen we terecht in een gelijk eindspel. Mijn tegenstander wilde te graag winnen en kwam daardoor een pion achter te staan. De stelling was hierdoor stukken beter voor mij. Mijn tegenstander bood hier remise aan. Ik zag spoken en dacht dat hij compensatie had. Dus helaas nam ik remise aan in een beter eindspel met een pion meer voor mij.

Mijn tweede partij speelde ik tegen Jesse Frederikse. Ik speelde damegambiet en kreeg de slav tegenover me. Ik ken in de slav alleen de afruilvariant degelijk, dus ik koos ervoor om dat te spelen. Mijn tegenstander mishandelde de opening waarna ik een pion won met een betere stelling. Ik wikkelde het middenspel af naar een gelijk loper eindspel met een pion meer. Ik speelde het eindspel lange tijd goed. Ik had ergens alleen een rekenfoutje gemaakt in het afruilen van de loper en pionnen waarbij ik zelfs verloren kwam te staan. Gelukkig speelde mijn tegenstander erg snel zonder na te denken waarna hij de tussenzet miste. Er werden zetten herhaald en de partij eindigde in remise.

We hebben ronde 5 tegen ESV 3-1 gewonnen. Tegen ASV hebben we 1½-2½ verloren. De punten van de dag waren:
•  Mees ➔ 1½ uit 2
•  Joaquin ➔ 1 uit 2
•  Bent ➔ 1 uit 2
•  Jungbin ➔ 1 uit 2

Er zijn geen kansen voor ons meer om kampioen te worden. We hebben nog wel goede kansen om voor de 2e/3e plaats te strijden.