Jeugdnieuws: Corry Vreekentoernooi, 2e Grandprixtoernooi van 2023

door Margreet, 8 maart 2023


Afgelopen zaterdag, 4 maart, waren we in Maassluis voor de 2e Grandprix van dit jaar. “We”, dat waren: Arda, Casper, Luka, Daniel, Nathan, Kevin T, Adam en ik dus. Het toernooi was alwéér volgeboekt, iets dat het laatste halfjaar regelmatig voorkomt. Emir was te laat met aanmelden, maar hij stond hoog op de reservelijst, dus ik dacht: die maakt nog wel kans, maar nee: alle deelnemers verschenen daadwerkelijk en hij kon thuisblijven. Laat dit vast een waarschuwing zijn voor volgende toernooien: meld jezelf bijtijds aan, of vraag of ik het wil doen, want anders zitten ze misschien al 2 weken van tevoren vol! Ik zet de aankondigingen ook een tijdje van tevoren in de app “schaakavonden” en dat doe ik expres. Er waren zeker 100 kinderen gekomen. Het toernooi werd gehouden in de Koningshof, een zaal waar ook veel toneelspelen en andere optredens plaatsvinden, en dus redelijk ruim. Zoals te doen gebruikelijk mochten de kinderen die vierkampen speelden (de hoogste ratingspelers dus) in een aparte ruimte spelen. Dat waren er 12 in totaal, waaronder Arda en Casper: Arda in groep 1 en Casper in 2. In de zaal waren 6- en 8-kampen. Ik was wel blij dat niemand van ons met een clubgenoot in de groep zat: die komen ze al vaak genoeg tegen aan het bord. Adam zat in groep 5, Daniel in 8, Luka in 9, Nathan in 10 en Kevin in 12.

Het toernooi begon vrij goed op tijd: tegen 13u30 zat iedereen wel aan het bord. Ze hadden nog even op wat laatkomers gewacht, want de indeling was allang gemaakt. Maar je kunt niet 99 kinderen laten wachten tot de 100ste zich eens meldt...

Enfin, Kevin had een beroerde start: ik kwam hem tegen na de 4e ronde en hij had nog maar 1 punt.


Dit was geloof ik de 1e of 2e ronde; hij kijkt wat ongemakkelijk.

Achteraf bleek het allemaal nogal mee te vallen: alle partijen daarna wist hij te winnen, zodat hij met 4 uit 7 gedeeld 3e werd, en op SB-punten (en onderling resultaat, dat telt ook) de 4e prijs kreeg! Hij had alleen verloren van de 3 andere prijswinnaars. Kevin was de enige van onze club die in een 8-kamp speelde. De groep van Nathan bestond uit 6 spelers. Volgens de ratings die ernaast stonden waren ze aardig aan elkaar gewaagd (begin 500). In het echt ook wel: 3 kinderen hadden 2 punten, waaronder Nathan. Maar hij werd 3e omdat hij van die beide anderen had gewonnen.


Oei, hij staat schaak! Maar ik geloof dat hij deze partij toch gewonnen heeft.

Luka deed het goed in groep 9. Hij gebruikt een koptelefoon want hij is soms snel afgeleid: een heel nuttig attribuut bij dit soort schaaktoernooien. Het is altijd rumoerig in zo’n zaal. Er was een grote kantine, maar vrijwel alle begeleiders bleven in de speelzaal hangen, en die zijn ook niet stil. Luka haalde 3 uit 5 en werd gedeeld 2e, alleen kreeg hij de 2e prijs omdat hij van een meisje dat ook 3 punten had, gewonnen had.


Luka met koptelefoon op en winterjas aan, een heleboel kinderen hielden lange tijd hun jas aan. Ondanks die massa mensen daar was het kennelijk toch koud als je stil moest zitten...

Ook Daniel, in groep 8, is nu in het bezit van een koptelefoon. Dat is een goede zaak: nu hoort hij niet meer wat er om hem heen gezegd wordt, en hoeft daar dus ook niet meer op te reageren. Maar na een paar uurtjes met dat ding op je kop begin je het wel een beetje zat te worden. En toen zette hij hem af en ging uitgebreid zitten kletsen, en ja, dan kun je weleens in tijdnood komen...


Moeilijk te zien, maar hij heeft hier nog minder dan 2 minuten over, en de tegenstander nog bijna 5, en dat is nog een keer gebeurd. Deze verloor hij, de laatste partij won hij met nog 40 seconden op de klok, terwijl iedereen 15 minuten + 5 seconden per zet kreeg. Maar ja, als je praat, zet je niet, en let je niet op. Desondanks won hij 3 partijen en daarmee de 3e prijs!

Adam, in groep 5 had het niet makkelijk, maar hij won precies de partijen die het belangrijkst waren voor de einduitslag: die tegen de kinderen die net als hij, 2 punten hadden! Zo legde hij beslag op de 3e plaats.


Dit speelde hij keurig uit. Hij had net de torens afgeruild en die 2 pionnen waren niet meer tegen te houden!

In de 4-kampen duurde de strijd deze keer veel langer dan bij een vorige Grandprix, toen ze daar allemaal nog sneller met hun rondes klaar waren dan in de lagere ratinggroepen. Toen liepen ze zich de halve middag te vervelen, maar daar was nu geen sprake van. De wedstrijdleiding hield de prijsuitreiking in de grote zaal terwijl groep 1 t/m 3 nog aan het schaken waren. En dat duurde ook nog erg lang! Wij waren allang naar huis vertrokken toen ze daar prijzen gingen uitreiken. Dat kwam vooral door Arda en zijn laatste tegenstander die wel 90 minuten over die partij hebben gedaan! Zijn vader vertelde dat achteraf. Maar Arda won die partij wel. Met 2 uit 3 werd hij 2e!


Arda in de eerste partij, de enige die hij verloor (van de latere winnaar)

Casper was ook helemaal op dreef in groep 2. Hij wist daar ook 2 uit 3 te halen, alleen werd hij daar 1e mee in die groep. Hij won van de enige andere speler daar die ook 2 punten had, wat hem de overwinning van de groep opleverde.


Hier was het toch ook niet warm: ik heb Casper niet zonder jas gezien. Helaas ook niet mét notatieblaadje...

Dan nog even de eregalerij. Iedereen van onze club had zowaar een prijs gewonnen! En de bekers waren hartstikke mooi en groot, al concludeerden de heren wel dat ze niet van metaal waren en dat er ook geen marmeren voetstuk aan zat; verwende apen!

De prijzen werden uitgereikt door Jessica Harmsen, die zelf ooit Nederlands dameskampioen is geweest, evenals trouwens Corry Vreeken, de naamgeefster van het toernooi. Corry Vreeken is al erg oud en niet meer in staat om hier nog naartoe te komen, maar bij vorige edities van dit toernooi heb ik haar wel gezien en gesproken.


Casper en Arda: een 1e en een 2e prijs!!Adam: 3e prijs!Daniel met de 3e prijs!Even vergelijken... Luka’s coiffure is wel geruïneerd door de koptelefoon. Hij heeft een 2e en Adam een 3e prijs!Nathan is ook 3e geworden!Kevin met zijn 4e prijs


Enfin, het volgende Grandprixtoernooi van de RSB is op 1 april ( geen grap!), en wordt gespeeld in Veenoord, een school in IJsselmonde.