Jeugdnieuws: PJK FGH van 2022

door Margreet, 9 mei 2022


Dit jaar weer eens een live kampioenschap voor de jongste schakers, na al dat online gedoe! Het was voor een aantal kinderen misschien wel de eerste keer dat ze meededen aan een toernooi, vooral in de jongste categorie, de H.

Dit jaar hadden wij in de H-groep nog geen deelnemers, maar wel in de F en G. Bij de G-jeugd speelden Julius en Maarten, en bij de G-meisjes Hoyoung en Iris. In de F- jeugd traden onze usual suspects aan: Daniel, Adam en Arne. Meisjes hadden we daar niet om mee te doen.

Het evenement werd georganiseerd in Gouda, in Denksportcentrum de Hoog, het thuishonk van Messemaker. Die hebben daar een mooie zaal, met genoeg ruimte voor de 36 spelers en hun hofhouding, die natuurlijk wat groter is dan bij oudere kinderen.

Er waren dit jaar eigenlijk maar weinig plaatsen voor het NK te behalen per deelnemende groep: 1 jongen en 1 meisje bij de F, 3 jongens en 1 meisje in de G en 1 jongen en 1 meisje in de H. Maar er waren wél veel bekers!

Het toernooi werd gehouden van 13-17u en dat was voor de meesten ook lang zat. Zeker in de H-categorie, waar ook een paar 5-jarigen meededen, die al vóór de aanvang van het toernooi informeerden of ze toch zeker wel een prijs zouden winnen... Per ronde was een half uur uitgetrokken: iedereen kreeg 10 minuten per persoon + 5 seconden increment. Ik heb Hoyoung door haar tijd zien gaan: die let daar nooit op.


De volle zaal met Iris en Hoyoung tegen elkaar aan de start

Alle categorieën zaten door elkaar, en speelden ook tegen elkaar, behalve de meisjes: er waren 8 meisjes in totaal en die speelden een gesloten competitie van 7 rondes. Bij de jongens werd zwitsers ingedeeld. Ik kon niet erg lang bij de meeste partijen meekijken omdat ik op verzoek van de organisatie meehielp met het noteren van de uitslagen en dan moet je steeds om je heenkijken. Maar het viel me wel op dat het herdersmat bij een aantal kinderen heel populair was en dat de tegenstanders dat vaak niet in de gaten hadden. Daar zijn een hoop punten door gewonnen (en verloren dus).


Maarten tegen een H-speler!

De laatste jaren zijn we er, heel luxe, aan gewend geraakt dat veel van onze spelers zich bij de besten in het klassement van de RSB voegen. We zijn niet eens meer verbaasd, wel blij natuurlijk, of enigszins teleurgesteld als het eens níet lukt. Maar op deze PJK ging het over het algemeen heel goed!

Maarten, in de G-categorie, deed niet mee bij de top: hij kan best schaken, maar mist toernooiervaring, en vooral: afmaken van een partij. Eerst gaat het prima, maar dan verliest hij zijn focus, en laat zich van het bord vegen, alsof alle fut eruit is. Oefenen, oefenen en vooral: oefenen! Julius, net zo oud, zat wel bij de kanshebbers en heeft het ook goed gedaan: hij won 4 partijen, waaronder zelfs van Adam (in de eerste ronde, Adam moet er altijd even inkomen), en werd uiteindelijk 4e! Wel een mooie beker, alleen nét niet geplaatst voor het NK!


De prijswinnaars in de G-categorie!


Maar Adam bleef er vrolijk bij!

In de F-categorie werd de strijd voornamelijk gevoerd door de jongens van RSR. Vandaag sprong Daniel eruit. Hij had het bij de PJK-E niet geweldig gedaan, maar nu ging het vanaf de eerste partij goed. Dat bracht hem een hoop zelfvertrouwen, én de eindoverwinning! Hij won met 6 uit 7 het hele toernooi!

Adam won na dat verlies tegen Julius, dat hem waarschijnlijk de eerste plaats heeft gekost, verder bijna alles. Hij had alleen nog een remise tegen Yuvaan, een nieuw talent van de Koddige Koning, die 1e werd bij de G en 2e in de totale eindstand.

Arne ging ook goed deze dag. Hij startte ongelukkig, tegen Daniel, die doorgaans de sterkere is, en dat ook nu weer was, maar daarna verloor hij nog maar 1 keer, dus dat was heel netjes!


Tóch nog een foto van Arne gevonden! Tegen dezelfde H-tegenstander als Maarten.

Bij de dames duurden de partijen aanmerkelijk langer dan bij de heren. Ze nemen veel vaker de tijd om te bedenken of die zet echt wel zomaar kan (of hebben ze langere tijd nodig om het geheel te overzien?...) Ik weet het niet, maar feit is dat er bij iedere ronde als laatsten nog 2 meisjes achter de borden zaten, waar de hele rumoerige meute dan op zat te wachten.


Hoyoung en Iris bij de start van ronde 1!

Iris deed voor het eerst mee aan de PJK en heeft sowieso nog niet veel toernooiervaring, maar het ging heel goed! In de G-categorie deden maar 3 meisjes mee, dus die kregen alle 3 een beker, maar dat hadden we ze van tevoren natuurlijk niet verteld. Iris speelde het best van die 3 en won met 3 uit 7 de 1e prijs in de G-categorie! Gefeliciteerd! Hoyoung werd daar 2e, en daar was ze heel blij mee, want, zo zei ze: nu hoef ik niet naar het NK. Daar had ze kennelijk helemaal geen zin in!


De prijsuitreiking bij de G-meisjes!


Prijsuitreiking F-jongens!

Rest nog natuurlijk een mooie foto van de kampioen van het toernooi: Daniel, die 6 van zijn 7 partijen won, en samen met Iris naar de Pupillendag gaat (NK FGH dus) op 25 juni in Spijkenisse! Lekker dichtbij ook...


Een apetrotse Daniel met zijn hoogst behaalde prijs tot nu toe! F-Kampioen van de RSB!

De totale eindstanden: