Jeugdnieuws: Grand Prix Naaldwijk 26 maart

door Margreet, 30 maart 2022


Voor het eerst in misschien wel 2 jaar was er weer een Grandprixtoernooi van de HSB waar kinderen van onze club heen gingen. We hadden eerst nog geprobeerd om ze warm te krijgen voor de RSB-grandprix in Maassluis op 19 maart maar dat was kennelijk een weekend waarin iedereen iets anders had. Nou ja, dan toch naar de HSB!

Voor enkele kinderen was dit hun eerste Grandprix, dus ik had van tevoren even uitgelegd dat je dus met 6 kinderen aan een tafel speelt en dan 2x tegen al die 5 anderen; zware kost: 10 partijtjes! Gelukkig probeert de organisatie het zo in te delen dat je tegen kinderen van ongeveer jouw niveau speelt, al lukt dat niet altijd. En er zijn 3 prijzen per tafel!

Wij gingen met 8 kinderen van onze club: Tycho, Badr, Arne, Geunyoung, Hyunyoung, Hoyoung, James en Emir. Tycho werd in groep B ingedeeld maar al gauw bleek dat een stel kinderen niet was komen opdagen , bij zowel A als B, waardoor die groepen samengevoegd werden en Tycho dus in de topgroep belandde. Daar zaten ze met 4, en in deze groepen spelen ze maar 1x tegen iedere tegenstander. Badr zat ook in een hoge groep: 2, en speelde daar ook maar 5 partijtjes. De overigen zaten in de groepen met 10 partijtjes: Hyunyoung en James in groep 7, Arne en Geunyoung in groep 8 en Hoyoung in groep 14, die door het wegblijven van een paar kinderen ook nog maar uit 4 personen bestond. Emir was in groep 10 geplaatst omdat hij nog geen rating heeft, maar hij hoorde daar duidelijk niet thuis.

Zo tegen 13u30 begon het toernooi echt. Er waren 3 speelruimtes, een voor de groepen AB t/m 6 , een voor groep 7 t/m 12 en een voor 14 t/m 17, de echte beginners. Voor Hoyoung niet zo leuk want nu zat ze niet in dezelfde zaal als haar zussen. Gelukkig bleef haar vader steeds in de buurt want ze had het zwaar. Voor haar groep van maar 4 kinderen hadden ze ter compensatie bedacht dat die dan maar tegen alle tegenstanders 3x moesten spelen... Bij haar in dat groepje van 4 zat 1 jongetje dat constant aan het kletsen was en helemaal niet aan het schaken. Hij hinderde de andere kinderen daar zodanig mee dat die ook niet meer fatsoenlijk konden spelen. Vooral Hoyoung had er veel last van. Ze moest er op een gegeven moment echt van huilen, want het schoot allemaal niet op. Daarna zorgde de tafelleider er gelukkig voor dat dat jongetje niet meer zo storend was en ophield met kletsen.

Aan tafel 10 bouwde Emir een fors aantal punten op. Hij is helemaal dol op schaken en dit was een makkie voor hem! Hij won niet alles maar toch wel 8½ uit 10! En dat op zijn eerste echte toernooi!


Beetje bleke foto: Emir neemt de zaak serieus op!

Aan de tafels 7 en 8, in dezelfde zaal was het geloof ik wel gezellig. Daar zaten dan ook 4 leden van ons gezelschap te schaken.


Arne ziet het meteen als je met die telefoon komt, en poseert helemaal niet : zo spontaan!.....

Ook hij had geen moeite met het niveau van deze groep : 7½ uit 10! Voor Geunyoung was het een stuk lastiger. Zij speelde haar 2e toernooi ooit, afgezien van de GHJC, en is nog niet zo bedreven. Ze haalde 2½ punt, en werd 5e.


Maar ze concentreert zich voorbeeldig!

Hyunyoung is een slagje sterker dan haar zus, maar ze moest echt wel aan de bak in groep 7, evenals James, die buiten de GHJC ook weinig gespeeld heeft de afgelopen anderhalf jaar. Zeker bij hem was dat goed te merken, al moest hij vroeger ook eerst op gang komen bij toernooien. Hij verliest vooral in het begin vaak, daarna gaat het beter. Maar hij bleef nu op 3 punten steken. Het is wel zo dat de bond in de coronatijd iedereen toch ratingpunten erbij gaf, terwijl die niet gebaseerd waren op echte partijen. Anders had hij misschien ook meer op zijn plaats gezeten in groep 8 of 9. Maar goed, na een tijdje heb je weer een rating die bij je prestaties past en dan kun je toch in dit soort toernooien weer eens iets winnen! Helaas ben ik gedwongen om iedereen aan te melden met de rating die de bond opgeeft, want zelf had ik het anders gedaan. Hyunyoung, in dezelfde groep, haalde wel een aardige score: 6 uit 10.


James en Hyunyoung in groep 7

Ook Badr moet er nodig weer wat meer aan gaan doen! Hij heeft het lastig want ik begreep dat hij op vrijdag ook nogal eens voor voetbal moet trainen, want hij speelt op een vrij hoog niveau, en dan kun je daar niet zomaar wegblijven... Dat is een moeilijke keuze natuurlijk. Hij was zelf ook niet te spreken over zijn spel op deze dag. Maar 2 uit 5 is ook niet heel slecht.


Badr met een grote bos krullen: ik had hem inderdaad lang niet gezien (en die kapper van vroeger ook niet) maar het is wel leuk.

Tycho vond het maar spannend: ineens in de hoofdgroep gezet, maar hij deed het niet slecht daar. En hij speelde dus maar 3 partijen. Ze hadden daar ook wel 25 minuten op de klok geloof ik, anders zouden ze de hele middag uit hun neus zitten eten. Hij haalde 1½ punt, dus wel 50% en viel in de prijzen!


Hier is Tycho nog aan het werk voor zijn geld. Want in de hoogste groepen zijn er geldprijzen te winnen: dat had hij nog niet meegemaakt! Helaas hebben we geen foto van hem, wapperend met een bankbiljet want iedereen heeft daar de prijsuitreiking gemist, inclusief Tycho, maar hij deelde de prijs met een andere jongen die ook 1½ uit 3 had. Ze waren samen 2e geworden.

Dan nog een paar foto's van de overige prijswinnaars:


Emir: 1e in groep 10!


Arne: 1e in groep 8!


Hoyoung: tot haar verbazing en vreugde 3e in groep 14!


En Hyunyoung, die gedeeld 3e werd, en toen door loting naast de beker greep, snik, en daarvoor als troost een medaille kreeg!

We kunnen terugkijken op een leuk, en goed georganiseerd toernooi dat best succesvol voor onze spelers is geweest. Wel lullig dat er een heel stel kinderen zomaar weg was gebleven. Misschien moet de organisatie maar weer invoeren dat iedereen vooraf via de bank het deelnamegeld betaalt, dan komen ze wel!!