Jeugdnieuws: Mees plaatst zich voor EK-jeugd

door Arrian, 8 mei 2022


In Almelo werd van 1 tot en met 7 mei het Nederlands Jeugdschaakkampioenschap, kortweg NJSK, gehouden in de leeftijdscategorieën A, B en C. In de C-categorie stond vóór de laatste ronde topfavoriet Arthur de Winter eerste met 6½ uit 8, gevolgd door Prajit Sai Kumar en onze Mees met 6 uit 8. En die laatste twee moesten tegen elkaar! En dat in de wetenschap dat de nummer 1 zich plaatst voor het WK-jeugd en de nummer 2 voor het EK-jeugd.


Mees met wit in de laatste ronde tegen Prajit (foto © Ilja Kalle)

Arthur won al snel, dus de eerste plaats was vergeven. Alles draaide dus om de tweede plaats. Mij is volstrekt onduidelijk waarom Prajit vervolgens in een stelling met een computerwaardering van -2,47 in zijn voordeel een remiseaanbod van Mees aanneemt. Hieronder de betreffende stelling:Mees en Prajit eindigden dus samen op 6½ uit 9, en omdat de enige speler die ook op die score kon uitkomen, dat niet deed, moest er een barrage gespeeld worden tussen Mees en Prajit om de tweede plaats, die dus recht geeft op een plek op het EK-jeugd. In die barrage moesten twee partijen met 5 minuten p.p.p.p. + 3 seconden increment worden gespeeld.

In de eerste barragepartij had Mees zwart en na 30 zetten werd het remise in een eindspel met ieder een toren en 6 pionnen. De tweede barragepartij, waarin Mees wit had, verliep als volgt:Met deze prachtige overwinning in de tweede barragepartij plaatste Mees zich voor het EK-jeugd, en dat als eerstejaars C-speler!