Jeugdnieuws: JCC A eerste aflevering, 10 september 2022

door Margreet, 14 september 2022


De landelijke jeugdclubkampioenschappen zijn de laatste jaren altijd verdeeld over een aantal zaterdagen, met name in de A- en C-categorie. Dat is op zich logisch, want in die leeftijdsklasse, en op dit niveau, worden er lange partijen gespeeld, dus dat red je niet binnen 1 dag. Er moeten bij een kampioenschap toch wel minstens 7 rondes gespeeld worden. Helaas zijn dit ook de categorieën waarin de jeugd op zaterdag nogal eens andere bezigheden heeft, zoals daar zijn: bijbaantjes, schoolwerk, andere sporten, feesten, of gewoon geen zin... Het blijkt dat ook andere clubs daar problemen mee hebben, want er waren na de vakantie nog 3 teams teruggetrokken die de bezetting niet rond kregen.

Dus was ik aangenaam verrast dat we in minder dan een week (vóór de vakantie) 5 jongens hadden die mee wilden doen. Maar dat was toen... Al tegen het eind van de vakantie kwamen de afmeldingen voor 10 september en uiteindelijk was er nog 1 over: Joaquin. Die had natuurlijk geen zin om met een incompleet team te spelen, dat is ook vervelend voor tegenstanders want dan zit er iemand een halve dag duimen te draaien, zo lang duren die partijen. Dus hebben we ijverig vervangers gezocht voor deze dag. Dat was nog lastig want dan hoor je pas later dat mensen echt een reden hadden om niet mee te doen. Van onze club heeft Joris zijn zaterdagse bezigheden opgeofferd om het team uit de brand te helpen, waarvoor hulde! Angelo regelde dat er 2 leden van Charlois Europoort bij ons dubbellid werden, alleen om 10 september te spelen (althans, dat denken we nu), namelijk Dylan Achutan en Timo Verschoor.

Enfin, op 10 september gingen de heren naar Utrecht Leidsche Rijn, voor de eerste 2 rondes van de JCC. Dylan kwam op bord 1, hij heeft de hoogste rating, Joaquin bord 2, Joris 3 en Timo op 4. De speeltijd was ruim: 100 minuten pppp + 10 seconden per zet. Voor iedere ronde werd zo 4 uur uitgetrokken, en een aantal spelers heeft die tijd ook gebruikt.

De 1e ronde startte netjes om 10u00, tegen ESV uit Eindhoven. Die hadden op papier geen erg sterk team en dat klopte ook aan de borden.


Dylan, Joaquin, Joris en Timo tegen het team van ESV. Doppers in de aanslag!

Alleen Timo verloor, de andere 3 haalden hun punt binnen.


Je raadt het gewoon niet: wie zat er tot 13u30 nog achter het schaakbord?.....Onze kampioen lange partijen!

De 2e tegenstander was wel van een veel hoger niveau: ASV uit Arnhem, gemiddelde rating 2023. Dat moest wel heel zwaar worden, en dat was het ook. De heren hebben evenwel hun huid duur verkocht: Timo was weliswaar na een uur klaar, verloren, maar de rest pas tegen 18u00. Toen hadden Joaquin en Joris ook verloren maar Dylan heeft er nog een remise uit kunnen slepen. 3½-½ voor ASV.


De 2e ronde, zwaar werk!

Op 1 oktober is de 2e speeldag. Wordt vervolgd!