Jeugdnieuws: Halve finale jeugdclubteams D, zaterdag 1 oktober te Leiden

door Robert en Margreet, 3 oktober 2022


Afgelopen zaterdag werd de halve finale voor het NK D gespeeld. Daar hoefden we niet zover voor te reizen als het A-team, dat voor de 2e ronde JCC diezelfde dag helemaal naar Arnhem moest (en ook nog een uur eerder beginnen). Gelukkig werden ze met de auto vanuit Dordrecht gebracht door Jur, de vader van Mees!


Het A-team met Mees, Joaquin( onzichtbaar), Bent en Jungmin aan de start van de 1e ronde tegen Almere A1, een van de favorieten. Ze verloren die met 3-1: alleen Mees wist te winnen van een speler met een rating van meer dan 2000! De 2e ronde van deze dag wonnen ze met 4-0 van Magnus Leidsche Rijn A2.

Het was even uitzoeken welk kind welke NS kaart nodig had, maar uiteindelijk zaten Oscar K., Tycho en Joop samen met Margreet en Robert in de trein naar Leiden voor de halve finale jeugdclubteams D. Oscar V. werd vanuit Delft door Sicco naar het Denksportcentrum in Leiden gebracht.
We konden niet allemaal samen zitten: Robert zat zelfs een paar rijen verderop!

We waren op tijd aanwezig en zo kon er nog even snel ingeschaakt worden of werd er een praatje gemaakt met bekenden. Het beloofde een pittige dag te gaan worden, van de 16 aanwezige clubteams in Leiden zouden maar 6 zich plaatsen voor de finale in Groningen.

Het toernooi bestond uit vijf rondes met een speeltijd van 25 minuten per persoon plus 5 seconden increment. Er waren in Leiden veel nationale D-toppers aanwezig, dit was toch wel echt de sterkste halve finale.


Fris aan de start! De Oscars gaan noteren. Tycho had er weinig zin in en Joop zei dat hij dat helemaal niet kan (zal wel meevallen, maar hij is het niet gewend).

Om 11.00 werd er dan begonnen tegen VAS D2. Tycho wist al snel een punt binnen te halen, de Oscars volgden kort daarop. Joop verloor helaas, maar wel een 3-1 winst voor het team. Oscar V. had met wit nog een hele fraaie stelling op het bord:


Wanneer de witte dame naar e5 wordt gespeeld, staat zwart muurvast. De dame kan door de penning op de koning niet door het paard geslagen worden en de toren op h8 of de dame op a5 gaat sneuvelen. Speelt zwart bijvoorbeeld de pion naar f6, dan slaat de witte loper het paard en staat het schaak, waarna de zwarte dame van het bord gaat. Oscar V. zag de zet echter niet en deed Lxd7, maar won daarna alsnog vrij soepel.

In ronde 2 was het hele sterke ESV met een gemiddelde rating van 1500 de tegenstander. Joop moest al snel het onderspit delven en ook Tycho verloor. Oscar V. wist met zwart in zijn partij tegen Sascha Kurt in de Siciliaanse opening met de Kalashnikov variant de boel gesloten te houden tot dit moment:
18...Dd7? (Dg6 had hier gemoeten) nu gaat het mis voor Oscar. De pion op d6 komt gepend te staan (heel vervelend na pion naar c5) en doordat Oscar de loper verplaatste om deze pion te dekken, kwam het witte paard van c3 op g5 terecht.


Sascha wist de toren op f7 te pakken en daarna was het snel gebeurd.

Oscar K. was ondertussen goed bezig tegen de sterke Ethan Chua.


Dit wist Ethan niet meer te verdedigen. Knappe overwinning voor Oscar K., maar het team had met 3-1 verloren. Tijd voor de lunch!


De kibbeling die Robert had gehaald bij de visboer voor de deur was echt geweldig, en dus ook geweldig snel verdwenen... Oscar K. is vegetarisch dus Margreet haalde donuts voor hem. En met een volle maag konden ze de derde ronde in tegen SHTV uit Den Haag. Joop verloor, maar de overige teamleden wonnen hun partij, waardoor er weer een 3-1 overwinning bijgeschreven kon worden. Oscar K. wist de dame van de tegenstander in te sluiten.

In de vierde ronde tegen LSG uit Leiden. Het was duidelijk dat het nu echt spannend ging worden of plaatsing voor de finale zou gaan lukken. Joop en Oscar V. verloren, Oscar K. en Tycho wonnen, uitslag dus 2-2.

Tijd voor ontspanning en zowaar werden er niet meteen games op de telefoons gespeeld, maar kwam Oscar V. met Exploding Kittens aanzetten.


En werden een paar katten opgeblazen en toen moesten de heren aantreden voor de laatste ronde tegen DD uit Den Haag. Een hele pittige tegenstander met op bord 1 WK-ganger (net terug uit Georgië) Noah Ritzerveld. Het team ging er vol voor maar uiteindelijk wist alleen Joop heel netjes zijn partij te winnen. Oscar K. kwam met drie pionnen tegen paard uit op remise en Oscar V. en Tycho (die opeens zijn dame kwijt was) verloren. Verlies voor het team van 2½-1½ en dat betekende dat met 5 matchpunten de finale niet gehaald werd.

Gelukkig had wedstrijdleider Max Kanbier het tijdschema strak in de hand gehouden en konden we op tijd weer weg. En rond 18.00 was iedereen weer veilig thuis. In de trein moest natuurlijk nog wel even Brawl Stars en Clash Royale gespeeld worden.


Eindstand