Jeugdnieuws: Finaleplaatsen zijn verdeeld, gaat het eindelijk lukken om de felbegeerde Groene Hart Jeugd Cup te winnen?

door Angelo, 19 april 2022


Op 1 april gingen onze teams weer ergens in Het Groene Hart spelen. Nou zijn er meerdere definities te geven over het Groene Hart, maar op schaakgebied hebben we het over de gebieden van de RSB, HSB en LeiSB. Dus feitelijk heel Zuid-Holland. Alle verenigingen van Zuid-Holland zijn uitgenodigd. Dertien clubs doen mee, waarvan 3 met twee, 2 met drie en 4 met vier teams. Wij zijn één van de hofleveranciers. Alle verenigingen wordt gevraagd een aantal poules te huisvesten naar ratio van aantal teams. Eerder hebben wij zelf poules thuis gehad. Op de zesde speeldag waren er vier verschillende speellocaties. Gelukkig konden drie van onze teams naar een locatie bij Op Eigen Wieken uit Leiden. G4 ging naar een andere, maar gelukkig veel dichterbij in IJsselmonde.

Voor G1 stond er eigenlijk niet zo veel op het spel. Doordat het team de keer ervoor terug promoveerde naar poule 1, waren er al genoeg finalepunten verzameld om zeker te zijn van de hoogste finalepoule 1. Toch was het jammer dat we er verzwakt heengingen door het afzeggen van Stijn (excursie) en Jungbin (prefereerde het viertal, zie verslag elders). Jungmin gaf wel de voorkeur aan de Groene Hart Cup. Het snellere tempo (10 minuten + 5 sec. increment) ligt hem wel. De lege stoelen werden ingenomen door Joris, die inmiddels vaste kracht in het team is geworden, en de doorgeschoven Oscar uit team twee.

De eerste wedstrijd werd ons de les gelezen door Klim-Op 1, hoewel ietwat geflatteerd. Jungmin liet zijn tegenstander ontsnappen en verzuimde net als Oscar om te winnen. Ook Joris deed nauwelijks onder voor zijn tegenstander, maar trok toch aan het kortste eind. Marco was wel vrij kansloos. Zijn hoge eerste rating, waardoor hij uitverkorene was voor team G1, doet hem nu de das om. Toch heeft hij dit seizoen aardig wat puntjes gescoord, maar is hij nog niet bestand tegen de grote toppers. Zijn tijd komt zeker nog wel. De tweede wedstrijd tegen Spijkenisse 1 werd ook een 3-1 nederlaag. Nu was het Jungmin die het enige punt scoorde. De laatste tegen gastvereniging Op Eigen Wieken ging ietsje beter maar toch verloren. Nu was het Joris die won en Oscar haalde een halfje. Daarmee werd Oscar de MVP met 1,5 punt. Heel goed voor de invaller uit team G2. Als derde geplaatst gaan we naar de finalepoule op 22 april.


G1 in eerste ronde.G1 bij laatste wedstrijd.

G2 speelde vanwege de degradatie nu in poule 3A. Daardoor was het heel moeilijk om nog voldoende finalepunten te halen om in de hoogst haalbare finalepoule 2 te komen. Zeker doordat het team verzwakt werd door het doorschuiven van Oscar naar G1 en het afmelden van Badr. Noah en Alexander werden doorgeschoven vanuit G3. In deze lagere poule toch best goede tegenstanders dus een makkie werd het niet.

De eerste wedstrijd speelden we tegen het enige 1e team van de poule, 3-Torens 1. Tycho en Aristarch wonnen hun partijen heel mooi. Noah en Alexander konden er helaas geen overwinning van maken, dus 2-2. De tweede wedstrijd was tegen CSV 2. Deze vereniging kennen we natuurlijk van onze jaarlijkse massakamp, die dit seizoen helaas niet doorging. Ook hier winsten op bord 1 en 2. Hoewel Alexander en Noah het nu beter deden bleven ze droog staan en werd het weer een gelijkspel 2-2. De derde wedstrijd moest gewonnen worden met vier nul om eerste te worden. Het begon goed want Alexander kreeg een bye. Aristarch verloor helaas, maar Noah won. Tycho baalde toen hij een stuk aanraakte en dacht dat hij daardoor zijn dame ging verliezen, maar hij bleef kalm en vond de perfecte reddende zet. Daarna sloeg hij zelfs de dame en kon hij weer lachen. Op onderling resultaat tegen CSV (hoogste drie borden winnen) zijn we toch tweede geworden. Met één finalepunt meer hadden we in finalepoule 2 gespeeld, maar het is natuurlijk makkelijker om in poule 3 voor de hoofdprijs te gaan.


G2 in eerste ronde.G2 bij laatste wedstrijd.

G3 speelde in poule 3B. Door het doorschuiven van Noah en Alexander naar team G2 schoven Joop en Fender naar bord 1 en 2 en namen Emir en debutant Anna achter borden 3 en 4 plaats. Anna luisterde haar debuut op met een snelle winst. Ook Emir won zijn eerste partij. Helaas lukte dat Joop en Fender niet. Mijn indruk was dat de voetbaltafel beneden zo’n hypnotiserende werking had dat er niet goed nagedacht kon worden. De tweede wedstrijd ging beter. Ook Fender won nu maar Joop moest nog wachten op zijn eerste succes achter het schaakbord. Op de voetbaltafel ging het echter als een speer. Weer de volle winst voor beide invallers en dus een droomdebuut voor Anna. Helaas moesten we nog tegen Voorburg in de laatste wedstrijd en die tegenstander was gewoon te goed. Anna maakte een klein foutje, waardoor Emir de MVP werd met 3 uit 3. Toch een mooie tweede plaats gehaald. Goed zo! Als nummer 17 zijn we de favoriet in finalepoule 5.


G3 in eerste ronde.G3 bij laatste wedstrijd.

G4 was het enige team dat niet in Leiden speelde. Wel moest de Nieuwe Maas overgestoken worden. Het was erg spannend of finalepoule zes of zeven zou worden gehaald. Poule 4B werd gestart met de wedstrijd tegen een ander 4e team, die van 3-Torens. Met twee torens minder zou je denken dat dit een verloren strijd was maar niets is minder waard. We wonnen met 3-1. James was vanwege de goede resultaten de laatste tijd naar bord 1 opgeklommen en had het nu daarom het zwaarst. Arne, Geunyoung en Hyunyoung wisten wel te winnen: 3-1. De tweede wedstrijd traden we aan tegen Messemaker 2. Hier was het juist James die als enige won, goed zo James. De laatste wedstrijd tegen gastheer Barendrecht/IJsselmonde 2 werd ook knap gewonnen met 3-1, met de winnende James en zusjes. De zeven bordpunten waren ruim genoeg voor de tweede plaats in deze poule. Hiermee was een plek in finalepoule 6 afgedwongen. Goed gedaan.

Dank aan alle begeleidende ouders voor het rijden en James voor het coachen van G4.


G4 klaar voor de start.G4 tevreden naar huis.

Veel succes allemaal in de finale op 22 april in het Laurens Lyceum in Hillegersberg, vroeger bekend als het Sint-Laurenscollege.

Tot slot een leermomentje, hoe wint zwart een pion?


Hoe gaat het verder na 1. …, Txa3