Jeugdnieuws: NK D 2022 in Rijswijk

door Margreet, 1 juni 2022, met commentaar van Robert


Ook de persoonlijke kampioenschappen in de categorie D gaan steeds meer dagen in beslag nemen. Ik kan me nog herinneren dat zoiets in 1 dag werd afgewerkt (ik draai al meer dan 20 jaar in dit circuitje mee). De laatste jaren is het uitgesmeerd over 3 (!) dagen. Ga er maar aan staan, als kind van 10-12 jaar met net een lang vrij weekend voor de boeg! Natuurlijk is het een paar jaar live niet doorgegaan, maar dit jaar gingen ze weer helemaal los in Rijswijk. Gelukkig niet zo ver weg, en wel een mooie locatie: Don Bosco, centrum voor jeugd en jongeren. Ik was er al eens geweest, toen Mees meedeed, in 2019, dat was de laatste fysieke aflevering van dit toernooi.

Ook dit jaar duurde het hele toernooi weer 3 dagen: 26-27-28 mei. En iedere dag 3 partijen, met op de klok 55 min pp + 10 seconden per zet. Geen idee of er nog iemand door de tijd is gegaan... Onze spelers in ieder geval niet. Dat waren bij de jeugd de beide Oscars en bij de meisjes Hyunyoung. Oscar V had zich al via de HSB geplaatst (hij woont in Delft en is dubbellid bij ons en bij DSC aldaar), en Oscar K en Hyunyoung plaatsten zich hier bij de PJK in Gouda, op 7 maart.

Op dag 1 ben ik zelf gegaan, maar op de 2e en 3e dag waren er nog andere (schaak)zaken die mijn aandacht wensten dus die informatie komt uit de 2e hand. Het weer was prima, en binnen werd het aardig warm, zodat de buitendeuren van de speelzaal open konden. Er was gelukkig een hoop zitruimte voor ouders en begeleiders; dat moest ook wel want ze kwamen vaak van ver: Groningen, Leeuwarden, Maastricht, Uithoorn, Axel, en alles daartussenin. Zoals tegenwoordig meestal het geval is mocht je tijdens de partijen niet in de zaal meekijken. De kinderen moesten verplicht noteren, en er waren 6 live borden waarop je via telefoon of computer de partijen die daar werden gespeeld kon volgen.

De eerste ronde verliep voor de Oscars voorspoedig; ze wonnen allebei. Hun tegenstanders waren ook op papier minder sterk. Hyunyoung, die van alle meisjes bijna de laagste rating had, verloor van een meisje met bijna 2x zoveel rating. Dat was dus geen schande, al speelde ze wel wat slordig en gaf stukken weg. Maar dat was misschien ook de spanning. Je zit niet dagelijks op zo’n belangrijk toernooi!


Grote volle zaal, en stíl dat het was, toen wij vertrokken waren!! Hyunyoung aan de eerste ronde.


Oscar K aan de start, met , zoals altijd, zijn oude winterjas aan! Die ging nu toch wel een stuk eerder uit, want het werd best warm.

Oscar V speelde remise in de 2e ronde. Hij had nog wel een toren tegen een paard en pion voorsprong maar zag kennelijk toch geen kans om dat af te maken. Misschien vreesde hij dat die ene pion méér de tegenstander nog aan een dame kon helpen... (of was hij het gewoon zat). Oscar K trof voor de verandering zijn eeuwige rivaal Parsa maar weer eens. De heren zaten gezellig stukken af te ruilen tot er aan beide zijden nog een koning en 2 pionnen op het bord stonden, waarop ze er remise van maakten. Jan Sijbesma van de Klimop zei naderhand dat hij Parsa niet goed vond spelen op dat moment, en dat Oscar vast nog had kunnen winnen... Hyunyoung verloor ook deze partij, al ging het lange tijd gelijk op. Pas op het laatst werd ze wat nonchalant met haar pionnen en kon de tegenstandster promoveren. Toen was het wel klaar: jammer!

Voor de begeleiders was het een lange zit. Je kon niet bij de partijen kijken en dus hadden de 3 vaders alle 3 wat werk en een laptop meegenomen. Dat was een nuttige tijdsbesteding, dachten ze. Niet dus. Ze hebben 3 dagen lang dat spul meegenomen en zijn nauwelijks aan werk toegekomen. Er werd meer gepraat en wat rondgehangen, en verder was het maar saai.

Hyunyoung won de 3e partij! Ze stond wel achter (slordigheidjes weer) maar de tegenstandster was nog wat slordiger (commentaar van Robert):

Ronde 3: Hyunyoung Ryu – Taylor Bresler 1-0
Caro-Kann verdediging, waarbij Hyunyoung na 5 zetten haar loper kwijt is. Maar dan komt de volgende stelling op het bord:


Als Taylor hier Tc4 doet is het klaar, want de c-pion gaat promoveren. Ze deed echter 35...Tb3?? en de spullen kunnen in de doos want Hyunyoung zette mat achter de paaltjes met 36.Tc8#

De Oscars verloren allebei. Oscar K speelde aan een live bord zodat we zijn verrichtingen goed konden volgen. Hij had een zware tegenstander, Luka Wink, en de vaders zaten er commentaar bij te leveren, maar die zaten niet achter dat bord. Misschien had het beter gekund, maar dat is achteraf praten. We konden in ieder geval bijtijds vertrekken.

Dag 2

Deze dag was ik er niet, dus ik kreeg af en toe een appje over de vorderingen van de kinderen. De 4e ronde was buitengewoon succesvol verlopen, voor alle 3 een overwinning! Hyunyoung vond dit haar beste partij (weer met commentaar van Robert):

Ronde 4: Hyunyoung Ryu – Rosa Cihangir 1-0
Russische opening (Petrov-verdediging), de volgende stelling komt op het bord:


Een valletje van Hyunyoung, de witte loper lijkt gratis voor de dame te zijn. Echter na 11…Dxb5?? volgde 12.Pc7+ Kd8 13.Pxb5 en de zwarte dame is van het bord.


Dit was natuurlijk ook een heel mooie van Oscar V!

De 5e ronde was weer wat minder: iedereen kreeg een sterkere tegenstander nu en alleen Oscar K wist er nog een remise uit te slepen. Hij wist ook in de 6e ronde remise te maken tegen Freek, in een partij waar Oscars dame heel druk in de weer was met schaak zetten, viel me op. Maar Freek is een heel sterke speler en kwam er steeds weer onderuit.

Het commentaar hier is van Robert:

Ronde 6: Oscar Koppenens – Freek Thijssen (sterke speler met rating 1481) ½-½
Italiaans gambiet, waarbij Oscar sterk uit de opening komt en erg goed komt te staan na 6.Lxf7+. En dan komt in de partij de volgende stelling op het bord:


Met Txc6! zou de partij zo goed als binnen zijn geweest. Na Kxc6 volgt namelijk Tc1+ en de c-pion en de h-pion van zwart gaan sneuvelen. Oscar speelde echter 27.Ld2? en de partij eindigde een paar zetten later in remise, mooie prestatie maar ook een beetje zonde.

Oscar V trof een bekende: Amir van Klimop. Die kon hij goed aan gelukkig. Hyunyoung was minder blij; ze verloor van Sarah, waar ze volgens mij al eens eerder tegen gespeeld had, misschien bij de PJK. Het enige voordeel is dat je dan weer een minder sterke speler tegenover je krijgt in de volgende ronde.


Hier nog een eerder gemaakte foto met beide Oscars erop, aan de start van ronde 2

Enfin, ronde 7 , de eerste van dag 3, verliep voorspoedig voor Oscar V en Hyunyoung. Oscar V moest tegen Hrdya (nee, geen tikfout), en daar won hij van. Dat is erg goed want die heeft al een rating van 1628, en is geloof ik amper 9 jaar.

Ronde 7: Oscar Verwer – Hrdya Dinanath 1-0 (commentaar van Robert)
Vleugelgambiet in de Franse opening en Oscar staat iets beter bij de volgende stelling:


18...Lxf4?? Oei, blunder van Hrdya, want er volgde 19. Dxg7#, punt voor Oscar.

Hyunyoung had een minder sterke tegenstandster, maar ze lette goed op. Haar langdurige aanvallen op de koning met torens, paard en loper leverden uiteindelijk een mooie overwinning op. Oscar K had pech: hij moest tegen een van de sterkste spelers van het toernooi, Sascha Kurt, en dat was een heel zware partij waarin Oscar eigenlijk niet aan een goede aanval toekwam. Hij verloor die dan ook. Dat was een zware slag, want daardoor kelderde hij in het klassement. Het was ook wel een lang toernooi, en al schaakt hij iedere dag, het is nog wel wat anders als je steeds tegen de besten van het land speelt, die ook nog bijna allemaal ouder zijn dan jij. Hij speelde nog een remise in ronde 8 maar het enthousiasme was eraf: hij had er meer uit kunnen halen en dat had hij zelf ook verwacht.

Oscar V daarentegen, was helemaal op dreef: hij won in deze ronde van Liam, die qua rating ongeveer gelijkwaardig is. Met een toren en een paard achterstand gaf de tegenstander op.

Ja, toen volgde er voor hem in de laatste ronde natuurlijk een heel sterke tegenstander, Akshaj, die ook nog eens in goede conditie verkeerde, en daar verloor hij helaas van. Maar uiteindelijk werd hij 13e in het klassement: een heel goede prestatie op zo’n sterk bezet toernooi!

Oscar K zat er gewoon doorheen. Hij was niet tevreden met zijn prestaties en waarschijnlijk ook heel moe, en zo verloor hij ook in de laatste ronde, wat hem uiteindelijk op de 32e plaats deed belanden, overigens van 54 deelnemers, dus heel slecht is dat niet!

Hyunyoung mag heel tevreden zijn. Ze won 4 keer en dat is meer dan iemand verwacht had! Weliswaar moet ze soms wat beter opletten, want er gingen nog wel eens onbedoeld wat stukken van het bord af, maar ze deed ook mooie dingen. Ze werd 21e van de 28 meisjes.


Hier zien ze er precies uit zoals hierboven beschreven: Oscar V best tevreden, Hyunyoung heeel tevreden, en Oscar K balend.