Jeugdnieuws: NK-E 2022 in Tilburg

door Margreet en Robert, 19 april 2022


Afgelopen vrijdag en zaterdag, 15 en 16 april, werd het NK E in Tilburg gespeeld. Dat zou normaal gesproken in Waalwijk zijn geweest maar daar bleken ze op het laatste moment een dubbele boeking te hebben gemaakt, dus nu moest iedereen naar Boerke Mutsaers in Tilburg. Verder best een prima locatie, en met de trein voor de deur.


Een deel van de speelzaal, heel keurig allemaal. Alle borden (22 in totaal voor 45 deelnemers) waren live te volgen, al waren er hier en daar wat verbindingsproblemen!

Van onze club hadden 2 kinderen zich geplaatst: Oscar en Adam. Oscar was kampioen van de RSB en Adam, die nog F is, was daar 4e geworden. Het toernooi was over 2 dagen uitgesmeerd: dag 1 met 5 partijen en dag 2 met 4.

Het zou warm worden, maar bij de eerste ronde hadden ze allebei hun jas nog aan. Beiden hadden ze startproblemen en verloren in de eerste ronde. Ik geloof dat de registratie daar ook startproblemen had, want de partij van Oscar was nog niet in het eindstadium toen hij stopte. Maar in de 2e ronde speelde Oscar heel goed, en won. Adam had echt zijn dag niet; hij is ook een jaar jonger, maar normaal speelt hij toch echt wel goed, maar nu zat het tegen. Hij gaf al vroeg een stuk weg en dan red je het vaak niet op dit niveau.


Een bekende aanblik: Oscar schaakt met zijn winterjas aan!

Enfin, na 2 rondes was er een ruime lunchpauze. Dat was maar goed ook, want op deze locatie hadden ze nog niet zoveel ervaring met de eetgewoontes van alle kinderen: er waren vegetariërs, halal-eters, mensen met Hindoestaanse achtergrond (die hebben ook strenge regels), en ook nog wat glutenvrij-eters. De broodjes ham die in diverse lunchpakketten zaten gingen niet erg op. Tegen de tijd dat de keuken ook wat kaaskroketjes had, was het alweer bijna tijd voor de 3e ronde!

Die verliep voor Adam weer niet goed: hij gaf ergens een toren weg en toen ging het helemaal fout! Oscars zaken liepen nu beter en hij won weer. In de 4e ronde speelde Oscar echt een mooie combinatie vond ik:


Oscar sloeg hier een door de koning gedekte pion met zijn toren! Nou, dan denk je: hij geeft een toren weg, en inderdaad: de koning sloeg de toren. Daarna kon Oscar een paardvork geven (Pd4) en de zwarte toren slaan, waardoor hij beslissend voordeel behaalde. Knap gezien!

Adam verging het ook iets beter: hoewel zijn tegenstander behoorlijk voor stond, bood die remise aan. Nou, dat nam Adam wel aan! Was die vreselijke 0 ook weg. Dat gold ook voor de tegenstander trouwens...

Vlak voor ronde 5 moest ik de trein halen, maar die bleek niet te rijden; leve de NS. In de 10 minuten dat ik weg was verloor Adam pijlsnel (commentaar van Robert):


6.Pxe5 Dd4, pion op f2 moet gedekt worden maar Adam deed 7.Pf3?? Dxf2#

Ook voor Oscar liep het niet goed. Zijn koning had een flinke wandeling gemaakt en werd feitelijk mat gezet door een witte pion die naar voren werd geschoven (h3) om te zorgen dat wit niet mat achter de paaltjes zou gaan. Want dat was Oscar van plan denk ik. Nou ja, treurig einde van een lange dag en er volgde er nog een...

De indeling voor de 6e ronde was die avond al bekend en Adam bleek met een rondje vrij te beginnen de volgende ochtend. Er was een oneven aantal spelers. Maar Ben zei dat hij toch vroeg was gekomen: misschien bang dat er nog iets zou veranderen, of gewoon solidair! Enfin, Oscar won netjes in de 6e ronde en Adam had ook een punt!


En daarna konden ze even samen iets anders doen, een woordzoeker zo te zien

Over de 7e ronde hebben we wat meer documentatie: Robert heeft de partijen van zowel Oscar als Adam wat nader bekeken en er commentaar bijgeleverd.

Ronde 7 NKE 2022: Evan Los – Oscar Koppenens
Franse opening, ruilvariant


Partij is in evenwicht, maar het paard dreigt nu naar f3 te gaan. Wit ziet dit echter niet:
22.Pe4?? (Te3 of Kh1, de koning uit de penning halen) Pf3+! 23.Kh1? Dh2#

Dat was wel een foutje van die jongen, en een punt voor Oscar dus!

Ronde 7 NKE 2022 Sai Pranav Tejas Lalkota – Adam El Bouchtaoui
Koningsgambiet
1.e4 e5 2.f4 f6 (pion slaan is beter) 3.f5 d5 (g6 was hier beter) 4.Dh5+


Grote problemen voor Adam, het is vervelend maar het beste is nu om de mogelijkheid tot rokeren op te geven en de koning te verplaatsen. Adam deed echter 4...g6? 5.fxg6 Pe7?? en het is over en uit:
6.g7+ (schaak door de dame) Pg6 7.gxh8=D Kf7 8.D8xh7+ Ke8 9.D5xg6#

Dat was balen voor Adam, maar hier had hij nog nooit mee te maken gehad. Dat moet nog eens uitgelegd worden.

Daarna was het weer pauze, en nog steeds mooi weer. De keuken was nu wat beter ingespeeld op al die vegetariërs en andere afwijkende eetpatronen zodat iedereen op tijd te eten had.


Buiten in de zon op het terras! Maar de poffertjespan werd helaas niet gebruikt, jammer toch wel...

En door naar ronde 8!

Dat werd voor Oscar de allerzwaarste ronde: tegen Noah, de nr 1 van de ranglijst. Die was toch een maatje te groot voor hem. Hij heeft lang stand gehouden maar uiteindelijk moest hij toch opgeven: Noah had een vrijpion.

Adam daarentegen boekte zijn eerste echte overwinning! Ik zie dat de registratie eindigt bij zet 15 waar hij aanstalten maakte om een paardvork te geven op koning en dame maar of het zo gegaan is, is niet meer te zien.

Om 15u00 begon dan toch echt de laatste ronde. Oscar was moe en erg teleurgesteld over zijn verlies tegen Noah. Daardoor zat hij dan ook niet goed in die laatste partij, die hij eigenlijk niet had hoeven verliezen. Hij stond een dame tegen een toren voor, maar de tegenstander gaf hem mat achter de paaltjes, zonde!

Adam verging het intussen eindelijk goed! Hij moest in de laatste ronde tegen Tobias, die nog niets had gewonnen (en dat dus ook in de laatste ronde niet deed)

Ronde 9 NKE 2022: Adam El Bouchtaoui – Tobias Pothof
Italiaanse opening
Na zet 15 kwam er een bijzondere stelling op het bord, met drie witte pionnen achter elkaar. Dit is de Irish Tree, zo genoemd omdat de Ierse speler Eamon Keogh dit op het speelbord kreeg.Na wits 24e zet stond het zo:


24...Tg6 25.Dxf5?? Dg2+ (Dh1 is meteen mat) 26.Ke1 Dg1#

Toch een goed einde van het toernooi!

Uiteindelijk werd Oscar 13e in de totaalscore. Daar is hij helemaal niet tevreden over. Gezien zijn rating (voor zover die iets betekent bij jongere kinderen) heeft hij een beetje gelijk, maar ja, er zijn meer zaken die een rol spelen bij een zwaar toernooi: zenuwen, vermoeidheid, te veel afgeleid worden en weet ik veel wat. Hij heeft heel goede dingen laten zien maar helaas ook mindere. Voor Adam was het minder beladen misschien, omdat het sowieso al geweldig was dat hij op het NK-E mocht meedoen, als F-speler. En met name op dag 2 deed hij het heel goed. Hij werd 38e van 45.


Ze kregen in ieder geval allebei een herinneringsmedaille!

En hieronder nog de einduitslag: