Jeugdnieuws: Grand-Prix van de RSB in Ridderkerk

door Margreet, 28 november 2022


Afgelopen zaterdag kwamen we terecht in een prettige locatie in Ridderkerk (al was die niet overdreven groot), namelijk wijkcentrum de Fuik. Het toernooi was al een week geleden bomvol, met nog allerlei reserves op de lijst, dus ik had ook geen extra reclame meer gemaakt; dat was zinloos. Gelukkig had zich een stel leden van onze club wél op tijd aangemeld: Daniel, Emir, Kevin, Adam, Arda en Casper. Arda stond op de reservelijst, maar hij werd toch uitgenodigd. Het is voor de spelers in de hoogste categorieën ook erg aantrekkelijk als er wat tegenstanders van hun niveau zitten; een groot aantal van de sterkere spelers komt bijna nooit deelnemen aan een Grand-Prixtoernooi en dat is erg jammer.

En of het nou door het relatief kleine aantal deelnemers kwam, of doordat er weinig afzeggingen waren, of een combinatie van die 2, het toernooi begon min of meer op de geplande tijd. Het scheelde ook dat bijna iedereen al vooraf betaald had, daardoor duurde de inschrijving niet zo lang. Hulde aan de organisatie!

In een kleinere ruimte boven in het gebouw speelden dus de kinderen met de hoogste rating, 1 groep van 4 en 2 groepen van 6 spelers. Casper en Arda speelden in groep 2, een zeskamp dus. Moesten ze wéér tegen elkaar, al weet ik niet of ze dat erg vinden.


Casper aan het werk: wel lekker rustig daarboven! Diverse kinderen beneden hadden dat ook wel gewild (al was het ook een mooi excuus waarom het juist deze dag niet zo goed ging, die drukte)


Arda deed het ook weer goed! Zou hij nog iets gezegd hebben van die telefoon die pontificaal bij de tegenstander op tafel lag?

In de grotere benedenzaal (met spiegels!!!) zaten de circa 70 kinderen die in achtkampen speelden, zo te zien degenen met een rating beneden 800, en daar was het uiteraard nogal druk. De wedstrijdleiding had vooraf gevraagd of al die ouders en begeleiders niet in de gangpaden wilden gaan lopen/staan, maar na enige tijd verwaterde dat kennelijk. Bovendien bleven kinderen die klaar waren met hun partij ook nogal in de zaal kijken, en gingen zelfs over de spelers heen hangen. Ik heb er (als tafelleider) de nodige weg moeten sturen. Gelukkig heb ik niet meegemaakt dat ze zich echt met partijen bemoeiden: dat weten ze ook onderhand wel. Het was ook niet helemaal buitenspeelweer, en sommigen waren misschien bang dat ze Sinterklaas zouden tegenkomen, want die hadden we daar al gesignaleerd.

Daniel, Adam en Emir ontlopen elkaar niet veel in rating en zaten in groep 4, 5 en 6. Ze hadden geen topdag, maar het ging toch niet onaardig. Daniel moest er echt inkomen en verloor onnodig zijn eerste partij (blunder!). Daarna deed hij het een paar rondes heel goed, om aan het eind weer in te zakken.


Wat me opviel was, zoals je hier ook ziet, dat hij zijn tijd goed gebruikte. 1 keer moest hij jammer genoeg een remise aannemen, omdat hij geen tijd meer had om de partij zorgvuldig uit te spelen. In tijdnood doe je wel eens een stomme zet en dat risico durfde hij niet aan.

Uiteindelijk werd hij 6e, met 2½ punt, maar hij moet ook meer gaan oefenen, want hij kan echt wel schaken!

Adam had ook ergens een concentratiedipje: hij speelde tegen de latere nrs 1 en 2 remise, en verloor van 3 en 4. De rest van zijn partijen won hij, zodat hij gedeeld 4e werd, vond hij eigenlijk niet zo best, al kreeg hij wel een medaille!


Adam tegen Dawid, van wie hij zou verliezen. Hij staat nu een paar pionnen achter...

Emir blijft fanatiek: hij wil echt nog veel beter worden, al denk ik dat hij even op dit niveau moet blijven hangen om meer ervaring op te doen. Hij is tenslotte naar onze begrippen best laat met schaken begonnen! En al in de middenmoot van je leeftijdgenoten zitten na zo’n korte periode is echt wel goed! Gelukkig doet hij vaak mee aan toernooien. Met 3½ uit 7 legde hij beslag op de 4e plaats: medaille!


Emir in de achtkamp (daar achteraan is de spiegelwand)

Ook Kevin is laat begonnen, en ook hij doet heel vaak mee aan toernooien! In het begin had hij nog geen rating en won overal prijzen, maar intussen is die rating er natuurlijk wel, en dan word je ingedeeld tegen kinderen van ongeveer dezelfde sterkte. Dan is het even slikken als je niet iedere keer met een beker thuiskomt. Maar het viel niet tegen: hij deed het in dit toernooi in groep 10 heel aardig: hij werd 4e met 4 uit 7: medaille dus!


2 Kevins aan het werk! Ziet er goed uit!

En dan de foto's van de prijsuitreiking ...


Hier de foto van groep 2: dubbel succes voor RSR: Arda 2e en Casper 3e!! (bron foto: r-s-b.nl)


Adam is gedeeld 4e!


En Emir dus ook 4e!


En Kevin ook al vierde (bron foto: r-s-b.nl)

Het was hoe dan ook een geslaagd toernooi: het liep lekker en er zijn ook geen vervelende dingen gebeurd, hooguit een koud bakje friet omdat de speler al gauw weer terug naar de volgende ronde moest... Het volgende Grand-Prixtoernooi van de RSB is trouwens in Capelle op 29 december. Dat is meteen ook de finale van het Grand-Prixseizoen. Kinderen die het afgelopen jaar aan veel van die toernooien hebben meegedaan en goed scoorden, kunnen daar dan nóg een prijs winnen. Ze hebben namelijk al die scores opgeteld en daar komt straks een ranglijst uitrollen. Dus zeker als je al vaak hebt meegedaan, probeer er dan op 29 december bij te zijn! Je hebt vast een kans! Ik zet de aankondiging binnenkort in de groepsapp.

En in januari begint het nieuwe Grandprixseizoen.