Jeugdnieuws: Laatste Grandprixtoernooi van de RSB in 2022

door Margreet, 2 januari 2023


Zoals te doen gebruikelijk wordt het laatste Grandprixtoernooi van ieder jaar georganiseerd door CSV uit Capelle a/d IJssel. Ook dit jaar was dat weer het geval. Ze huren tegenwoordig de Voorhof af, dat is een kerk. Het echte kerkgedeelte wordt niet gebruikt. Dat zou een zootje worden, maar er zijn behoorlijk wat ruimtes daaromheen, en daar is plek genoeg. Er waren meer dan 100 kinderen aanwezig op woensdag 28 december, wel iets minder dan vooraf aangemeld (de griepgolf vermoedelijk, en misschien het beroerde weer) maar toch een flinke opkomst! Ook van onze club waren er 8 kinderen gekomen: Adam, Arda, Badr, Daniel, Emir, Hoyoung, Hyunyoung, Kevin en Luka.

Er werd gespeeld in viertallen (de hoogste 3 groepen), zestallen (de volgende 5) en achttallen, van groep 9 t/m 16, waarbij groep 10 er tussenuit was gehaald ivm met de afmeldingen. De viertallen zaten in een aparte ruimte, de overige deelnemers allemaal in één zaal.


Op het eerste gezicht lijkt het niet eens zo vol en lawaaiig, maar mijn trommelvliezen hebben geruime tijd moeten uitdeuken. Vooral de oudere jeugd moest regelmatig aangesproken worden, niet de kleintjes... En je zou het niet zeggen met al die volwassenen in de zaal, maar er was nog een extra, best grote, ruimte voor de begeleiders.

We hadden vooraf heel weinig tijd om alles klaar te zetten, want de accommodatie ging pas om 12u00 open. Dat bleek een goede reden te hebben: anders moest de organisatie 2 dagdelen huur betalen en nu maar 1, en dat was al duur genoeg met de huidige prijzen!

Verder verliep alles eigenlijk best vlot. Bij veel Grandprixtoernooien van de RSB afgelopen jaar begon de 1e ronde bijna een uur over tijd, maar nu zat iedereen binnen een half uur te spelen.


Arda hier in het kleine zaaltje voor de viertallen, lekker rustig! Ze hadden hier ook veel tijd: 30 minuten pppp + 5 seconden per zet, de zestallen 15 minuten + 5 sec, en de achttallen 10 minuten + 5 seconden.

Arda deed het niet slecht, met 1½ uit 3 werd hij 3e in dit gezelschap. De punten liggen ook wel dicht bij elkaar als je maar met 4 speelt natuurlijk: nr 1 en 2 hadden beiden 2 punten.

In groep 6, een zestal, kwam de volgende speler van RSR aan bod: Badr. Die mist veel wedstrijdroutine, en, aangezien hij op vrijdag ook nooit meer kan komen, ook training. Dat was wel te merken: hij eindigde als laatste in die groep, met alleen 2 remises. Echt jammer, want 2 jaar geleden zat hij nog in ons 1e D-team! Hopelijk veranderen zijn trainingstijden voor voetbal nog eens naar een andere dag.


Deze pot, tegen de latere nr 1, werd nog remise!

Adam en Daniel speelden in groep 7, ook met zes dus, en dat ging heel aardig, vooral voor Adam, die meteen in de eerste ronde tegen Daniel moest, en won! Hij ging daar gewoon mee door en zo win je dus een prijs!


Adam 1e met 5 uit 5!

Daniel had het minder makkelijk. Na het verlies tegen Adam verloor hij ook van die grote jongen op de foto. Daar was hij flink overstuur van. Hij klaagde erg over de herrie in de zaal, daar kan hij slecht tegen. Hij zou echt een koptelefoon moeten hebben! Gelukkig won hij na deze domper de 2 volgende partijen heel netjes, toen hij zag aankomen dat hij kon winnen kon hij zich veel beter concentreren. Ook in de laatste partij ging het lang gelijk op, maar werd hij ineens verrassend mat gezet: jammer! Nu werd hij 4e in de eindstand.


De eerste ronde : Adam-Daniel.

Emir zat in de groep daarnaast, groep 8, en had duidelijk ook niet zijn dag. Ik zag hem voornamelijk tussendoor met spelletjes op de telefoon bezig... Stiekem lijdt zijn concentratie ook wel onder al die herrie. Hij werd 4e, maar met 1½ uit 5 was het niet geweldig vond ik.


Hij was ook vaak (te)snel klaar; die 15 minuten heb ik trouwens maar weinig kinderen goed zien gebruiken.

Hyunyoung en Luka waren ook samen in een groep terechtgekomen: groep 9. Dat was een achtkamp. Hyunyoung zat eigenlijk in 10, maar die was dus opgeheven. Het viel nog niet mee voor haar: de anderen hadden allemaal een hogere rating, maar ze deed haar best, vooral tegen Luka!


Vermoedelijk de eerste ronde: veel kinderen hadden toen hun jas nog aan!


En hier staat ze weliswaar schaak, maar eigenlijk heeft ze hem al te pakken!

Jammer genoeg haalde ze daarna nog maar 1 punt, zodat ze 7e werd. Maar dit was een mooie!

Luka was ook niet helemaal in de winning mood. Hij wist met 3 uit 7 nog 5e te worden, maar meestal doet hij toch echt mee voor de prijzen. Nou ja, dat komt wel weer.

Kevin zat samen met Hoyoung in groep 13. Hij schaakt best goed, en vindt het nog steeds erg leuk, maar hij mist nog wat belangrijke regeltjes in de opbouw van een partij. Openen gaat prima, maar aan het middenspel moet nog wat bijgeschaafd worden. Dat kost hem nu vaak punten. En dat is niet goed voor je motivatie.


Maar hier staat hij er goed voor!

Met 3 uit 7 werd hij gedeeld 4e, hij had een medaille!


Flink wat prijzen in die groep!

Voor Hoyoung liep het niet goed. Ze heeft lang niet gespeeld en dat was te merken. Ze heeft natuurlijk nog min of meer dezelfde rating als een jaar geleden, maar niet meer de routine van het spelen. Ze won helaas geen enkele partij. Toch maar weer flink oefenen: de PJK komt eraan!


Erg ontspannen lijkt ze dan ook niet!

Geheel in de stijl van alle Grandprixtoernooien liet de prijsuitreiking wel weer lang op zich wachten, ik weet eigenlijk niet waarom. En er was een dubbele prijsuitreiking, want op deze laatste Grandprix van het jaar werden ook de bekers uitgereikt aan degenen die het best gepresteerd hadden door het jaar heen, en ook aan degenen die de meeste Grandprixtoernooien hadden gespeeld. De prestatiebekers worden altijd per leeftijdsgroep uitgedeeld, en Robert had van tevoren die lijsten gezien: er waren wel een paar kanshebbers van onze club! Alleen kon deze dag nog roet in het eten gooien wanneer je bijvoorbeeld niet speelde en je naaste concurrent een 1e prijs zou halen.

De grote kanshebbers voor onze club bevonden zich dit jaar in de F-categorie: Adam en Daniel. Daniel stond tot aan deze dag 1e, maar Adam won dus de 1e prijs in hun groep en dat leverde hem zoveel punten op dat hij in de eindstand van het hele jaar nog net Daniel voorbij ging!


Adam, 1e , geflankeerd door 2 Daniels, links de onze met de 2e prijs, rechts die van PASCAL, 3e dus.

Helaas laat de lijst met de einduitslag van alle Grandprixtoernooien nog op zich wachten, dus die kan ik hier niet bij zetten. Enfin: op naar een nieuw jaar met een nieuwe Grandprix!

De eerste aflevering is op 4 februari : het Alblasserwaardtoernooi in Sliedrecht.