Jeugdnieuws: NK Schaken ABC jeugd @ Almelo, 1-7 mei

door Robert Aarts, 10 mei 2022


De laatste kwalificatieplek voor het NK B ging naar Joaquin, en Mees had een wildcard voor het NK C gekregen. Het was duidelijk dat het een zware week zou worden en daarom gingen ze 28 april de hele dag in voorbereiding. De openingen van diverse tegenstanders werden doorgenomen.Op zaterdag 30 april kwamen we aan in Almelo. Vergeleken met 2021 was er weinig veranderd in de stad. Mees zat met zijn vader in een huisje bij Markelo.Op zondag was de start van het toernooi. We begonnen de dag met een mooie wandeling van het hotel naar de speelzaal.Traditioneel begint het toernooi met een groepsfoto van de deelnemers.En dan om 13.00 uur ging het toch echt beginnen! Joaquin tegen de bekende Alan Bakija en Mees tegen titelverdediger Arthur de Winter. Een pittige start. Het speeltempo was de eerste 40 zetten in 90 minuten en bij de B daarna nog 30 minuten extra tijd (de verlenging). Bij elke zet kwamen er nog 30 seconden bij.Beiden begonnen goed met hun partij, maar toen om 15.00... Brandalarm!!Een paar meisjes uit de buurt waren via de nooduitgang naar binnengeslopen. Gelukkig dus vals alarm en na een kwartier kon er weer geschaakt worden. Mees stond beter tegen Arthur maar het lukte hem niet om de partij naar zich toe te trekken. Remise, maar een sterke prestatie tegen een speler met een rating van 2138! Joaquin stond ook beter maar in tijdnood raakte hij door een verkeerd offer het voordeel weer kwijt. Maar in de verlenging wist hij pionnen af te snoepen:Joaquin plaatste bij deze zet het paard naar e3. Alan moest wel zijn paard weghalen en de pion op g4 ging eraf. Na vijf en een half uur spelen wist Joaquin een pion te promoveren en gaf Alan op. Het eerste punt was binnen!

In ronde twee werd de partij van Mees tegen Thiemen Dekker remise. Joaquin moest weer tegen een bekende, namelijk Dylan Achutan. In de Doelen had Joaquin nog gewonnen, maar nu speelde Dylan weer zijn vertrouwde Siciliaanse Alapin. Het ging lang goed voor Joaquin, tot de volgende stelling:Er dreigt een octopus, die moet er echt uit. Joaquin durfde het niet aan en deed Dd8. Daarna kwam Pxd6 en even later volgde Pxb7 en was het over.

In ronde 3 in de ochtend moest Mees winnen en dat deed hij ook vrij eenvoudig. Joaquin moest zwaar aan de bak. In tijdnood ging het helemaal mis en leek hij mat te gaan. Maar in de verlenging wist hij paarden/toren tegen dame/paard overeind te houden en om 18.00 uur was het toch remise. Mees moest in de middag in ronde 4 weer genoegen nemen met remise. Joaquin nu op 1½ uit 3, Mees op 2½ uit 4.

   
Foto's Ilja Kalle

In ronde 4 kwam bij Joaquin de Siciliaanse Moskou variant op het bord. Die had hij goed voorbereid, maar Tom van Egmond had een topdag en zette fors druk. De volgende stelling verscheen op het bord:Joaquin is zwaar in de verdediging, maar met de pion naar h6 zou alles nog ok zijn. Joaquin speelde echter Pb6 om een aanval voor te bereiden, maar wit sloeg meteen toe door de dame naar h4 te brengen, het paard naar e4 en de toren naar d8. Helaas verlies, maar wel een mooie partij, die dan ook de spektakelprijs kreeg.


Foto Ilja Kalle

Mees moest in ronde 5 tegen Gachatur Kazarjan, meervoudig Nederlands kampioen, en speelde de vertrouwde Kalashnikov-variant van het Siciliaans. Dat ging lang gelijk op tot de volgende stelling:Wit lijkt een pion terug te pakken, het zwarte paard moet immers ook het andere paard dekken. Maar Gachatur speelde Lxe7 en de partij keerde meteen. Er kwam een zwarte toren op e5 en de zwarte e-pion rukte op richting promotie. Een mooie overwinning voor Mees!

Donderdag weer een dubbele ronde voor Mees. In de ochtend werd gelijk gespeeld tegen Polle van Arendonk, in de middag een knappe overwinning op titelfavoriet Chenwu Zhu. Een oprukkende c-pion kon door Chenwu alleen maar afgeremd worden door een toren tegen een paard te ruilen en Mees wist het eindspel toren tegen loper mooi af te maken.

Joaquin stond tegen Kevin de Rooij een pion voor in een toreneindspel, maar kreeg dit in de verlenging niet omgebogen tot een overwinning. Na een hele lange partij weer remise.

Vrijdag kwam Oscar Koppenens nog langs om mee te doen met de Grand Prix Almelo. In groep 1 viel hij net buiten de prijzen.Ondertussen moest Mees in ronde 8 tegen Ivan Ponomarev. Mees kwam niet goed uit de opening (de Rossolimo), stond slecht, maar vocht zich terug en de volgende stelling verscheen op het bord:Ivan voelde de partij uit handen glippen, miste de val en speelde Lf4?? Tsja, en toen kwam dit op het grote tv-scherm in de zaal:Mat achter paaltjes! En dat op een NK. Door deze winst kwam Mees een ronde voor het einde op een gedeelde tweede plek te staan.

Joaquin leek onderuit te gaan tegen Thomas Alvares, maar wist door een offer overeind te blijven in de verlenging:Thomas kon met Pe3 richting mat gaan, maar bang voor de matdreiging speelde hij Ph6. De dames en de paarden werden geruild en Joaquin wist pionnen tegen loper/pionnen te weerstaan. Na een partij van meer dan 5 uur werd het remise.

In de laatste ronde kwam Joaquin snel tot remise tegen Daniel Knol. De eindscore was 3 uit 7 waarmee Joaquin uiteindelijk 15e werd.

Mees kwam ondertussen slecht te staan tegen Prajit Sai Kumar, maar gelukkig ging Prajit akkoord met remise. Joaquin ging meteen met Mees voorbereiden voor de barrage. Hij zag waar het fout was gegaan in de partij:

In plaats van pion naar g6, had Mees hier lang gerokeerd. Daardoor kon Prajit de aanval overnemen met Pc6 en cxd4.

En ongelofelijk maar waar. Nadat de eerste barragepartij remise was geworden, speelde Prajit in de tweede partij exact dezelfde verdediging in het Jobava Londen Systeem. Nu speelde Mees wel de pion naar g6, Prajit moest f6 spelen en Mees nam de aanval over. Er kwam een paard op d4 en een dame op e4 en de buit was binnen. Mees tweede met 6½ uit 9 en hij mag naar het EK (volgens mij in Turkije). Gefeliciteerd en veel succes op het EK!De individuele scores: