Jeugdnieuws: Grandprixtoernooi van de RSB in Schiedam

door Margreet, 20 oktober 2022


Op 16 oktober werd in Schiedam een aflevering van de RSB-grandprix gedraaid. De organiserende vereniging, de Pionnetjes, had me gevraagd om als tafelleider op te treden, dus ik heb een aantal grote prestaties van onze deelnemers niet echt meegekregen. Een paar hebben gelukkig wel een bijdrage voor dit verslag aangeleverd. Onze club was een groot leverancier van spelers: 12, te weten: James, Luka, Emir, Elve, Daniel, Kevin, Casper, Arne, Olivia, Adam ,Badr en Arda. Er waren veel kinderen ingeschreven, 115, maar zoals te doen gebruikelijk helaas, waren er wel 10 gewoon niet op komen dagen, zonder bericht. Dat is erg onbeschoft tegenover de organisatie én de deelnemers, want dan moet voor de aanvang van het toernooi de hele indeling weer veranderd worden, en daar moet iedereen dan op wachten.

Zo werd een aantal 8-kampen ingekort tot 6-kamp en was er maar 1 formulegroep van 4 kinderen. Ik had de indruk dat de ratings in de diverse groepen redelijk overeenkwamen met de werkelijke sterkte van de kinderen, maar de nieuwe lijsten waren met kunst en vliegwerk tot stand gekomen. Zo leidde ik een groep van 6 met daarin 4 leden van onze club, en de groep daarnaast bevatte 3 leden van de Koddige Koning. De kinderen zelf hadden daar eigenlijk geen problemen mee. Die vonden het wel gezellig.

Enfin, het liep dus allemaal weer flink uit; het was al bijna 14u00 eer het toernooi echt kon beginnen. De formulegroep mocht 30 minuten over een partij doen, maar dat hebben ze bepaald niet gehaald: alle partijtjes daar waren binnen het kwartier afgewerkt, dus die hebben heel lang moeten wachten op de prijsuitreiking. In groep 2 daarentegen, waarin Arda en Casper speelden, werd, met name door hen, de tijd heel goed gebruikt!


Arda tegen Casper, ze kennen elkaar goed. Casper was er op voorbereid dat hij dit niet zou winnen, maar hij deed zijn best. Een andere partij van hem was echt tot het laatst heel spannend en die won hij toen heel mooi! Maar deze won Arda dus.

De groepen waren niet, zoals gewoonlijk, ingedeeld op sterkte van hoog (1) naar laag, maar nogal door elkaar genummerd. In groep 3 zaten kinderen met ratings van 670-710, maar in groep 5 bijvoorbeeld had iedereen een rating van rond de 800, dus de groepsnummers zeiden dit keer niets over speelsterkte.

In groep 3 zaten dus van links naar rechts:


Daniel, Adam, Luka en Emir (en William en Ivan)

Adam en Emir hadden allebei hun dag niet, al won Adam nog wel van Luka en Emir, en Emir wist Daniel te verrassen, maar al met al heb ik ze allebei wel eens beter zien spelen. Maar ja, ik geloof dat zelfs Magnus Carlsen niet altijd de beste is. Daniel daarentegen wist als enige van de latere nummer 1 te winnen en verloor daarna van de nummer 6, Emir, en van Luka, die heel goed op dreef was en alleen van William verloor. Luka heeft ook een prachtig verslag van zijn toernooi gemaakt. Dat volgt hieronder.

GrandPrix in Schiedam

Zoals jullie al weten, was het toernooi op 17-10-2022. Er waren in totaal 5 potjes. Nu ga ik vertellen wat ik allemaal heb gedaan tijdens het toernooi.

Het was heel gezellig, aan het begin van het toernooi gingen ik en mijn clubmaatjes even ezelen (ezelen is een sort van voetbal, waarmee je de bal tegen de muur aan schiet).

De eerste partij verloor ik, omdat ik mijn dame geblunderd had. Daarna: zakje chips, wat te drinken, verder met de volgende partij. Die won ik, en het was echt een episch potje, want we ruilden veel. Ik was vooral bezig met de koning van mijn tegenstander; hij had nog niet gerokeerd.

3e potje: mat, mijn tegenstander blunderede zijn dame.

4e partij: zie hieronder.

5e (de laatste potje) had ik verloren, omdat ik in het begin heel veel stukken weg gaf. Mijn tegenstander had een dame, een loper en twee torens, terwijl ik maar een loper en een toren had.

Ik won de 2e prijs van groep 3; daarna nog even voetballen en reden we weer naar huis.

Dit is mijn 4e potje uit het toernooi. Dit potje heb ik dus gewonnen (zie het bord en de zetten):


Lxf5   Txc4

Dit was maar een voorbeeld. Ik had en ieder geval HEEL VEEL zetten gespeeld om mat te zetten, misschien wel 45.

Groetjes, Luka
En dit zijn nog een paar regeltjes van Daniel!


Badr was ook niet op zijn best in groep 5. Hij speelt en oefent te weinig, want op vrijdagavond moet hij trainen voor voetbal, en op zaterdag natuurlijk daarvoor competitie spelen. Dus kan hij alleen aan zondagtoernooien deelnemen en dat is niet genoeg om op niveau te blijven. Hij won maar 1 partij.


En dat was niet deze...

Kevin verging het ook vrij matig. Hij eindigde onderaan in groep 6, hoewel de punten daar nogal gelijk waren: de eerste 3 hadden allemaal 3 punten en de laatste 3 allemaal 2! Dat zat hem in het feit dat hij had gewonnen van de nummers 1 en 2, maar van 3,4 en 5 verloor. Echt heel jammer...


In deze partij staat Kevin er wel goed voor!

Olivia speelde in groep 10. Dat ging eigenlijk best, alleen is ze nogal snel afgeleid, en dat maakt dat ze al die concentratie niet zo lang volhoudt. Ze is al heel ver met stap 1 en ze kan het best, maar ja, als je dan zonder leiding achter dat bord zit...


Dit ziet eruit als het einde van haar winstpartij: ze haalde 2 uit 7, waarvan 1 bye

Met die vreemde groepsnummers zat Arne dus in groep 11, waarin kinderen met ratings rond 500 zaten. Hij deed het daar best redelijk, al was hij zelf toch niet helemaal tevreden met 3 uit 7.


Arne aan het werk!

Elve, in groep 12, zat in een 8-kamp, waar ze stukken beter op haar plaats was dan in september in Gouda. Haar rating is nu veel passender dan toen, al had ze in deze groep de laagste rating. Ze haalde 3 uit 7, wat ik bepaald niet slecht vind in dit gezelschap. Vooral haar laatste partij wist ze heel netjes te winnen, door haar laatste pion te offeren in ruil voor die van de tegenstander: die had toen alleen nog een koning, en zij had nog een toren over! Een verslagje in haar eigen woorden:


James was in groep 14 terecht gekomen. Zijn rating na de vorige toernooien was wel wat gezakt, maar hij zit weer in de lift. Hij heeft privé-training van Joaquin en gaat met sprongen vooruit. Bovendien draagt hij nu tijdens de toernooien een koptelefoon, wat zijn concentratie ten goede komt. Echt een aanrader voor meerdere kinderen! Het is natuurlijk vaak rumoerig in de zalen; ook de volwassenen en de organisatoren staan vaak te praten in de buurt van de speeltafels (ik heb ze daar meerdere malen op aangesproken).


Zo ziet dat er dus uit!

Met 5 uit 7 werd hij keurig 3e!

In de loop van de middag hadden de meeste groepen hun tijd alweer ruimschoots ingehaald. Doordat bijna niemand buiten Arda en Casper meer dan 10 minuten over een partijtje deed dus zou je zeggen dat de prijsuitreikingen ook wel vlot konden verlopen, maar dat viel weer een beetje tegen, omdat de wedstrijdleiding in een zaal pas prijzen ging uitreiken als alle groepen daar klaar waren. En dat was natuurlijk overal ongeveer tegelijkertijd... Bij de HSB worden de prijzen door de tafelleiders uitgereikt en dat gaat veel sneller: als een groep klaar is kun je dat meteen doen en hoeft niet iedereen doelloos rond te lopen (om vervolgens onvindbaar te zijn als de prijsuitreiking echt plaatsvindt).


Arda is 1e in groep 2!


Prijzen in groep 3: William ( Klimop) 1e, Luka 2e en Daniel 3e


James met zijn 3e prijs!

Tegen 17u30 was de buit binnen en konden we dan toch naar huis. Het was een leuk toernooi, maar er moet bij de RSB toch een oplossing komen voor die eindeloze wachttijden, voor en na het toernooi. Inmiddels klaagt iedereen erover.