Jeugdnieuws: JCK D 2023

door Margreet, 19 maart 2023


Afgelopen zaterdag, de 18e maart werden in de Boekenberg in Spijkenisse de Jeugdclubkampioenschappen in de categorieën AB en D gehouden. Het is ieder jaar weer een probleem om de teams samen te stellen, niet omdat we geen goede spelers hebben, maar omdat er zoveel niet kunnen. Op zaterdagochtend met name hebben veel kinderen nog andere activiteiten (voetbal, taalles enz), waardoor ze niet een hele dag mee kunnen naar een schaaktoernooi. Wat dat betreft zijn de grandprixtoernooien, die om 13u00 beginnen wel een uitkomst. Maar dit soort belangrijke toernooien neemt echt wel meer tijd in beslag, en voor kinderen is de avond natuurlijk geen optie. Eerlijk gezegd ben ik niet eens begonnen aan het samenstellen van een AB-team, al was het maar omdat de KNSB dit weekend een kwalificatieronde voor de finale van het persoonlijk kampioenschap in de AB hield. Daar deden 3 jongens van onze club aan mee: Joaquin, Jungbin en Oscar. Ik hoorde dat Joaquin en Jungbin er waarschijnlijk nét niet door zijn; ze hadden allebei 4 uit 6 gehaald, toch een heel mooi resultaat. Oscar bleef helaas steken op 2½ uit 6. Misschien kunnen ze nog door als ze in het totaalklassement goed staan. Dat wordt opgemaakt na alle kwalificatierondes (ik geloof 3) en de besten daaruit die zich niet hadden geplaatst krijgen dan alsnog een uitnodiging voor de finale.

Maar ik had wel een D-team bij elkaar gekregen, dat bestond uit: Emir, Luka, Alt en Nathan. Helaas werd Alt een paar dagen voor het toernooi ziek, dus heb ik voor de zekerheid een extra speler gevraagd: Daniel, die nog E is. We hadden afgesproken dat we allemaal met de metro vanaf CS zouden gaan, om 8u50, om rond 9u30 in Spijkenisse te zijn. Alleen Daniel, die uit Krimpen moest komen, reisde via Capelse Brug. We hadden nog even een stressmomentje, toen bleek dat Emir de tijd niet in de gaten had gehouden en pas 10 minuten van tevoren van huis vertrok, maar hij haalde het nét!

Omdat Alt toch nog maar net weer op de been was, was ik blij dat ik een invaller had: je weet maar nooit of zo’n hele dag schaken dan niet teveel is voor iemand, maar in de loop van de dag ging hij eigenlijk steeds beter.


De 1e ronde, tegen de Scheve Toren! Opstelling: bord 1 Emir, 2 Luka, 3 Alt en 4 Nathan

Dit bleek een makkie voor de heren te zijn: ze wonnen alle 4, altijd prettig bij zo’n eerste ronde. Er waren best veel echt sterke teams, en ik had er niet zoveel vertrouwen in dat ze die aan zouden kunnen, maar een plaatsje in de middenmoot moest kunnen dacht ik.

Na een overwinning krijg je in het Zwitsers systeem natuurlijk een team tegenover je dat ook gewonnen heeft en dit was een heel sterk team, ook uit de Haagse bond: SHTV 1. Die zouden hoog eindigen. De sterkste teams hadden in de eerste ronde meestal tegen een lager team van hun eigen club gespeeld, en daar dan natuurlijk van gewonnen. Dat was hier ook het geval. Onze jongens, nu met Daniel in plaats van Alt, verloren alle 4 van deze spelers. Nou ja, dat was te verwachten, en ze waren er gelukkig niet ondersteboven van.

In de 3e ronde troffen ze de Pionnetjes, met daar aan bord 1 Yuvaan, die ook dubbellid bij ons is. Hij is eigenlijk sterker dan Emir maar hij blunderde ergens en toen werd het remise. Ze hadden de stukken alweer teruggezet toen ik het zag, dus ik weet niet of Emir dit eventueel nog had kunnen winnen. Daniel verloor van Mehmet, een heel goede nieuwe speler, maar Alt en Nathan wisten hun partijen keurig te winnen: 2½-1½!


Start tegen de Pionnetjes ! Luka was dus vrij.

Na de pauze had ik eigenlijk wel weer een zware tegenstander verwacht, maar het viel erg mee: DSC 2 uit Delft. Dat was geen sterk team, en dit keer met Luka aan bord 1 wonnen ze alweer met 4-0! Ze begonnen nu toch echt te stijgen in het klassement, maar eigenlijk keken ze amper naar die lijsten: ze gingen liever buiten een beetje voetballen, want het weer was best aangenaam. Ook Alt kon weer helemaal meedoen.

Nou, met die hoge klassering kon het niet uitblijven: in de 5e ronde Klimop 1. Die zijn echt een maatje te groot voor onze D. Ik denk dat ze zelfs landelijk wel bij de besten horen. Ik had een foto van de notatie van Yuhong tegen Alt gemaakt (bord 4), maar die klopte niet, evenmin als die van Emir in een eerdere ronde... jammer. Nou ja, ook deze ronde ging met 4-0 verloren. Arda speelde trouwens aan bord 3 bij de Klimop: die wilde natuurlijk graag in het best mogelijke team spelen. Hij won van Daniel.


Emir en Luka ploeteren dapper door, Daniel is er al af. Nathan was vrij.

Gelukkig kregen ze daarna weer een wat minder sterke tegenstander: Messemaker, een team dat, zo zei de leider, Peter Scheeren, die ook de organisator was, buiten mededinging meedeed: hij had niet gemerkt dat er een speler tussen zat die in 2010 was geboren, toen hij ze opstelde. Nou, dat was niet zo erg omdat ze toch niet meededen voor de prijzen, bleek tijdens het toernooi. Ons team, dit keer weer zonder Daniel, walste er overheen: 4-0.

Toen ik daarna eens op de ranglijst ging kijken stonden ze 5e! En aangezien de eerste 6 teams door zouden gaan naar de landelijke halve finale, die waarschijnlijk pas op 30 september wordt gehouden, behoorden ze ineens tot de grote kanshebbers. Dat was nog eens een opsteker! De kinderen hadden dat ook duidelijk niet verwacht. Maar er moest nog 1 ronde gespeeld worden, tegen het 2e team van DD. Die stonden op dat moment een paar plaatsen lager, maar toch nog heel behoorlijk.


Ik had maar niet verteld dat ze dit dus beslist moesten winnen om inderdaad geplaatst te worden voor de halve finale...

Emir blunderde al vrij vroeg, helaas een 0, maar Luka en Daniel wonnen snel. Nathan had het zwaar: het was de 7e ronde en hij was niet heel fris meer. Dat gold gelukkig ook voor zijn tegenstander, anders was het verkeerd afgelopen.


Bij deze stand kon de overwinning hem niet meer ontgaan, maar hij heeft er lang over gedaan, omdat hij een paar kansen over het hoofd zag (hij had wit dus).

Zo wonnen ze ook de laatste ronde, nu met 3-1 en gingen we ervan uit dat het behoud van die 5e plaats wel gelukt was.

Dat was dus niet het geval! Kijk maar eens naar deze eindstand!


Ongelofelijk! Een team met een gemiddelde rating van 673 tussen al die kanonnen op de 3e plaats geëindigd! Toegegeven: ze hadden wel wat mazzel gehad met de tegenstanders maar dit was echt boven verwachting. Binnen de RSB zijn ze dus 2e geworden. Dat wordt dus flink oefenen voor de halve finale van het NK...


Helaas was de betere foto niet opgeslagen... en ook helaas: geen bekers voor de 2e en 3e plaats op dit toernooi. Maar HARTELIJK GEFELICITEERD!!! Geweldig gedaan!