Jeugdnieuws: Pupillendag: NK FGH 2022

door Margreet, 27 juni 2022


Nog nooit hadden we zoveel deelnemers van onze club voor een NK: 5! En zelfs Hoyoung had nog mee mogen doen, maar die wilde niet. Maar Daniel, Adam, Arne (alledrie F, d.w.z. geboren in 2013), Julius en Iris (G, geboren in 2014) hadden allemaal een uitnodiging gehad, en die namen het wél graag aan. In de H-categorie hebben we hopelijk volgend jaar een paar spelers, want er is aardig wat aanwas bij die leeftijdsgroep!

Het toernooi werd gehouden in Spijkenisse, niet in de Boekenberg, waar de toernooien meestal zijn, want dat was echt te klein voor de 114 kinderen die verwacht werden, maar de bond had de Olympiahal afgehuurd voor de hele dag, een sporthal dus, en dat was echt een heel goede locatie. De hele entourage kon er terecht, ouders en andere familieleden, jeugdleiders, enz. Consumpties alleszins betaalbaar, en het weer begon richting de middag ook mee te werken! Kortom: ideaal.


Buiten spelen kon daar natuurlijk prima!

Je denkt: o, lekker dichtbij, Spijkenisse, maar met het OV waren we toch al gauw meer dan een uur onderweg! Daniel, zijn moeder en ik althans. Uit Amsterdam met de auto ging het misschien nog wel sneller...


De nog nagenoeg ongerepte speelzaal!

Deze foto is genomen vanaf de tribune. Als je wilde kon je daar gaan zitten om de partijen te volgen, maar dan had je volgens mij wel een goede toneelkijker nodig, want met het blote oog is misschien de eerste tafel te volgen, maar daarna niets meer. Het was bijzonder jammer dat de techniek voor de live borden het liet afweten. De organisatie was er vreselijk druk mee geweest maar het is niet gelukt, anders had ik misschien wat spelmomenten kunnen laten zien.

Het toernooi begon dus best vroeg: iets na 10u00 eerst de opening en vanaf 10u20 de eerste ronde. Er werden 7 rondes gespeeld; iedereen kreeg 15 minuten en 10 seconden per zet op de klok. Er was ruim gepland: 40 minuten per ronde en 5 minuten rust voor degenen die veel tijd gebruikten. Het is voorgekomen dat Adam en Iris en hun tegenstanders nog als enigen in die enorme zaal zaten, maar meestal waren de kinderen na een minuut of 10 wel klaar.

De 3 categorieën werden apart van elkaar ingedeeld (en zaten apart), maar de jongens en meisjes waren niet gescheiden; ze speelden ook tegen elkaar. Pas bij de prijsuitreiking werd er onderscheid gemaakt.


Iris aan de start bij de eerste ronde, toch een beetje zenuwachtig. Maar ze gaat wel winnen!

Natuurlijk moesten alle omstanders bij aanvang van de ronde de zaal uit en daar werd goed de hand aan gehouden. Ook kinderen die klaar waren met hun partij moesten naar buiten, dus het bleef in de zaal heel rustig! Er was trouwens toch genoeg te doen buiten: grote sportvelden met veel ballen, korfbalmanden, een springkasteel, en een stel studenten van een sportopleiding die mee kwamen helpen in het kader van een praktijkstage. In de middag werden die ook ingezet om de popcorn- en suikerspinkraam te bemannen, dat is wel een aparte tak van sport... Ging ze niet zo vlot af trouwens.

Bij de eerste ronde deelt de computer, volgens mij, de spelers in op rating, d.w.z.: de kinderen met de hoogste rating krijgen een tegenstander met lage rating (of zonder rating), vermoedelijk om te voorkomen dat de grote kanonnen elkaar al meteen dan tegenkomen. Daniel en Adam hebben beiden een rating boven 600 en daarmee zitten ze in de bovenste helft van de F. Ze kregen allebei een tegenstander met weinig rating en wonnen daar gemakkelijk van. Arne echter zit momenteel op 450, net in de 2e helft van de ranglijst, en die kreeg dus meteen een tegenstander van formaat: rating 1000, en daarom verloor hij zijn eerste partij. Bij Iris en Julius ging het precies eender: Iris heeft ergens een rating van 546 opgelopen en zat daarmee in de bovenste helft van de G. Ze kreeg toen een tegenstandster zonder rating (en won), terwijl Julius, die weinig toernooien speelt een rating van 294 had en een tegenstander trof met een rating boven 800. Daar verloor hij van.


Hier zit Adam klaar voor de eerste ronde

Het tijdschema kon keurig gevolgd worden: de meeste kinderen waren snel klaar. Ik weet niet of er nog bij iemand de vlag is gevallen. Robert vertelde dat een paar kinderen in de H, nog niet zo bedreven met de klok, de hele partij in moordend tempo afwerkten in de tijd van een van hen. De vlag viel niet...

In de 2e ronde werden de rollen min of meer omgedraaid: Adam en Daniel verloren beiden van sterkere spelers; helaas had Arne een uitglijder tegen een minder sterke tegenstander en verloor. Ook Iris kreeg een ratingkanon tegenover zich, en dat redde ze (nog) niet. Julius trof nu natuurlijk iemand die ook de eerste ronde had verloren, en daar won hij van, gelukkig.


Daniel gaat beginnen!

Voor de geplande middagpauze werd nog de 3e ronde gespeeld; de computer baseerde nu de indeling op het aantal punten dat de spelers hadden behaald tot dan toe (misschien ook nog ergens anders op maar dat weet ik niet). Julius verloor: hij kwam terug met de mededeling dat hij een gemeen mat om zijn oren had gekregen, die hij niet had zien aankomen, maar hoe dat nu precies zat kon ik niet achterhalen. Hij had natuurlijk ook geen zin om daar langdurig bij stil te staan. Bovendien verbeterde het buitenweer. Aanvankelijk zat iedereen nog binnen want het was koud en het miezerde af en toe, maar tegen de middag klaarde het weer op en moest er zelfs aan zonnebrandcreme gedacht worden.

Iris verloor ook in de 3e ronde, evenals Daniel, die blunderde, maar Arne won! Nu was iedereen gelukkig voor de pauze van de 0 af! Adam wist ook te winnen.

De pauze was gepland tot 13u30 maar de 3e ronde was zó snel klaar dat de wedstrijdleiding besloot om de 4e ronde al om iets na 13u00 te laten beginnen. Gelukkig was iedereen in de buurt gebleven, zodat dat eigenlijk geen problemen opleverde met mense die een wandelingetje waren gaan maken of zo, in de veronderstelling dat ze tot 13u30 de tijd hadden.


Dit is wel grappig: ik maakte een (te) verre foto van Arne. En links staat zijn moeder ook een foto te maken!


Deze foto dus!

De 4e ronde was er een met wisselend succes: Daniel, Adam en Julius wonnen alle 3, Arne en Iris verloren helaas. Veel commentaar gaven ze niet, buiten spelen was voor de heren sowieso leuker, en Iris is ook niet zo spraakzaam. Adam deed hier al goede zaken voor de eindstand door een jongen te verslaan die toen hoog in het klassement stond: dat levert weerstandspunten op! Daniel trof dat niet omdat hij in de 3e ronde had verloren, en dan krijg je daarna een minder sterke tegenstander toebedeeld.

Daniel begon er lekker in te komen. Ronde 5 sloot hij ook af met een overwinning, terwijl Adam helaas een verlies moest incasseren: in bordpunten stonden ze nu gelijk! Alleen niet in weerstandspunten. Arne verloor ook (concentratieprobleem?), maar Iris en Julius wonnen allebei! Julius van een jongen die een rating van boven 700 had en ook hoger in het klassement stond; Iris van een ander meisje.

De eindstreep begon in zicht te komen. Arne had als enige van de jongens wel in de gaten dat een hoge klassering er niet in zat, maar hij liet het hoofd niet hangen en won zowaar zijn 2 laatste rondes, waardoor hij toch een heel acceptabele score van 3 uit 7 behaalde! Daarmee werd hij 35e van 48!

Iris was moe; ze heeft nog niet veel toernooiervaring, en dit was wel een heel indrukwekkend toernooi. Als je dan toch al 2 punten op het NK weet te scoren vind ik dat helemaal niet slecht!! Ze werd 32e in de eindstand, en 6e bij de meisjes.


Nog een keer Iris aan de start!

Julius won de 6e ronde heel knap van Yuvaan van de Koko, die al heel sterk speelt, en RSB-kampioen is, maar verloor helaas de 7e ronde. Niettemin heeft hij een heel goed toernooi gespeeld, met 4 uit 7. Dat gaat hem ook ratingpunten opleveren denk ik. Hij werd 15e, heel goed, zeker als je bedenkt dat hij in eerste instantie niet eens gekwalificeerd was.

Wat trouwens heel opvallend was: het blijkt dat alle kinderen erg gefascineerd zijn door het feit dat Mees op het Europees kampioenschap mag gaan spelen! Een jongen van onze club! In de loop van de middag begonnen ze te speculeren over de mogelijkheid dat zoiets er voor hen ook in zou zitten als ze hier heel hoog zouden eindigen. Ik moest hen teleurstellen: voor kinderen van deze leeftijden wordt er geen EK georganiseerd. Dat snapten ze niet zo: het is toch logisch dat de kampioen van Nederland naar het Europees Kampioenschap gaat? Maar ja, als het er niet is, kun je er ook niet heen...

Adam en Daniel... Ze hadden allebei evenveel punten, en dat bleef zo, want in de laatste 2 rondes lieten ze geen steken meer vallen. Beiden kwamen uit op 5 uit 7 en begonnen al een beetje te denken aan een prijs. Dat was niet eens zo'n gek idee, want er bleken uiteindelijk 8 kinderen te zijn die 5 uit 7 haalden en 1 van die 8 had de 3e prijs. Echter, dan gaan ze kijken naar de weerstandspunten en de SB-punten. Die laatsten zijn nog een graadje ingewikkelder dan de weerstandspunten. De uitleg heb ik van internet gekopieerd.

Bij toernooien zijn er regelmatig vragen over de betekenis van alle getallen op de uitslagenlijsten. Hieronder worden de belangrijkste waarden uitgelegd, de weerstandspunten (WP) en de Sonneborn-Berger score (SB). Deze scores worden vaak gebruikt om bij gelijk eindigen (gelijke score) een winnaar aan te kunnen wijzen.

Weerstandpunten (WP)
De som van de scores van de tegenstanders. Naarmate een speler sterkere tegenstanders heeft getroffen in een toernooi, is de WP hoger. De WP wordt alleen gebruikt in Zwitserse systemen.

Sonneborn-Berger score (SB)
De SB lijkt veel op de WP, maar nu wordt de uitslag van de partijen meegewogen. Het is de som van de scores van de tegenstanders waarvan gewonnen is, plus de helft van de som van de scores van de tegenstanders waartegen remise is gespeeld. Winst tegen een sterkere speler levert daardoor meer SB punten op dan winst tegen een zwakkere tegenstander. Verlies levert geen SB punten op. De SB wordt zowel in meerkampen als Zwitserse systemen toegepast.

Ik vind het te veel werk om het voor ieder apart uit te rekenen maar je kunt het met de hele einduitslag proberen. De computer heeft het werk al gedaan gelukkig! Daar kun je zien dat Adam de beste zaken deed in ronde 4 en Daniel in ronde 7; beiden wonnen daar van een jongen met meer punten. Echter, Daniel had in de 3e ronde verloren van iemand die lager stond en dat heeft hem achteraf een hoop weerstandspunten gekost. Daardoor eindigde Adam uiteindelijk op de 7e plaats en werd Daniel 9e! Dat zijn toch prestaties waar je mee thuis kunt komen van een NK!!

Adam won een beker!


Hij was echt totaal verrast geloof ik! Kon niet eens juichen...

Daniel was natuurlijk diep teleurgesteld, want hij had ook 5 punten en geen prijs, maar ik hoop dat hij het nu begrepen heeft. En zijn prestatie was er niet minder om!

De einduitslagen zet ik hier nog onder. We kunnen terugkijken op een geslaagd kampioenschap en een leuke dag in Spijkenisse!

Eindstand FEindstand G