Jeugdnieuws: PJK en kwalificatietoernooi ABC 2022

door Margreet, 9 maart 2022


De 3e ronde PJK werd dit weekend afgewerkt, in de categorieën A, B, C-meisjes, en C-jeugd. Bij die eerste 3 categorieën ging het om kwalificaties voor het NK. Deze groepen hadden her en der verspreid over het land al 2 rondes gespeeld en dit was geloof ik de laatste. In feite werd hier ook gespeeld voor de PJK van de RSB, maar niet officieel: er waren geen prijzen voor de RSB.

De ambiance was heel aardig: de RSB had de Willem Burgerzaal in de Doelen afgehuurd. Daar hoorden ook een paar flinke lokalen bij, waarin het eigenlijke toernooi plaatsvond. In de zaal, nou ja, hal, pasten met gemak een paar honderd mensen, al hadden er dan erg veel moeten staan, want zitplaatsen waren maar mondjesmaat aanwezig, en tafels nog minder.


Zie daar ongeveer de enige tafels, geconfisqueerd door Klimop.

Dit toernooi kon niet op 1 dag worden gespeeld: met 55 minuten pp + 10 sec increment zou het nachtwerk geworden zijn, wat ook de kwaliteit van de partijen wel wat nadelig kon beïnvloeden. Daarom werd het uitgesmeerd over 2 dagen. In alle groepen werden 6 rondes gespeeld, en hadden met name de C-spelers ruime pauzes tussendoor. Met de leeftijd neemt ook de tijd die je met een partij bezig bent evenredig toe, zo te zien. In de A waren ze steeds het laatste klaar (hoe zou dat zijn bij 80-plussers?).

Beide dagen zou het toernooi om 10u00 starten, maar zaterdag kwam er gelijk de klad in dit strakke schema, niet door de organisatie, maar door de NS, die een storing hadden op het traject Gouda-Rotterdam, waardoor een aantal mensen niet op tijd bij de Doelen kon komen. Al bij al begon alles ruim een half uur later. Maar verder verliep alles gesmeerd.

Van onze club waren er alleen spelers in de B- en C-groep: Joaquin en Bent bij B, en Mees, Oscar en Marco bij C. Joaquin en Bent hadden al aan een eerdere kwalificatie deelgenomen; in december was er al een in Schagen geweest. De 2e in Eindhoven hadden ze laten lopen, maar dit was natuurlijk wel prettig: vlakbij huis!

Enfin, de eerste ronde dus om 10u45 begonnen. Bij de C ging het snel: Marco trof Rawi, een sterke speler van Klimop, en verloor. Oscar won van Amin, ook van Klimop. Mees had wat langer werk tegen Amir, maar won ook. Hij heeft de hoogste rating in de C-groep en was dus wel favoriet voor de eindoverwinning.


Start van de eerste ronde bij de C!

Bent en Joaquin hadden wel wat langer werk, maar uiteindelijk kwam Bent terug met een remise tegen een heel sterke speler, Chenwu, knap! En had Joaquin gewonnen.

Het schema van het toernooi werd gewoon gehandhaafd zodat alle rondes een half uur later startten dan gepland. In de 2e ronde wist Marco te winnen van Lavanan van Spijkenisse, maar liepen Mees en Oscar tegen een paar sterke tegenstanders op: Mees–Louis en Oscar-Samuel. Mees moet ergens geblunderd hebben, want hij verloor! Dat was een duur verlies, want om je voor het NK in de C te plaatsen moet je wel eindoverwinnaar zijn: er mag maar 1 speler door! Hij had echt de balen! Oscar verging het iets beter tegen Samuel: remise.


Ik dacht : mat in 1 voor wit , maar waarschijnlijk was zwart aan zet.

Bent en Joaquin wonnen allebei in de 2e ronde. Ze zaten ergens midden in de zaal dus die partijen kon je niet goed zien, want er was een speciaal verzoek om niet door de gangpaden te gaan lopen tijdens de partijen. De C moest weer ellenlang wachten, want er was geen sprake van dat bij hen eerder begonnen zou worden aan de 3e ronde. Die was gepland om ca 16u00 en het werd dus nog wat later vanwege die late start.

Het werd voor iedereen een zware ronde. Mees trof nu Samuel en dat is een sterke speler. Met zijn verlies van de 2e ronde nog vers in zijn hoofd, speelde hij nu remise. Oscar liet zich verrassen door Janice en verloor! Marco speelde tegen Dominick, en dat is een notoir snelle schuiver. Marco liet zich in dat tempo meeslepen en dat moet je dus niet doen, want dan ga je fouten maken en zo gebeurde... Ook verloren. Bij de B kreeg Bent ook een zware tegenstander en Joaquin nóg zwaarder. Bent verloor; Joaquin speelde tegen Dylan, die de hoogste rating van het hele stel had.


Dylan- Joaquin, beide nog ongeslagen.

Hier kun je deze partij naspelen. Joaquin was er zelf erg tevreden over, en terecht want hij wist die te WINNEN! Ik citeer hem nu even: ”Ik wist eigenlijk niet wat ik moest spelen tegen zijn opening, maar het lukte toch om succesvol aan te vallen terwijl de stelling helemaal dicht stond”. Dat was nog eens een opsteker!

De 2e dag

Deze keer werd er gewoon om 10u00 gestart, maar nu was Marco te laat! Hij moet met de tram vanuit Vuurplaat komen, en die liep niet helemaal lekker. Om 10u15 kwam hij binnen. De klok stond al aan natuurlijk en nu was het maar een geluk dat je zoveel tijd had voor een partij: hij kon het nog op zijn gemak bekijken, en wist te winnen! Mees moest helaas tegen Oscar spelen.

Deze partij hebben we van Mees want Oscar had de notatie niet goed voor elkaar. Mees had wit. Maar hij was niet echt scherp deze ochtend! De overwinning ging naar Oscar, die dus op 2½ uit 4 kwam.

Joaquin speelde tegen Alan Bakija; dat is een erg sterke speler. Deze keer verloor hij helaas, maar met 3 uit 4 stond hij er nog steeds goed voor. Bent had een remise en stond nu op 2 uit 4, geen slechte score in dit gezelschap!


Lange middagpauze .. Bent en Marco

Het was trouwens knap warm in het hele pand. Ze stookten alsof er geen energiecrisis bestond, vooral in de speelzalen. Diverse mensen huppelden rond in T-shirts.

In de 5e ronde werd met name in de B de naderende eindstand al duidelijker; in de C was dat nog niet het geval, dat kon nog alle kanten op. Joaquin trof Hrdya, een aanstormend groot talent, die pas 8-9 jaar is en in de B al 3 uit 4 had! Het was spannend. Eerst stond Joaquin ruim voor, maar toen Bent, die vrij snel had gewonnen van Manixia, even ging kijken, was dat toch niet echt meer het geval! Gelukkig wist Joaquin alles in zijn voordeel te beslissen, dus nog een punt erbij.

In de C waren Mees en Oscar nu beter op dreef; ze wonnen allebei de 5e ronde. Oscar won van Louis, die nu wel uitgeschakeld was voor een hoge klassering. Marco speelde tegen Arda, die weliswaar een E-speler is maar erg goed. Hij verloor.

Het werd nu toch echt spannend. Bij de indeling van de laatste ronde had Joaquin echt pech: Chenwu is een sterke speler (rating 1943), en al had Bent er in de 1e ronde nog remise tegen gespeeld, hij bleek nu lekker warm te zijn gedraaid en won van Joaquin. Weg klassering bij de eerste 5... Bent verloor ook. Hij bleef een plaats in de middenmoot houden met totaal 3 uit 6.

Jammer genoeg had de organisatie er niet aan gedacht dat deze kwalificatieronde in feite ook het RSB-kampioenschap in de A en B was. Het zou leuk geweest zijn als ze hier, net als bij de andere kwalificaties was gebeurd, bekers hadden uitgereikt aan de eerste 3 spelers van de RSB in A en B. Minpuntje vind ik. Maar Joaquin was dus wel 3e geworden van de RSB Gefeliciteerd!! In de kwalificatie bereikte hij de 7e plaats. Dat is waarschijnlijk niet genoeg voor de finale, maar hij kan toch terugkijken op een heel goed toernooi.

Dan de C. Daar hing de einduitslag helemaal af van de laatste ronde. Niemand had tot dan toe alles gewonnen, en Oscar maakte nog steeds kans: hij had op dat moment 3½ uit 5, tegenover rivaal Parsa die 4 uit 5 had. Hij kon dus winnen als hij in de laatste ronde tegen Parsa speelde, én won! Nou, hij werd inderdaad ingedeeld tegen Parsa, maar het liep niet goed af: Parsa won, dus die werd C-kampioen, ook al is hij D-speler. Oscar is zelfs nog E! Oscar kelderde naar de 7e plaats in het klassement, waardoor Mees hem weer voorbij ging en op de 4e plaats eindigde, want die won wel, van Dominick. Marco speelde tegen weer een sterke speler, Amir, en verloor helaas ook de laatste partij. Dat wordt flink trainen!


Maar voor Oscar was het leed al gauw voorbij toen hij déze beker kreeg!


Einduitslag B-categorieEinduitslag C-categorie