Jeugdnieuws: Finale NK E-teams 2023 in Muiderberg

door Margreet, 15 november 2023


Afgelopen zaterdag zijn we met ons E-team: Daniel G, Daniel A, Arne en Hermen, afgereisd naar Muiderberg voor de laatste ronde van het NK E. De jongens hadden zich, zoals eerder vermeld, op 23 september voor dit evenement weten te plaatsen (in Hoogkerk). Gelukkig hoefden we nu niet zover: Muiderberg is slechts een uur rijden, Hoogkerk 2½ uur...

De jongens hadden er zin in: ze zaten in de finale, en wie weet zouden ze het heel goed doen! Eerlijk gezegd had ik dat vertrouwen niet helemaal, want in Hoogkerk hadden ze veel sterkere tegenstanders ontmoet, en die zaten nu natuurlijk ook in de finale. Maar als je er geen vertrouwen in hebt als speler wordt het natuurlijk sowieso niks. En je weet maar nooit tenslotte!

We hadden aanvankelijk wat moeite om een zitplaats te vinden; de ruimte was wat krap voor al die begeleiders, maar toen de kinderen eenmaal gingen spelen konden we een redelijk hoekje vinden. Het toernooi begon om 11u00, en de eerste indeling was natuurlijk al klaar. Er werd in 2 zalen gespeeld. Waar je kwam te zitten hing af van de stand: de hoogste teams zaten in de andere zaal. Daar heeft ons team niet gezeten deze keer. Maar dat gaf niet, en er zijn toch goede prestaties geleverd, zij het niet aldoor. Daniel G had natuurlijk de zwaarste klus: iedere club zet in principe zijn beste speler aan bord 1. Dat is in de afgelopen jaren ook min of meer verplicht gesteld door de bond: spelers aan lagere borden mogen nooit een rating hebben die meer dan 200 punten meer bedraagt dan van een speler aan een hoger bord. Er werd namelijk wel eens gerommeld met de bordvolgorde: ik heb eens gezien dat een jongetje van 6 op bord 1 gezet werd omdat de beste speler van zijn club de tegenstanders op bord 1 niet aan kon. Op bord 2 lukte dat beter, en daar kon hij dan toch punten halen voor zijn team. Dat was natuurlijk vreselijk voor dat kleine jongetje, zoiets doe je toch niet! En ook nog eens erg onsportief.

Enfin, de 1e ronde tegen een behoorlijk sterk team van Philidor uit Leeuwarden, ging best goed. Op de borden 1 en 2 werd verloren, maar Arne en Hermen wonnen allebei, zodat het 2-2 werd: 1 matchpunt.


Klaar voor de 2e ronde! Hermen heeft zijn hoodie expres opgezet, hij denkt dat het geluk brengt. Helaas kwam de wedstrijdleider dat ding afzetten, met als argument dat hij dan niet kon controleren of Hermen misschien oortjes in had en instructies kreeg, pff, van mij zeker...

Ronde 2 was tegen Zukertort uit Amstelveen. Die hadden zich maar net geplaatst voor de finale en zijn uiteindelijk laatste geworden hier. Deze ronde verliep net als de 1e ronde (en aan dezelfde tafel): 2-2. Weer wonnen Arne en Hermen en verloren de andere 2. Ook in de 3e ronde wilde het niet erg lukken, tegen VAS uit Amsterdam. Alleen Hermen wist te winnen.

Daarna was er pauze. Veel buitenspelen was er niet bij, want ook in Muiderberg regent het de laatste tijd vaak. Maar ik had wel een bordspel meegebracht en dat hebben ze nog een poosje gespeeld.


De betoverde doolhof. Walter, het broertje van Hermen, deed ook mee. Hij was er de hele dag, maar kon natuurlijk niet in het team schaken, dus hij was blij dat er nu ook met hem gespeeld werd.

Tegen DSC uit Delft had ik wel wat meer verwacht: die waren ook niet erg op dreef.Daniel G ging vol goede moed tegenover Cedric zitten (het broertje van Oscar Verwer), maar dat viel erg tegen: DSC had er dit keer zin in en alleen Arne wist nog een remise te maken.


Start van de 4e ronde tegen DSC. Hierna moest de hoodie omlaag.

Er zit maar 1 voordeel aan het verliezen van een ronde: je krijgt daarna een minder sterke tegenstander. In dit geval Hoofddorp, ook al uit de regio Amsterdam! Hermen was heel snel klaar: hij gaf een herdersmat! Dat moet je meestal op dit soort toernooien niet meer proberen, maar nu pakte het wel goed uit. Helaas werd Arne daarna heel snel mat gezet: 1-1. Maar deze keer veerden de Daniels op uit hun teleurstelling; ze wonnen allebei! Dus werd deze ronde 3-1 voor RSR. Dat hadden ze wel nodig om er de moed in te houden.


De Daniels aan de start!

Ook in de 6e ronde weer een Amsterdamse club: Volewijckers. Ik geloof dat alle deelnemende clubs uit Amsterdam tegen het enige team uit de regio Rotterdam hebben gespeeld, gewoon opvallend. En maar 1 van die teams was beter. Arne en Hermen waren al na 10 minuten klaar, allebei gewonnen. De Daniels waren nog een tijdje bezig. Daniel G kreeg een remiseaanbod en ik vond het heel goed van hem dat hij eerst naar de stand ging kijken voordat hij dat aannam: we stonden met 2-0 voor en dan kun je dat doen! De ronde werd gewonnen met 2½-1½. Daniel A deed zijn best maar redde het niet.


Arne, poseert helemaal niet hoor!

En als je dus 2 rondes achter elkaar wint, wordt je laatste tegenstander dus een sterke ploeg: Best Moves, uit Best. De Amsterdammers waren ook op. Arne ging er heel snel af, maar Hermen won weer! Daniel G verloor en Daniel A ook, al heeft hij er tot het laatst voor gevochten: iedereen was al klaar en hij en zijn tegenstander zaten nog.

Ze eindigden op plaats 15, er waren meer teams met 6 matchpunten, maar die hadden iets meer bordpunten, en dat maakt verschil voor de einduitslag.
We hebben natuurlijk nog wel een topscorer: die had 6 van zijn 7 partijen gewonnen! Hermen dus!