Jeugdnieuws: JCK RSB/HSB A en D, zaterdag 21 mei @Spijkenisse

door Robert Aarts, 1 juni 2022


Er zullen wel meer mensen gemerkt hebben dat er door corona nu een inhaalslag aan de gang is. En met inhaalslag bedoel ik de overvloed aan uitgestelde concerten, feesten, evenementen, bruiloften die nu allemaal tegelijk plaatsvinden. Ook bij de schaaktoernooien is dit te zien en daarom was het misschien ook niet zo heel vreemd dat de JCK RSB/HSB C en E op 14 mei matig bezet waren. Ook bij de JCK A en D op 21 mei in Spijkenisse was de opkomst helaas niet hoog, maar we hadden vanuit RSR IT gelukkig wel twee jeugdteams die meededen.

In de categorie D speelden we met Oscar Verwer (V.), Oscar Koppenens (K.), Tycho en Joop (die in de middag vervangen werd door Robin). In het A-team zaten Mees, Joaquin, Bent en Jungmin.

Categorie D
In de eerste wedstrijd stond het team snel met 3-0 voor. Alleen Oscar V. had het met zwart zwaar tegen Dominick Burger. Het leek op een remise uit te draaien, maar toen kwam de volgende stelling op het bord:Tg5?? Ai, een blunder van Dominick en meteen deed Oscar Dxh3#. Een 4-0 overwinning voor het team. Tegen DD2 in ronde 2 werd er, met alleen een remise voor Joop, redelijk eenvoudig gewonnen met 3½-½.In ronde 3 was dan de topper tegen Klim-Op D1. Helaas verloren de Oscars vrij snel hun partij. Tycho stond op bord 3 na de opening een stuk achter maar wist heel slim een ‘schijnvork’ uit te lokken. Amir Tetova dacht met een paardenaanval op f7 een toren binnen te halen, maar Tycho plaatste meteen een dubbele aanval met zijn loper op het paard en de zwarte koning. Een zwaar teleurgestelde Amir moest het paard opgeven en even later ging ook zijn toren eraf. En niet veel later was het punt voor Tycho!

Yuhong Li probeerde heel snel mat te zetten tegen Joop met paarden, lopers en dame. Joop wist op wonderbaarlijke wijze de aanvallen te overleven en hij kwam ook opeens met een verrassende mataanval. Heel knap punt voor Joop en een 2-2 gelijkspel voor het team.Ronde 4 (Robin had de plek van Joop ingenomen) was tegen favoriet DD1 uit Den Haag. Behalve Oscar K. (die snel de dame van de tegenstander te pakken had) ging de rest er vrij kansloos af. In ronde 5 tegen Botwinnik was iedereen behalve Oscar V. snel klaar. Die had een zware partij maar wist door eeuwig schaak remise binnen te halen, 3½-½ winst voor het team.

In ronde 6 tegen Erasmus verloor Oscar V. van Arda Yantur, maar de overige partijen werden gewonnen, 3-1 winst. Ronde 7 tegen SHTV leverde geen problemen op, als afsluiting dus een 4-0 overwinning.

Het D-team bleek uiteindelijk 3e geworden te zijn van het toernooi en 2e van de RSB. Een mooie prestatie en het levert ook een plek op voor de halve finale van het NK D. Gefeliciteerd jongens!Categorie A
Omdat er te weinig teams meededen werd het Scheveningen-systeem gebruikt voor het toernooi. Dat houdt in dat iedere speler eenmaal tegen iedere speler van de andere teams speelde. Veel partijen dus, dat betekende rapidtempo en daar was niet iedereen blij mee (citaat Bent: “Ze moeten rapid verbieden!”). Helemaal ongelijk had hij niet, want de diverse soorten gambieten vlogen over tafel. Het is dus echt een andere manier van schaken op dit niveau.Uiteindelijk bleken de spelers van RSR IT de bovenste vier plekken in de eindstand te bezetten. Een speciale vermelding nog voor kopman Mees, die alle partijen won, en voor Jungmin die ongeslagen bleef. Net zoals vorig jaar was de titel in categorie A dus voor RSR IT. Jongens, gefeliciteerd!