Jeugdnieuws: Grand prix IJsselmonde 2022

door Margreet, 2 juni 2022


Op zaterdag 28 mei vond er weer een aflevering van de RSB-Grandprixserie plaats, dit keer in IJsselmonde. Dat is lekker dichtbij voor ons, en vervoer hoef je dan niet te regelen dus want iedereen rijdt er zó naartoe, behalve ik, want ik kan niet met google maps overweg ...

We hadden van onze club James, Kevin T, Luka, Daniel, Iris en Emir als deelnemers. Het was gezellig druk, al was weer niet ieder aangemeld kind komen opdagen. Die van ons wel natuurlijk!

Men had de groepen 3 t/m 11 in 1 grote zaal (de aula van het VMBO Veenoord) neergezet en de hoogste groepen in een apart lokaal. De ouders en begeleiders zaten eromheen, inclusief de rest van de gezinnen, met hier en daar een baby, die het vrij snel zat was, dus stil was het allerminst. Dat deerde de meeste kinderen maar weinig: die waren zelf ook niet zo rustig.

Al onze deelnemers zaten in de grote zaal, dus dat was redelijk overzichtelijk. De groepsindeling was enigszins problematisch. Het is de bedoeling dat het toernooi meetelt voor de jeugdrating, maar daarvoor moeten er wel in iedere groep kinderen zitten die al een rating hebben, anders kunnen de ratingmakers zich nergens op baseren. Helaas had bijna de helft van de deelnemers nog helemaal geen rating, een hele puzzel! De herverdeling van de kinderen omdat er een paar niet kwamen nam gelukkig minder dan een half uur in beslag. Er waren in de zaal groepen van 7 of 8 kinderen. De hoogste groepen, die apart zaten, hadden 4-6 kinderen. Iedereen speelde in zijn groep tegen alle anderen 1 keer. Er stond 10 minuten pp op de klok met 5 seconden per zet extra.

Luka en Emir kwamen in groep 3. Emirs rating is als een raket gestegen: hij heeft zomaar 639! Dat is hoger dan zijn werkelijke speelsterkte, en daar kwam hij op deze dag achter. Wel balen dat zijn rating voor komende maand nóg hoger wordt (tenzij hij alle zeilen bij gaat zetten om nog beter te worden natuurlijk). Ook Luka, die al veel langer schaakt, had het moeilijk in deze groep.


Luka tegen Emir

Ze eindigden allebei niet hoog, 6e en 8e in de groep. Dat was een flinke teleurstelling, zeker voor Emir, die tot dan toe op alle toernooien een prijs had gewonnen. Maar dat was natuurlijk ook de reden van die te hoge rating. Vooral veel toernooien blijven spelen, want op een gegeven moment klopt je rating met je echte speelsterkte. En intussen word je ook een betere schaker! Luka zocht nog wat andere afleiding erbij:


Ik heb enkele malen Daniel en Luka van het schoolplein moeten halen omdat ze weer moesten schaken.

Daniel zat in groep 4 en deed het daar goed. Hij stevende regelrecht op de prijzenkast af, maar daarin was hij niet alleen in die groep, die behoorlijk aan elkaar gewaagd was!


3 kinderen, waaronder Daniel, scoorden 5 uit 7. Toen gingen ze kijken naar SB-punten, die waren onderling bij de nrs 3 en 4 gelijk, en toen naar onderling resultaat. Daaruit bleek dat Daniel net die partij had verloren. Dat was reden om hem de 4e plaats te geven, terwijl hij net als de nrs 2 en 3, 5 punten had. De wedstrijdleiding vond dat toch ook niet kunnen: Daniel krijgt deze week nog een beker!


Bij de prijsuitreiking staat hij er dan ook wat verloren bij! (en verontwaardigd)

Kevin, in groep 5, was ook zo raar hoog ingedeeld. Hij heeft nog geen rating, maar is wel al 11 jaar, en daar kijken ze ook naar, al probeer ik dat soort dingen vaak bij de inschrijving te voorkomen, door te melden hoe ver een kind is, en hoe ik zijn speelsterkte inschat. Maar deze keer had ik hem niet zelf aangemeld dus ik kon het niet voorkomen. Hij won geen enkele partij; dat was wel sneu. Hij zat in een groep met rating 400+ en zo ver is hij nog niet.


Wel een leuke foto van de prijsuitreiking ! Ze riepen de hele groep bij elkaar en maakten dan een foto, niet alleen van de winnaars. Dat is ook veel beter: iedereen heeft zijn best gedaan!

Iris, in groep 6, had het ook zwaar. Ze heeft natuurlijk nog lang geen rating van boven de 400, zoals de ratinghouders in haar groep die hadden, dus zou ze veel meer op haar plaats hebben gezeten in groep 10 of 11. Dit was gewoon niet leuk voor haar. Dat is het grote nadeel van dit systeem. Ze werd 8e, omdat ze van nr 7 had verloren (die net als zij 1 punt had).


Iris aan het werk!

In groep 8 zat James. Die heeft wél een rating van rond de 400, en zat daar prima. Hij wil zijn concentratie nog weleens verliezen tijdens een toernooi, wat hem punten kost, maar nu viel dat erg mee.


Op je bord kijken, James!

James viel als enige van onze club direct in de prijzen: hij werd 3e met 5 uit 7, net als Daniel. Volgende keer maar een groep of 2 hoger zou ik zeggen!


Mooie foto toch? Leuker dan die op het podium!

De toernooiuitslagen staan op de site van de RSB maar je moet er wel naar zoeken. Dat zou handiger moeten kunnen ...