Jeugdnieuws: Vierde kwalificatietoernooi NK AB in Eindhoven, 18 en 19 maart

door Robert Aarts, 20 maart 2023

In Eindhoven was 18 en 19 maart, na Utrecht/Delft/Groningen, alweer het laatste nationale kwalificatietoernooi voor de NK AB, die in de meivakantie in Almelo plaatsvinden. Joaquin en Jungbin gingen nog een poging wagen voor de laatste 3 kwalificatieplekken in de categorie A. Oscar Koppenens deed mee in de B, maar vooral om ervaring op te doen. Speeltempo was 55 minuten en 10 seconden increment per persoon per partij.

Het toernooi vond plaats in buurtcentrum ‘De Hoeksteen’. Een sobere locatie (de wifi was belabberd en er waren maar weinig toiletten aanwezig), maar de speelzaal was qua ruimte en geluid in orde.

In categorie A waren er 28 deelnemers, in categorie B deden er maar liefst 41 kinderen mee.

Categorie B:

Dag 1

Bij Oscar was er bij de schaakpartijen duidelijk een patroon te herkennen. Bij bijna alle potjes kwam hij na de opening slechter te staan, maar omdat hij op het einde veel meer tijd overhad (soms wel een half uur meer), wist hij het z’n tegenstanders nog heel moeilijk te maken. In ronde 2 boekte Oscar op deze manier een knappe overwinning tegen Elysia Feng en in ronde 3 sleepte hij zo een remise tegen Valentijn van Warmerdam binnen.

Dag 2

Omdat de uitslag in ronde 4 verkeerd was genoteerd (de tegenstander had bij zichzelf een verlies opgeschreven?!), moest Oscar in ronde 5 tegen Samuel Lopes. Maar dat pakte goed uit:

Samuel doet hier onder tijdsdruk 27.Pdf3??? rampzalige zet (Pxg6 was hier nodig) 27...Pg4+!! 28.Pxg4 Td3#.

Mooie winst voor Oscar, uiteindelijk scoorde hij totaal 2½ uit 6 waarmee hij 29e werd.

Categorie A:

Dag 1

Voor Joaquin begon het toernooi zwaar. Hij liet in de eerste ronde een remiseaanbod lopen maar verloor in tijdnood. Jungbin wist knap een remise binnen te halen tegen de sterke Jari Groen.

Een ronde later won Joaquin van Jungbin (een loperoffer pakte verkeerd uit). De derde ronde werd door beiden gewonnen. Jungbin deed dat als volgt:

18.Td2?? (Dc2 of Kf2 is hier mogelijk) 18…Lb4! 19.Dc2 Lxd2 20.Dxd2 Dxe5 en Katja gaf op.

Dag 2

In ronde 4 ging Joaquin in het toreneindspel ten onder. Jungbin won wel en omdat hij ook in ronde 5 knap van Rolinde den Heijer won, leek kwalificatie voor Jungbin mogelijk. Joaquin won ook in ronde 5:

17.Pg3? Julian geeft Joaquin de gelegenheid om een tweede octopus te creëren 17...Pg4! 18. Dc1? Pgxf2 19.Pxe4 Pd3, dubbele aanval op dame en toren. Even later gaf Julian op.

De laatste ronde won Joaquin ook, Jungbin leek de laatste partij te kunnen winnen maar Ywein Veldhuyzen ontsnapte door eeuwig schaak. En zo eindigden Joaquin en Jungbin op 4 uit 6. Een prima score, goed voor een 6e en een 5e plek, maar net niet voldoende voor kwalificatie. Maar in het totaalklassement van de kwalificatie (de beste 3 resultaten van de 4 toernooien) eindigen ze allebei met 10½ punten op de tweede plaats. Daarmee hebben ze nog een goede kans om via de reservelijst naar het NK A in Almelo te gaan.