Jeugdnieuws: Grandprix Gouda van 3 september

door Margreet, 5 september 2022


Het seizoen is weer van start gegaan en meteen ook de toernooien. Het eerste toernooi van het seizoen is traditiegetrouw dat van Gouda. Dit jaar was het voor het eerst onderdeel van de Grandprixserie. Het wordt altijd gehouden in “de Goudse Waarden”, een middelbare school. Meestal gaan er weinig kinderen van onze club naar dat eerste toernooi, omdat ze pas weer aan schaken beginnen te denken als de eerste schaakavond gehouden wordt, maar nu we de schaakavondenapp hebben kan ik ook in de vakantie alvast reclame maken en dat heeft geholpen.

Er deden aardig wat kinderen van onze club mee: de gebruikelijke toernooigangers Kevin, Emir, Luka, Daniel en James, maar ook onze nieuwe leden Casper en Arda en de aspirantleden Amin en Amir. Het was een heel goed bezet toernooi. In eerste instantie had de organisatie gedacht het aantal deelnemers op 100 te houden, maar aan het begin van de vorige week zaten ze daar al ruim boven, en eigenlijk wil je ook zoveel mogelijk kinderen de gelegenheid geven om te komen schaken: daar doe je het voor! Dus werd het aantal naar boven bijgesteld tot 120. Halverwege de week zaten ze al bij 130... Toen hebben ze dat hele maximum maar losgelaten.

Een vervelende zaak was dat er vrij veel afmeldingen waren, terwijl er ook nog aanloop was van kinderen die zich niet van tevoren hadden opgegeven. De organisatie was wel 3 kwartier kwijt met het maken van een nieuwe indeling, waardoor het toernooi i.p.v. om 13u30, pas om 14u10 begon!

Naast het jeugdtoernooi wordt in Gouda op die dag ook altijd het open kampioenschap van Gouda voor volwassenen gehouden. Daar komen ook heel bekende schakers uit binnen- en buitenland op af. Die zaten in het hoofdgebouw, de kinderen in de gymzaal. Ook daar werd door diverse leden van onze club aan meegedaan: in de A- groep zat Nathanael, die kreeg al die internationale meesters voor zijn kiezen. Die waren toch een maatje te groot: hij werd 30e. Joaquin speelde in de B-groep en deed het daar heel goed: hij werd gedeeld 8e (met 5 anderen) en kreeg de ratingprijs: hij verdiende de meeste extra ratingpunten van iedereen! En in de C-groep speelde David Meijboom (29e), en ook Manixia (20e) en Rawi (24e) en hun vader Rik (19e).


Joaquin verdient bij met schaken!

Bij de jeugd heb ik niet echt kunnen meekijken, want ik moest zelf aan de bak als tafelleider, en dan heb je daar geen tijd voor.

Amir, Casper en Arda speelden bij de 4-tallen, de kinderen met een hoge rating. Amir won maar 1 van zijn 3 partijen en werd 4e, evenals Arda, die ½ punt scoorde. Casper deed goede zaken in deze groep en werd 2e!

In de zeskampen speelden Luka en Emir in dezelfde groep. Ze deden het daar heel goed: Luka werd 1e en Emir 2e. Een 3e jongen in die groep had evenveel punten als zij, en ook evenveel SB-punten, maar ik denk dat ze naar de rating hebben gekeken want die van Luka was het laagst. Op onderling resultaat kon ook niet: Luka verloor van Emir, maar won van Boaz en Emir verloor van Boaz...


Emir - Luka

In een andere zeskamp zat Daniel, en ook Amin. Daniel heeft heel de vakantie niet geschaakt en had moeite met zijn concentratie. Het was ook niet gunstig dat hij de 1e partij verloor. Hij werd uiteindelijk 5e met 2 uit 5. Amin was ook niet in vorm, hij haalde 2½ punt.


Daniel aan de slag: hij ziet het niet erg zitten...

In de 2e gymzaal werden de 8-kampen gehouden. Daarbij zaten James en Kevin in dezelfde groep. Ook zij moeten er duidelijk nog inkomen. James haalde maar 1 punt, maar hij gaat nu toch écht meer aan schaken doen!


Kevin - James. Dit leverde James dus zijn punt op!

Kevin doet er wel veel aan, en hij gaat goed vooruit, maar is relatief laat begonnen met schaken, dus hij heeft veel in te halen. Hij wist wel 2½ punt te halen waarmee hij 6e in die groep werd.

Het toernooi liep fors uit door die late start natuurlijk, maar toch vond ik het wel geslaagd. Al die aparte tafeltjes brachten veel rust in de zaal, en het was ook niet de bedoeling dat belangstellenden overal tussendoor gingen lopen. De prijsuitreiking ging niet vlekkeloos want de tafel met bekers was ver weg van de microfoon, waardoor de prijswinnaars zich tussen de mensen moesten doorwurmen om hun prijs op te halen. Nou ja, weer een les voor de volgende keer.


Emir en Luka! Je zou het niet meteen zeggen maar ze zijn even oud, allebei 11.