Jeugdnieuws: PJK E 2023

door Margreet, 24 januari 2023


Afgelopen zaterdag, 21 januari was het de beurt van de E-categorie (geboren in 2013 of later) om te strijden om het kampioenschap van de RSB, en ook voor plaatsing voor het NK. Het toernooi werd gehouden in Gouda, in de speellocatie van Messemaker. Dat is een mooie zaal, ergens op een bedrijventerrein, waar je zoiets niet zo gauw zou zoeken. Maar we waren er al vaker geweest.

In de E-categorie deden natuurlijk minder kinderen mee dan vorige week bij de FGH. Er waren 21 jongens en 7 meisjes. De meisjes speelden apart hun eigen competitie; maar in beide groepen zat een oneven aantal kinderen, zodat de overgebleven jongen en meisje tegen elkaar speelden (om des keizers baard, dat dan weer wel).


Hier staat Kore dus op het punt om tegen een jongen te spelen.

Van onze club waren er 4 jongens: Adam, Daniel, Arne en Hermen, en 1 meisje: Kore. En daar zaten zeker kanshebbers voor een NK-plaats tussen! Vorig jaar hadden Daniel, Adam en Arne alle 3 op het NK gespeeld bij de F-categorie. Bij de meisjes kon ik het niet goed inschatten: Kore had nog niet echt op toernooien gespeeld, en dan weet je niet hoe haar sterkte is in vergelijking met andere meisjes. En van Hermen wist ik het ook niet: hij is nog maar kort lid bij ons, maar komt wel uit een familie van schakers.

Het toernooi bestond uit 7 rondes, met op de klok 15 minuten + 5 seconden per zet. Er was ruim begroot qua tijd: ze begonnen om 11u00 en het schema zei dat het toernooi afgelopen zou zijn rond 17u00. Nou ... dat was wel een beetje erg ruim ingeschat. Ook bij E-spelers (en met name bij jongens) geldt dat ze doorgaans binnen 5 minuten klaar zijn met een partij. De meisjes waren degenen die zorgden dat het toernooi niet om 13u00 al afgelopen was, door hun tijd beter te besteden.

De heren gingen voortvarend van start: Adam, Daniel en Arne wonnen vlot hun eerste partij; alleen Hermen redde het niet, maar die moest tegen de latere kampioen. Die foto van Kore hierboven komt uit de 1e ronde: zij had een bye. Vaak krijg je daar een punt voor, maar nu niet, omdat alle meisjes een keer een bye hadden, dan maakt het voor de stand niets uit.


Niet de mooiste foto aller tijden, maar hier zitten Hermen en Daniel aan de start van de 1e ronde.

Adam deed het goed: hij won 4 rondes achter elkaar, waaronder de partij tegen Yuwai, die kampioen werd. Alleen heeft hij de neiging om steeds sneller te gaan spelen als het goed gaat, en dan ga je gauw fouten maken. Dat werd hem in de latere rondes fataal: omdat er zwitsers werd ingedeeld kreeg hij tegenstanders die ook al veel gewonnen hadden, en daar kun je je geen fouten veroorloven. In de 5e en 6e ronde verloor hij toen, en in de laatste ronde stond er een remisestelling op het bord: beide hadden nog een koning en een toren, en Adam nog een pion. Maar de tegenstander wist de pion te pakken en ruilde daarna de torens af: ½-½.


Adam, fris en fruitig, aan de start.

Daniel begon best goed: na 4 rondes had hij 2½ punt. In de 4e ronde had hij van Ethan verloren, die later 3e werd, en in de 5e ronde moest hij tegen Yuwai. Hij had zelf gehoopt op plaatsing, omdat hij vorig jaar F-kampioen was geworden, maar hij heeft de laatste tijd te weinig geoefend en dat is erg jammer. Bovendien maakte zijn tegenstander (die er al goed voor stond) een paar ongelukkige opmerkingen, waarna Daniel erg van streek raakte en helemaal afhaakte. Het kostte hem moeite om zichzelf weer onder controle te krijgen, maar het lukte wel: de laatste 2 partijen won hij!

Arne deed het beter dan we in lange tijd van hem gezien hadden! Hij is nog wel eens onoplettend aan het bord, maar deze dag lukte het allemaal heel aardig! Hij verloor wel van Adam, en van Yuwai en van nog iemand, maar 4 uit 7, daar kun je best mee thuiskomen.


Arne - Adam, start 3e ronde.

Hermen moest er nog aan wennen. Hij speelt thuis en op de club al heel aardig, maar heeft nog geen toernooiervaring. Hij kreeg ook ergens een herdersmat voor zijn kiezen; die had hij nog niet meegemaakt. Zijn vader heeft hem dat daarna uitgelegd. Maar toch: 2½ uit 7, daar hoef je je niet voor te schamen hoor!

Bij de meisjes was de kampioene eigenlijk al van tevoren bekend: Maya, van de Koddige Koning. Die had de hoogste rating en doet ontzettend veel aan schaken. Ook de G- en H-kampioenen deden daaraan mee, maar met name de G-kampioene had haar dag niet en verloor bijna alles. Kore deed het goed vond ik. Ze zet niet zomaar wat, maar kijkt eerst en dat is heel belangrijk. Haar voornaamste probleem is dat ze te weinig schaakt: voor de hand liggende zetten (waaronder mat in 1) ziet ze soms nog niet en dat verandert echt als je meer gaat spelen. Ze werd wél 4e met 2 uit 6!


Kore speelt hier met wit tegen Sophie en staat voor. Het duurde heeel lang voor ze zag dat ze met de dame op h8 mat kon zetten (nadat ze haar eerste toren op e7 had geplaatst en de dame op f6).

In plaats van om 17u00 was het hele toernooi klaar om 15u15. De organisatie had de aanvangstijd van de rondes steeds meer vervroegd omdat iedereen zo snel klaar was. Er waren lekker veel prijzen: iedereen kreeg iets!


Adam is 5e geworden!


Daniel is 7e, met net zoveel punten als Adam: 4½


Arne 9e met 4 punten


Hermen 18e met 2½ punt.


Kore met de medaille, 4e plaats!


De eindstand bij de E-jeugd


De eindstand bij de meisjes in de E

Jammer: niemand van onze club heeft zich geplaatst voor het NK-E dit jaar! Volgend jaar nieuwe kansen (en nieuwe E-spelers, want E-speler ben je maar 1 jaar).