Jeugdnieuws: PJK-D 2022

door Margreet, 2 maart 2022


In de reeks plaatsingstoernooien voor het NK individueel was zaterdag de beurt aan de D–spelers, d.w.z. kinderen geboren in of na 2010. Net als de E vorige week was dit gelijk het kampioenschap van de RSB. Het werd gehouden in het denksportcentrum in Gouda (thuishonk van Messemaker) en er zouden 7 rondes gespeeld worden. Het was al bekend dat 5 jongens en 2 meisjes uit de RSB naar het NK zouden mogen en dus had ik nog even wat kinderen gevraagd. Ook al schijnt net de vakantie weer uitgebroken te zijn, we hadden toch 6 kandidaten voor dit toernooi: Oscar K, Oscar V, Tycho, Robin, Joop en Hyunyoung deden mee. Oscar V, die ook bij DSC in Delft lid is, was via de HSB al geplaatst voor het NK en kwam hier dus eigenlijk alleen voor de bekers en de eer! Maar iedereen moest flink aan de bak. Er deden 35 kinderen mee in totaal, best veel dus.


Ziet er dus ook goed gevuld uit! Ouders en begeleiders in de zaal hadden het wel moeilijk: ze moesten stil zijn. Daarom hadden wij plaats genomen in het analyseerzaaltje ernaast. Met de vader van Oscar V voor de analyses.

Het toernooi begon mooi op tijd. Dat mocht ook wel want er was een flinke tijd voor iedere ronde gereserveerd: 20 minuten pp + 5 seconden increment. Ik geloof dat niemand door die tijd is gegaan...

Behalve Hyunyoung wonnen ze allemaal in de eerste ronde. Hyunyoung had ook wel een erg sterke tegenstander, waartegen ze wel lang stand hield, maar uiteindelijk toch niet tegenop kon. Ik had de notatie gefotografeerd maar er klopte al vanaf zet 4 niets meer van, jammer.

In de 2e ronde trof Robin al meteen de latere winnaar van het toernooi, Parsa, en die was een maatje te groot voor hem. Hij zei achteraf ook dat hij er een hele tijd niet in kon komen; hij heeft ook weinig gespeeld de laatste tijd en dat is toch echt belangrijk om je niveau te houden, meer dan welk stappenboek ook! Door veel te spelen ga je sneller zien waar de gevaren zitten en wanneer je bepaalde dingen wel of juist níet moet doen. In het stappenboek staat erbij waar je naar op zoek moet gaan maar bij een echte partij niet natuurlijk. En uiteindelijk wil je goed leren schaken zou ik zeggen, niet alleen puzzels oplossen (al zijn er altijd die dat het leukste vinden).


Robin in een latere ronde. Hij is trouwens geen fanatieke boekjesmaker!

In de 2e ronde wonnen de Oscars en Tycho hun partijen, de andere 3 dus niet. Joop trof Sarah-Joy, een ervaren speelster, die meisjeskampioen werd. Dat was teveel. Hyunyoung kon de hele ochtend niet winnen. Ze heeft online al geweldig gespeeld maar aan het bord, met een tegenstander tegenover je, is het toch anders, en erg wennen denk ik.

Intussen ging het met de Oscars heel goed! Ze wonnen hun eerste partijen best makkelijk, al valt het op dat Oscar V graag lange partijen speelt en vaak als laatste uit de speelzaal komt, en dat ook Oscar K, sinds hij noteert, niet meer na 5 minuten naar buiten komt stuiteren. Tycho en Oscar V moesten in de 4e ronde tegen elkaar spelen; altijd weer jammer, 2 clubgenoten, maar ja, het is een individueel toernooi.


Bijna in het eindspel. Tycho wist er even later nog bijna pat uit te slepen maar Oscar had het net bijtijds door en won.

Intussen was er ook een pauze geweest waarin de meeste kinderen wel even iets anders wilden dan binnen zitten schaken. Jammer genoeg hadden ze niet aan een bal gedacht maar tikkertje spelen was ook wel aardig.


Eigenlijk was het ook wel veiliger zonder bal, met al die auto's.

In de 5e ronde had Tycho een onverwacht sterke tegenstander: Jabber, die nog helemaal geen rating had, en daar verloor hij van. Dat was best een klap, want bij de partijen tegen Parsa en Oscar V was hij er wel op bedacht, maar dit deed hem kelderen in het klassement en heeft hem waarschijnlijk ook een NK-plaats gekost. Maar het moet gezegd: hij heeft de laatste 2 partijen nog keurig gewonnen!


Tycho met zwart: mat in 1! (6e ronde)

Hyunyoung kreeg in de 5e ronde een bye, omdat er iemand afgemeld was. Daar kreeg ze gelukkig een punt voor. Een 0 op de lijst ziet er niet leuk uit. Het levert alleen geen weerstandspunten op als er geen weerstand is! Maar daarna won ze in de 6e ronde wel echt en stond zo op gelijke hoogte met nog een ander meisje.

Joop had in de 4e en 5e ronde gewonnen maar de focus was daarna wel een beetje weg. Je moet natuurlijk niet je loper oppakken en dan pas gaan bedenken waar je hem neer zou kunnen zetten... Hij ging ook te snel spelen, terwijl hij het in de ochtend en het begin van de middag heel aardig deed. Nou ja, al doende en oefenende leert men.


Na een aantal geslaagde en minder geslaagde partijen zitten Joop en Robin klaar voor de laatste ronde.

Oscar V moest in de 5e ronde tegen Oscar K. Die laatste wist dat te winnen, althans, Oscar V gaf op. Maar in ronde 6 was het de beurt van Oscar K om te verliezen, van zijn eeuwige rivaal Parsa. En het was misschien helemaal niet nodig geweest als hij niet een vreselijke blunder had begaan: Parsa's dame (wit) stond op c6 en Oscar had een toren op a8, en verder niets tot aan de koning op d8. Dus hoefde hij alleen zijn toren maar op c8 te zetten om dat gevaar af te wenden. Helaas deed hij een andere zet waarop Parsa natuurlijk de toren pakte. Oscar gaf meteen op. Hij zei later dat hij de hele tijd het idee had dat op d8 zijn dame stond, maar die bevond zich op e8. Jammer hoor!

Hyunyoung wist de 6e ronde te winnen! Daardoor kwam ze op gelijke hoogte met Liesbeth, die ook 1 winstpartij en een bye had staan. Ze verloren allebei in de 7e ronde maar omdat Liesbeth meer weerstandspunten had staat zij hoger in het klassement.

De laatste ronde had Robin ook een notatieblaadje ter hand genomen; hij was eindelijk op dreef gekomen en had gewonnen in de 5e en 6e ronde. Die notatie was heel netjes en die kon ik zo overnemen, naspelen en (laten) analyseren. Hij speelde tegen Rishabh, een lid van de Koddige Koning, de club van Ruud. Speel de partij hier na. Robin speelde met wit, en won, maar Rishabh speelde goed.

Om ca 16u30 kon dus de prijsuitreiking beginnen. Iedereen kreeg sowieso een herinneringsvaantje, maar er waren bekers voor de 5 beste jongens en de 3 beste meisjes.

Parsa won het toernooi met 6½ uit 7, maar Oscar K wist beslag te leggen op de 2e plaats met 6 uit 7, toch een heel mooie prestatie als je bedenkt dat hij een jaar jonger is dan de D-spelers! En Oscar V werd 3e.


De 5 bekerwinnaars!

Maar aangezien Oscar V al geplaatst was voor het NK moest er een barrage gespeeld worden tussen de nummers 6 en 7, Amir en Dominick. Die werd door Amir gewonnen, zodat die ook naar het NK mag.


De 3 bekerwinnaars bij de meisjes!

Bij de meisjes was er een soortgelijke situatie: omdat Hyunyoung en Liesbeth evenveel punten hadden en maar 1 van hen naar het NK zou mogen moest ook daar een barrage gespeeld worden. Dat betekende dat de dames 2 korte partijtjes van 5 minuten moesten spelen, een met wit en een met zwart. Hyunyoung verloor de eerste, maar wist de 2e te winnen! En toen stond het dus nog steeds gelijk. Dan treedt er een regel in werking die Armageddon heet: er komt natuurlijk een 3e partijtje maar daarbij wordt geloot voor de kleur. Dat moet wel want wit krijgt 6 minuten op de klok en zwart maar 5. Daar staat dan tegenover dat zwart aan remise genoeg heeft voor de eindoverwinning, terwijl wit echt moet winnen. Hyunyoung won de loting en besloot dat ze met wit wilde spelen. Ze vond het wel prettig om iets meer tijd te hebben. En ze won!


De barrages zijn gestart!

Enfin, 3 kinderen van onze club mogen naar het NK D! Mooi toch!? Dat wordt gehouden in Rijswijk, van 26 t/m 28 mei, 3 dagen!