Jeugdnieuws: PJK FGH 2023

door Margreet, 16 januari 2023


Afgelopen zaterdag, 14 januari, werden in de basisschool Eduard van Beinum (Hillegersberg) de persoonlijke kampioenschappen in de categorieën F, G en H gespeeld. De F-categorie bestaat uit kinderen geboren in 2014 (of jonger), de G-categorie is uit 2015 en de H uit 2016 en nóg jonger.

Van RSR Ivoren Toren hadden we ook dit jaar een delegatie afgevaardigd. Julius was de enige F-jongen, en Hoyoung het enige F-meisje, Ida onze enige deelneemster bij de G, en in de H-categorie speelden 3 jongens het allereerste toernooi van hun leven: Kevin S, William en Yinuo. Er werd trouwens ook een soort “opwarmtoernooitje” gespeeld door een aantal E-spelers. De PJK-E is eigenlijk pas volgende week, maar dan konden ze vast oefenen. Van onze club deed daar niemand aan mee.

Natuurlijk was het best druk: er stonden bijna 80 kinderen op de lijst, en ze zijn allemaal erg jong, dus ze kwamen natuurlijk niet alleen. De gangen zaten vol met ouders en andere begeleiders. Dat er zoveel kinderen meededen hadden we nog niet eerder bij een PJK meegemaakt, maar dat kwam vooral doordat de diverse leraren in het schoolschaak hun pupillen hadden aangemoedigd om vooral te komen. Daardoor was de locatie dus ook een school, dat had een van hen geregeld!

Bijkomend voordeel van dat grote aantal was dat de 3 categorieën én de meisjescategorieën nu in aparte groepen konden spelen. In voorgaande jaren was het altijd zo dat de F, G en H samen werden ingedeeld, omdat het totaal aantal deelnemers van de 3 groepen rond de 20-30 lag, en dan kon het dus gebeuren dat zo’n klein beginnertje tegen een al ervaren jongen van 9 jaar moest spelen. Dat liep dikwijls uit op tranen en soms zelfs stoppen met het hele toernooi! Daar was nu geen sprake van. De F had de meeste deelnemers, 31, en die zaten ergens achteraan in het grootste lokaal van de school. De meisjes zaten samen in 1 lokaal, maar hun competitie was wel gescheiden. Er zijn nog steeds veel meer jongens dan meisjes die schaken, en vaak (maar niet altijd) zijn de jongens sterker. Ik heb geen idee of iemand ooit heeft onderzocht hoe dat komt, maar ik geloof dat dat voor alle landen wel geldt.


De “meisjesklas”, Ida met rode trui, en Hoyoung rechts achteraan, nét niet te zien!

Het toernooi kon redelijk vlot van start, want er zijn met zwitserse indeling weinig problemen als er iemand niet is gekomen; dit in tegenstelling tot Grandprixtoernooien, waar zoiets altijd heel vervelend is. De kleintjes vonden het natuurlijk veeel te lang duren: die snapten niet waarop ze nou moesten wachten. Ik had vrijdagavond in de les wat uitleg gegeven over het spelen van toernooien, bv over het indelen, over aangeraakt is zetten, en over de klok, waar ze nog nooit mee gespeeld hadden, maar nu bleek dat het hele concept van wedstrijden hen eigenlijk niet bekend was! En nog minder waar het over ging... Ze wilden graag schaken, maar kampioenschap, dat zei hen niets. Maar ze wilden natuurlijk best een prijs winnen.

Ik geloof dat in alle groepen de klok op 15 minuten pppp was ingesteld. De werkelijk gebruikte tijd, zeker in de G- en H-groepen, was daarvan ongeveer een kwart. Het herdersmat kwam zelfs in de H-groep voor, en Kevin was het slachtoffer. Tja, zover zijn de meeste kinderen daar nog niet... Iedere groep speelde 7 rondes, en dat betekende dat er een tijdschema was, ingesteld op minstens een half uur per ronde. Maar ja, als je na 5 minuten klaar bent, wat ga je dan doen? In het lokaal spelen kan niet zomaar: daar zijn nog kinderen bezig. In de gang was weinig ruimte, en buiten kwam de regen met bakken uit de lucht. Met name William vond dat maar saai. Hij kwam om de paar minuten vragen wat hij nu moest gaan doen. Het was jammer dat niemand eraan gedacht had om een spelletje mee te nemen. Volgende keer beter!

Van de categorie F-jeugd heb ik weinig meegekregen. De groepsleider (Ruud) hield het publiek streng buiten de deur, en dat is ook wel goed voor de rust. Julius ging redelijk, zei hij zelf, maar niet zo goed als vorig jaar, toen hij 4e werd in de einduitslag, en naar het NK mocht! Hij werd uiteindelijk 11e, met 4 uit 7. Niet slecht, maar geen NK-plaats, jammer!

Bij de F- meisjes werd een soort dubbele gesloten competitie gespeeld. Er waren er maar 4, dus speelden ze tegen de andere 3 allemaal 2 keer, 1x met wit en 1 keer met zwart. Hoyoung deed het prima: ze won 5 van de 6 partijen en had 1 keer remise!! En nu gaat ze alsnog naar het NK, wat ze vorig jaar helemaal niet wilde...


Hoyoung: F- meisjeskampioen van de RSB!!

Ida, bij de G, verging het minder. Ze is nog niet echt ingesteld op het spelen van een hele rij schaakpartijtjes. Dat is echt wennen. Maar waarschijnlijk gaat ze binnenkort eens meedoen met Grandprixtoernooien, want ze kan het best. Ze won 1 partij en werd 6e. Maar daar kreeg ze wel een beker voor!


Ida, rechts, heel serieus aan de start tegen de latere kampioen.

Bij de H-jeugd deden 13 jongens mee! Meer dan ik er daar ooit heb gezien. Daar zaten kinderen bij die al diverse toernooien hadden gespeeld, en die zelfs al een rating hadden. Die waren natuurlijk favoriet voor de eindoverwinning. Onze heren deden het helemaal niet slecht in dit gezelschap. Kevin is vorig jaar in mei begonnen met schaken en William en Yinuo pas na de grote vakantie, en ze zijn zeker niet puntenloos gebleven. Yinuo had 1 keer een ronde vrij, omdat er een oneven aantal deelnemers was.


En daar zat hij dan, in zijn eentje op die kruk... Gelukkig waren de anderen gauw klaar, toen konden ze tenminste samen nog iets doen.

Ze moesten er alle 3 aan wennen: ook op de club hebben ze nog niet zoveel partijtjes gespeeld, en we zijn nog maar kort geleden met matzetten begonnen. Maar het lukte wel!

Yinuo maakt zijn boekje bijna foutloos, maar als je voor het echie moet spelen voelt dat toch heel anders aan. Hij was best een beetje zenuwachtig, zeker in het begin. Ook Kevin vond het heel spannend, zelfs vrijdagavond in de les zat hij heel stilletjes te luisteren in een hoekje. Zelfs William, die vaak erg druk is, zat aan het begin wat witjes op zijn stoel.


Yinuo: nu aan het werk! (en op de achtergrond William)

Yinuo haalde uiteindelijk naast die bye, die ook een punt oplevert, nog 2 punten. Hij won van Kevin, maar verloor van William, die al heel veel op de computer oefent thuis. Maar hij vond het erg leuk, vertelde hij.

Ook Kevin was enthousiast. Hij werkt ook geweldig in zijn boek, hij heeft al stap 1, nadat hij opstapje 1 en 2 binnen 5 maanden uit had, maar ook voor hem geldt dat het aan het bord toch anders is: een live tegenstander maakt het veel spannender. Niettemin wist hij 3 partijtjes met winst af te sluiten: Yinuo en hij werden 8e en 9e met evenveel punten.


Hier lijkt hij serieus bezig in de laatste ronde maar in werkelijkheid zat hij met deze tegenstander steeds te dollen: ze werden moe!


Kevin vond het heel leuk, en is hartstikke blij met zijn medaille!

William deed het verrassend goed op dit toernooi. Hij had duidelijk flink geoefend met matzetten, wat hij ook demonstreerde in de eerste ronde, waar hij erg voorstond, en precies ging bedenken hoe hij dat nu eens aan zou gaan pakken. Het werd de langste partij van de dag in de H, maar hij won overtuigend.


Er komt weer een overwinning aan!

William kijkt al goed wat hij doet, hij is daarin echt verder dan de andere 2. Hij geeft ook geen stukken weg. Dat is heel knap als je nog maar zo kort schaakt, maar hij is ook thuis fanatiek met schaken bezig, zei zijn moeder en zo gebeurde het dat William hier heel goed voor de dag kwam: hij verloor weliswaar 3 partijtjes , maar alleen van de kinderen die al veel vaker toernooien hebben gespeeld. Met 4 punten werd hij 5e en won ook een beker!


William bij de prijswinnaars!

De prijsuitreiking was nog een heel gedrang want dat gangpad waar ze stonden was misschien 3 meter breed, dus veel mensen konden het niet zien, maar iedereen kreeg een prijs: de beste 5 of 6 een beker en de anderen een medaille.

We kunnen terugkijken op weer een heel geslaagd kampioenschap. Het was ook leuk dat de kinderen zó enthousiast waren dat ze binnenkort weer naar een toernooi willen. Daar worden ze alleen maar beter van!

Het eerstvolgende toernooi is de eerste Grandprix van de RSB van dit jaar: het Alblasserwaardtoernooi in Sliedrecht op 4 februari.

De Pupillendag, het NK voor FGH wordt overigens weer gehouden in Spijkenisse, op 17 juni! Hopelijk is het weer dan beter dan afgelopen zaterdag!