Jeugdnieuws: Ideko schaaktoernooi in Papendrecht, 2 juli

door Margreet, 3 juli 2022


Afgelopen zaterdag was het laatste Grandprixtoernooi van dit seizoen, bij schaakclub PASCAL in Papendrecht. Dat is een mooie locatie, waar we al vaker zijn geweest, alleen niet heel makkelijk met het OV te bereiken. Gelukkig beschikken we over een paar welwillende chauffeurs die ook wat extra mensen konden meenemen, de vader van Tycho en Arne, de vader van Emir en de moeder van Luka.

Er waren aardig wat aanmeldingen van RSR, en dat was maar goed ook, want het totaal aantal deelnemers aan het toernooi was vrij laag: 54. Dat kwam vooral door concurrentie van andere toernooien: het jaarlijks chess queenstoernooi, alleen voor meisjes, in Kaag, het NK 345 voor scholenteams, en een 2-daags toernooi in Leiden.

Van onze club traden aan: Tycho, Arne, Emir, Badr, Luka, Kevin, Daniel en Oscar V, wiens broertje Cedric ook meedeed, kortom toernooitijgers! Oscar kwam in groep A, de hoogste groep, Tycho in B, Badr in 1, Emir en Daniel in 2, Luka en Cedric in 3, en Arne en Kevin in 4. Er waren natuurlijk een paar afmeldingen, en ook heel late aanmeldingen, maar alles bij elkaar begon het toernooi aardig op tijd, d.w.z. om 13u30.

Natuurlijk hadden ze in de eerste ronde zoveel mogelijk clubgenoten tegen elkaar gepland: Kevin – Arne (winst voor Kevin!), Emir-Daniel (0-1), en toevallig moest Luka tegen Cedric, die speelt bij DSC, wat Luka won. Tycho verloor, Badr won, en Oscar had remise.


Zware kost voor Tycho, heeft een poosje weinig gespeeld.

Hij had eigenlijk zijn partijen moeten noteren, lijkt me. In de groepen A en B had iedereen 30 minuten + 5 seconden per zet, dus dat had makkelijk gekund. En het is nuttig om in bijvoorbeeld de les eens te kijken wat er beter kan. Hij had het heel moeilijk in deze groep en haalde uit 3 partijen 1 punt, waardoor hij 4e werd. Hij won wel van de latere winnaar!

Badr intussen, in groep 1, waar ze met 6 spelers zaten, deed het goed! Met 2½ uit 5 werd hij gedeeld 2e, op SB punten kreeg hij de 3e prijs.


Ik weet niet of hij deze gewonnen heeft, maar het was wel even denken!

In groep 2, bij Daniel en Emir, was ik tafelleider. Ze zaten vanaf deze groep allemaal met 8 aan een tafel. Daniel speelde over het algemeen goed, maar begon gaandeweg een beetje de focus te verliezen. Er werd te veel gekletst aan de tafel en diverse mensen werden daar flink door afgeleid. Emir speelde te snel, en heeft daardoor een paar blunders gemaakt. Anders was hij hoger geëindigd dan de 5e plek die hij nu had.


Emir begint te denken, maar heeft dus halverwege de partij nog meer dan 10 minuten op de klok. En gaat verliezen... Hij haalde totaal 3 punten uit 7.

Daniel schopte het tot de gedeeld 2e plek, en op grond van SB-punten werd hij 3e.


Daniel tegen de latere winnaar, die 7 uit 7 had. Hijzelf haalde 4 uit 7, toch best goed!

Hij verklaarde achteraf dat hij nog wel een beker met 2e prijs had losgepraat bij Hans van den Beukel... In deze groep lagen de punten dicht bij elkaar. Aan het begin van de 7e ronde waren er 4 met 3 punten! Uiteindelijk werden er in deze groep wel 5 bekers uitgedeeld. Dat kon, want er waren bekers voor wel 10 groepen, omdat je nooit zeker kunt zijn hoeveel kinderen er zullen zijn, en je wilt niet te kort komen.

In groep 3 deed Luka het heel goed! Cedric won die groep; hij verloor alleen van Luka, maar Luka werd 2e met 5½ uit 7!


Zoals altijd moesten we hem (en Daniel) regelmatig buiten zoeken, totdat deze bal op het dak belandde; toen bleven ze binnen.

Arne en Kevin tenslotte waren in groep 4 geplaatst. Kevin ging voortvarend van start, hij won zowaar van Arne, en had ook een punt uit de 2e partij, maar toch was het niveau over het algemeen wat hoger dan hij tot nu toe gespeeld heeft. Dat is op zich niet erg: het moet niet te makkelijk zijn, dan leer je nooit goed schaken, maar het viel nu natuurlijk een beetje tegen dat hij maar 3 uit 7 haalde. Iedereen had daar trouwens een gratis punt want er was 1 speler niet aanwezig (of hij gaf op omdat hij alles verloor, dat gebeurt ook wel eens).


Kevin kijkt al bedenkelijk...

Arne deed het verder goed, na die misser tegen Kevin! Hij kan eigenlijk goed schaken, dus waarom het vaak niet lukt om te winnen, ik heb geen idee. Maar deze dag verliep uitstekend! Met 5 uit 7 werd hij keurig 2e.


Arne (en Kevin) aan de slag

Dan nog de grote winnaar, toernooiwinnaar dus! Oscar (V). Hij speelde in groep A. In groep A en B waren trouwens geldprijzen te verdienen: dat was reuze interessant voor zowel Oscar als Tycho. Bekers hebben ze zat, maar de inkomsten op die leeftijd zijn doorgaans wat magertjes. Ik ben vergeten te vragen hoeveel het precies opgeleverd heeft, maar vast een leuk bedrag!


De foto van Oscarop de website van de RSB


Tenslotte nog een foto van al onze deelnemers (+ Cedric, en – Kevin want die bleek al weg te zijn). Het was een gezellig toernooi en heel succesvol!