Jeugdnieuws: Examenronde op 25 maart en uitreiking op 8 april

door Margreet, 16 april 2022


Ook intern kunnen we wel eens iets melden natuurlijk; er is niet alleen maar toernooinieuws! Enkele vrijdagen terug hadden we een behoorlijke rij kinderen die een examen van hun stappenboek kwamen maken. Vantevoren hadden de meesten al een proefexamen gemaakt om te zien of ze echt wel zover waren, en al zaten er daar een paar tussen van wie het toch maar twijfelachtig was, de meesten mochten (of wilden) toch het echte examen proberen.

We hadden in 2 zijlokalen wat tafels en stoelen zo neergezet dat iedereen wat ruimte had, ook om eventueel een stelling op het bord te kunnen zetten als dat nodig was om de oplossing te vinden. En een heleboel potloden, met een gummetje eraan... Ik wilde bijtijds starten, en gelukkig waren de meeste kinderen ook op tijd zodat ze voor 19u00 allemaal een plaats hadden.


Hier en daar moesten we wel wat vragen beantwoorden, en sommige kinderen proberen dan om de oplossingen bij ons los te praten maar dat ging mooi niet door.

7 kinderen deden examen stap 1: Kore, Iris, Hoyoung, Emir, Maarten, Zjaeïree en Djoeke. Olivia deed opstapje 1 examen, Daniel en Luka stap 2, Robin en Santiago stap 2+, Tycho en Alexander stap 3 en Oscar, die nog nooit een stappenexamen had gemaakt, meteen maar 3+! Een paar kinderen kunnen komende vrijdag nog hun examen doen omdat ze nu niet konden.

Het geheel ging gepaard met bloed (nou...), zweet en zelfs een paar tranen: Iris had nog nooit examen gedaan en was vreselijk nerveus, maar we konden haar geruststellen en moed inspreken en toen heeft ze het prima gedaan! Maarten was helaas te moe om goed te kunnen kijken: hij kwam van een feestje. Hij had het proefexamen geweldig gemaakt dus hij kan het best. Er waren nog een paar kinderen niet geslaagd maar die laat ik tot het eind van het seizoen wachten, dan kunnen ze nog wat oefenen want hun proefexamen was ook al kantje boord.

Ook Djoeke vond het eng. Ze kwam na het examen meteen kijken of het wel goed was. Het bleek dat ze een half punt miste! Dat was zonde, want ook zij kan het heel goed. Wat was er aan de hand? Ze moest 4 vraagjes beantwoorden over het promoveren van een pion. Ze weet best dat die een dame of een toren mag worden, maar in het diagram dat erbij staat zie je dat dat stuk meteen daarna wordt geslagen en toen had ze maar "nee" ingevuld. Dat wetende heb ik de vraag toen goed gerekend, dus is ze toch geslaagd!


Hoyoung was een beetje laat, en Santiago had het moeilijk, dus die zaten nog een hele tijd aan hun examen!

Sommigen, zoals Oscar, Daniel en Luka, waren snel klaar, anderen zaten nog eindeloos te staren op de moeilijke opgaven, zoals: speel de beste zet. Daar staat niet bij welke kant je op moet denken en dat zijn de meesten niet gewend. Dus daar zitten ook de meeste fouten... Ik had wel van tevoren gewaarschuwd: kijk goed of wit of zwart aan zet is want het is zonde als je dat verkeerd doet en het kost je net dat punt waardoor je het niet haalt! En warempel: ze hebben daar deze keer geen fouten bij gemaakt, wat ik bij de proefexamens nog wel heb gezien.


Ze zaten gelukkig allemaal rustig te werken, want de akoestiek in de Banier is om te huilen

Met hulp van Bahman en Maria had ik de hele stapel om 21u30 wel nagekeken. 4 kinderen hebben het deze keer niet gehaald; die kunnen het aan het eind van het seizoen nog eens proberen. De diplomauitreiking konden we pas op 8 april doen want daar was nu geen tijd voor, en 1 april was de GHJC, dus toen waren veel kinderen er niet.

Het was erg leuk dat we voor de prijs- en diplomauitreiking het toneelzaaltje beneden mochten gebruiken: alle ouders en kinderen konden daar alles goed zien en alle winnaars en geslaagden werden echt in het zonnetje gezet.


Net alsof ze allemaal naar een voorstelling kwamen kijken!

Er waren wel érg veel foto's, dus ik plaats alleen de groepsfoto's.


De geslaagden: van min of meer links naar rechts: Tycho stap 3, Oscar stap 3+ (hij heeft dus nu zijn eerste stappendiploma!!!), vooraan Ida met opstapje 1 en Olivia met opstapje 1 en 2, achter Kore en Djoeke met stap 1, Iris, ook stap 1 en achter haar Robin met stap 2+, dan Luka en Daniel, beiden stap 2 en achteraan Emir met stap 1!

En waarschijnlijk ergens in juni houden we nog een examenronde , dus daar komen degenen aan bod die het nu niet gehaald hebben.

De oudste groep heeft zijn competite nog lang niet af, dus het was niet te doen om daar prijzen voor uit te reiken, dat komt wel aan het eind van het seizoen.

Dan de winnaars van de competitie in de Premier League:


1e was Robin, 2e Noah en 3e waren Marco, Joop en Badr ( Badr was er niet). Er worden nog 2 bekers bijbesteld voor de nummers 3 dus.

En de winnaars van de Second League:


Arne was 1e geworden, Emir 2e en Luka 3e

En tot slot nog de saldokampioen, degene die de meeste partijtjes buiten de competitie gewonnen had.


Nogmaals Luka! Die had dus én een diploma, én een prijs in de competitie én de saldobeker!

De totaaluitslag van de beide competitiegroepen: