Jeugdnieuws: Grandprix van 19 juni in Delft

door Margreet, 2 juni 2022


De slotronde van de Grandprixserie van de HSB was dit jaar in Delft, in een middelbare school, en georganiseerd door RSG uit Rijswijk. Bij de HSB is de GP altijd nét ietsje anders georganiseerd dan bij de RSB. Zo zitten de meeste deelnemers in groepen van 6 aan een tafel en spelen tegen alle 5 anderen, behalve in de hoogste groepen, waar minder spelers zijn. In de laagste groepen (ik weet niet vanaf welke groep of rating ze dat indelen) spelen de kinderen zelfs 2x tegen iedereen: 1x met wit en 1x met zwart. 10 partijtjes dus! Als het potje te lang duurt, d.w.z. meer dan 10 minuten ongeveer, dan gaat de tafelleider arbitreren. Hij/zij telt de punten en kijkt naar de stand op het bord. Als je dan bijvoorbeeld net mat kunt zetten, terwijl je achterstaat, dan mag je dat nog even uitspelen. En anders wijst hij/zij een winnaar aan of zegt: remise.

Het was heel druk daar: ongeveer 137 kinderen hadden zich ingeschreven! Van onze club stonden in de lijst: Olivia, Oscar, Badr, Luka, Emir, Nathan, Daniel en Kevin T. Oscar was wel meegegaan naar Delft, maar hij was ziek. Heel de rit moest hij bijna overgeven. Dan kun je echt niet gaan schaken! Dus bracht zijn vader hem maar weer naar huis... Gelukkig is hij alweer opgeknapt!


Oscar viel onderweg naar huis al in slaap. Hij zag ook wel erg bleek!

Badr was het hoogst ingedeeld. Hij zat in groep 3 en speelde 1x tegen iedere tegenstander. Daniel en Emir (met zijn te hoge rating nog steeds) speelden ook maar 5 partijen. Emir zat in groep 4 en Daniel in 5. De overigen speelden 10 partijtjes: Luka in groep 9, Kevin in 15, Nathan in 18 en Olivia in 19.

Badr deed het goed! Hij komt momenteel nauwelijks naar de club, omdat hij op vrijdagavond (selectie-)voetbaltraining heeft, dus ik was wat bezorgd dat hij misschien ook minder zou kunnen dan zijn rating van 785 aangaf. Viel reuze mee!


Badr gaat winnen! Even later waren ze de stukken al weer op aan het zetten.

Hij werd uiteindelijk 4e met 3½ uit 7. Die groep was groter gemaakt vanwege een paar uitvallers.

Bij Daniel ging het niet zo makkelijk; ik denk dat hij ook veel last had van al dat lawaai om hem heen. Hij werd 5e van 6 met 1 punt.


Hopelijk was dit de mislukte generale repetitie voor het NK op 25 juni!

Bij Emir hadden we er al op gerekend dat het niet mee zou vallen en dat klopte helaas. Hij houdt er gelukkig de moed in. Hij is al 11 en dan kun je toch beter relativeren. Hij vindt schaken geweldig en doet er bijna iedere dag wel wat aan. Ook hij haalde 1 punt uit 5.


Emir aan het werk (en sorry, ik ben slecht in fotografie: weer bewogen)

Bij Luka, in groep 9, ging het heel wat beter: hij had weliswaar 2 gratis punten uit een bye, maar op eigen kracht haalde hij er nog 5 bij!


Serieus spel, dat schaken!


Maar na gedane arbeid een mooie beloning: 2e prijs!

Iets dergelijks gebeurde ook bij Kevin, die net zo oud is als Luka en Emir, maar toch kennelijk nog niet zo'n hoge rating heeft gekregen, al won hij bij diverse Grandprixtoernooien steeds prijzen. Daar mag hij blij om zijn want nu kan hij daar gewoon mee doorgaan in de lagere groepen, totdat hij natuurlijk echt een goede rating heeft.


Hij kijkt een beetje verbaasd: zou de tegenstander een blunder gemaakt hebben?...

Enfin, ga maar vast sparen voor een vitrinekast voor je bekers, want er komt er weer 1 bij!


Kevin poseert gewillig voor deze 2e prijs met 6 uit 10!

Nathan deed voor het eerst van zijn leven mee aan een schaaktoernooi. Hij is pas een paar maanden lid bij onze club, maar had thuis al aardig leren schaken. Tot nu toe vond hij het echter nog een beetje eng, ook al had hij gemerkt dat lang niet iedereen die op een schaakclub zit, beter schaakt dan hij. Maar nu ging hij het maar eens proberen. Wel erg spannend, vond hij.


Nathan aan de start bij de eerste ronde.

Gelukkig was het toernooi ook niet gevuld met mini-Carlsens dus dat viel weer mee! Nathan won heel veel: 8 van de 10 partijtjes! Dat smaakt naar meer! Hij werd 2e in de groep.


En sprong een gat in de lucht!

Olivia, in groep 19, had het nog wat moeilijk. Ze is erg bang om te verliezen geloof ik, en daardoor verliest ze dan ook. Maar ze heeft dapper al haar partijtjes gespeeld, en helaas verloren...


Olivia tegen de latere no 1 in hun groep!

Op de terugweg was ze dan ook zo moe dat ze in de auto in slaap viel, net als haar broer een paar uur daarvoor...

We waren wel keurig op tijd weer terug in Rotterdam. We hebben niet meer gewacht op de grote prijsuitreiking. Bij de laatste Grandprix van het seizoen krijgen degenen die de meeste punten gehaald hebben bij alle toernooien samen (en dus ook vaak hebben meegedaan)nog een prijs. Maar onze spelers kwamen daar dit seizoen nog niet voor in aanmerking. Misschien komend seizoen wel!