Jeugdnieuws: Grandprix HSB op 11 september

door Margreet, 14 september 2022


Ook bij de HSB is het seizoen weer begonnen en dus weer de Grandprixtoernooien. Deze zijn geschikt voor alle kinderen die al mat kunnen zetten, maar ook voor de gevorderden, tot 18 jaar. Je ziet er ook veel schoolschakers. Het niveau varieert nogal per tafel. Wat meestal wel constant is, is de grote opkomst: het zijn drukke toernooien; er komen soms wel tegen de 200 kinderen op af. Daar moet je wel tegen kunnen. Ze zijn altijd heel gezellig, al is niet overal veel ruimte voor de begeleiders.

Zo ook in deze locatie: sporthal de Kameleon in Den Haag. Nou ja, gymzaal... Deze ruimte is inderdaad aan de kleine kant, en voor begeleiders is er weinig plek. Die zaten in groten getale tegen de muur in de zaal. De kantine is ook maar klein. Gelukkig was het goed weer, dus je kon ook naar buiten.

Op voorhand was het maximum aantal deelnemers dus ook beperkt tot 100. Dat was maar goed ook want die kwamen bijna allemaal!

Van onze club deden mee: in de hoogste groep Oscar K, in groep 7 Elve, in groep 11 James en in 12 Kevin T. Amin en Amir waren er ook, maar die zijn officieel nog geen lid bij ons. Het was een rare verdeling: Elve speelde haar 2e toernooi ooit, en had n.a.v. het eerste (het RIJST toernooi) een rating van tegen de 600 gekregen. Tegenwoordig tellen al die toernooien mee voor je rating, en ze had het daar goed gedaan maar dit was wel heel bar: de kinderen in groep 7 schaken allemaal al wat jaartjes , en zij is feitelijk nog maar 1 jaar serieus bezig. Ik vind het eigenlijk niet prettig dat er zo snel een rating wordt toegekend, want dat betekent dat je nog een paar toernooien alles gaat verliezen om die omlaag te krijgen, m.a.w. voor de kat zijn viool komen spelen... En dan is de lol er gauw af. Iets soortgelijks is Emir ook overkomen een paar maanden terug. Die heeft dapper door de zure appel heen gebeten en zit nu redelijk op niveau met de rating. Maar er was helaas niets aan de indeling te veranderen.


Het was een heftige ervaring voor Elve. Ze was ook niet op haar best, net na de vakantie.

Het was sowieso geen succesvolle dag voor onze club: Oscar had veel last van het rumoer in de zaal. Vantevoren had hij gedacht dat hij daar nu wel tegen kon en dus zijn koptelefoon thuisgelaten, maar dat viel vies tegen: hij speelde aan een tafel van 4 en won daar 1 partij. Amir, ook zonder koptelefoon, haalde zelfs maar ½ uit 3. Die heeft er ook moeite mee.

James was ook nog niet op toeren. Hij krijgt sinds kort ook privéles , maar concentratie blijft zijn zwakke punt. Ook hem heb ik een koptelefoon aangeraden. Die heeft hij toch wel thuis voor online lessen van school. Hij werd ook 6e in zijn groep, met 1 punt.


Zijn tegenstander kent het probleem ook! Je ziet hoe dicht ze op elkaar zitten: Kevin, in een andere groep zit schuin tegenover James.

Kevin tenslotte, in groep 12, zat daar toch niet slecht. Hij heeft nu een rating van 373, en die past daar best. In zijn groep, en in die van James, moest iedereen 2 potjes tegen dezelfde tegenstander spelen en dat ging best goed. Hij haalde 5½ uit 10, en viel daarmee nét buiten de prijzen deze keer! Een half puntje tekort maar. Volgende keer vast wel een prijs!

Het volgende Grandprixtoernooi van de HSB is gepland voor 15 oktober in het Hofstadcollege, ook een bekende locatie, en goed bereikbaar, ook met het OV. Hopelijk doen er dan meer kinderen van onze club mee!