Jeugdnieuws: PJK-E 2022

door Margreet, 21 februari 2022


Eindelijk weer eens "echt" schaken op een toernooi! Dat was al weer een tijd geleden. Nadat we vrijdag de 18e haastig een paar online toernooitjes hadden aangemaakt omdat vanwege de storm de schaakavond was afgelast, vertrokken we de 19e om 9u00 naar Papendrecht voor de persoonlijke kampioenschappen van de RSB in de E-categorie, dat is dit jaar de groep die in of na 2012 is geboren. Daar hebben we er wel een paar van, al moet ik zeggen dat Oscar de enige is bij onze club die echt in 2012 is geboren, de rest is jonger.

De PJK was ook het plaatsingstoernooi voor het Nederlands Kampioenschap E, dat op 15 en 16 april in Waalwijk wordt gehouden. De RSB mag daar 4 jongens en 1 meisje naartoe afvaardigen.

Er deden van RSR 4 jongens mee, de meisjes konden niet, of hadden nog te weinig ervaring voor dit toernooi. Het niveau is al redelijk hoog en dan is het ook niet leuk als je alleen maar zit te verliezen. De meisjes die ik heb gezien eindigden allemaal in de laagste regionen van het klassement; hopelijk verandert dat eens een keer want we hebben nu veel meisjes bij de stap 1 en 1+ groepen. Die kunnen in mei deelnemen aan de PJK voor de jongste groep, FGH.

Onze jongens waren: Oscar K, Daniel, Adam en Arne. Oscar was al van tevoren de torenhoge favoriet voor de eindzege, zeker nu zijn concurrenten van vorige jaren allemaal D waren geworden. Maar ook dan moet je het nog wel even doen! De andere 3 zijn nog F, maar voor hen was het gewoon een nuttige ervaring en voorbereiding op het F-kampioenschap in mei, althans, dat dacht ik ...

De partijen startten om 10u20, maar het was heel koud in het gebouw omdat degene die de verwarming via de app moest aanzetten daarvan niet op de hoogte bleek. Daarom hielden veel kinderen hun jas nog maar even aan.


Iedereen verscheen letterlijk fris aan de start!

Er werd uiteraard Zwitsers ingedeeld en de kinderen kregen ruim de tijd op de klok: 15 minuten + 5 sec. increment per zet. De tijdsindeling was daar dan ook naar: zo'n 3 kwartier per ronde. Al snel bleek dat veel te ruim genomen: de meesten waren binnen 10 minuten wel klaar met hun partijtje. Behalve Oscar: die had dit keer een notatieboekje meegebracht en heeft daarin al zijn partijen genoteerd! Dat was ondermeer bedoeld om zijn tempo een beetje af te remmen zodat hij iedere keer goed moest kijken om geen ondoordachte zetten te doen. Je moet er wel wat voor over hebben als je kampioen wilt worden tenslotte. Maar het zou voor iedereen wel goed zijn want dan kun je achteraf nog eens met je trainer naar zo’n partij kijken. Daar leer je veel van!

Zo verloor Adam in de eerste ronde doordat hij veel te snel speelde; hij ging er zelfs bij staan! Niet doen dus, maar het was natuurlijk ook een beetje onwennigheid, na zo lang geen toernooi te hebben gespeeld. Arne verloor ook, maar die had een sterke tegenstander. Daniel won van Tom, die later 5e werd! Hij had vrijdag nog op zijn sloffen het online toernooitje gewonnen, dus we dachten: die kan ver komen, maar helaas kwam dat er de rest van de dag niet echt uit. Jammer! Oscar, met notatieboekje, won keurig van William.


De eerste ronde is ingedeeld! Niet zoveel deelnemers : 17 totaal

In de volgende ronde moest Daniel tegen Amir, een heel sterke speler van Klim-Op. Hij verloor op het nippertje en was daar toch door van slag: het had zomaar andersom kunnen zijn! De andere 3 wonnen in deze ronde, dan is het dubbel zuur ...

In de 3e ronde werd het allemaal erg spannend. Oscar stond al van meet af aan op de eerste plaats; hij heeft ook de hoogste rating, maar nu kwam er een serieuze tegenstander: Yuhong, van Klim-Op. Omdat die partij genoteerd is, heeft zijn vader (Ben) die op chess.com ingevoerd en hij stuurde de link door: Oscar heeft zwart.

Zelfs ik kan zien waarom Oscar op zet 13 zijn dame al kwijt was: hij liet wit te ver oprukken en kreeg een paardvork om zijn oren. Daarna leek Yuhong op de overwinning af te stevenen, bleef aanvallen, en ... vergat zijn eigen verdediging. 0-1 voor Oscar!

Daniel verloor van Maya, de latere meisjeskampioen, en Arne moest tegen Adam spelen. Dat won Adam heel netjes, zodat hij ineens weer in de race zat!

En het bleef goed gaan met Adam. Ook in de 4e ronde won hij, van Maya. Arne won van een ander meisje, dat minder sterk is, en Oscar van Amir, nu zijn grootste concurrent voor de 1e plaats. Daniel was echter de draad een beetje kwijt en verloor van William.


Adam wacht op het startsignaal

Intussen liep het toernooi fors voor op het oorspronkelijke schema, maar dat gaf niet zoveel. Er werd een pauze van ruim 40 minuten ingelast voor het eten en nog wat rondrennen en om 12u50 kon iedereen weer aan de slag voor de 5e ronde.

Oscar stond nog steeds stijf bovenaan in het klassement en speelde al de hele ochtend aan bord 1, en nu was de beurt aan Adam om tegen hem te spelen. Dat zat er wel in want hij stond hoog geklasseerd met 3 uit 4 en dan worden de tegenstanders sterker! En, wat niemand verwachtte: Adam won van Oscar! Helaas was die partij niet helemaal correct genoteerd; ik kon hem niet naspelen tot het einde. Toen werd het toch nog spannend in de top! Arne verloor intussen, maar Daniel haalde een punt tegen Vanessa, gelukkig.

Voor de 6e ronde, tegen Hidde, ook een gevaarlijke speler van Kralingen, zat Oscar nu aan bord 2! Deze keer onderschatte hij Hidde niet en won van hem. Hij bleef, op weerstandspunten, nog steeds het klassement aanvoeren, want de sterkste tegenstanders had hij allemaal al gehad, maar iedereen was een stapje dichterbij gekomen. Amir, Yuhong én Adam hadden ook 4 uit 5! In de 6e ronde wonnen Oscar en Adam, en Amir won van Yuhong, dus de eerste 3 hadden allemaal evenveel punten! Arne had een rondje vrij; Daniel verloor; hij had ergens geblunderd en dat was niet meer te herstellen. Hij was uitgeblust en erg blij toen hij hoorde dat hij de 7e ronde vrij was! En toch een punt kreeg!

De wedstrijdleiding verwachtte nu dat de prijsuitreiking toch wel iets eerder dan de geplande tijd van 16u00 zou plaatsvinden, namelijk om ongeveer 14u30. Dus moest iedereen zijn chauffeurs en andere belangstellenden gaan waarschuwen. Er zullen wel meer dagschema's aan gort gegaan zijn, buiten dat van de PJK ...

De verwarming had het nu wel wat al te gek gemaakt en er werd haastig gebeld of hij niet uit kon, goed besluit met de huidige energieprijzen. Alleen: nu eindigde de dag zoals hij was begonnen: iedereen had zijn jas weer binnen nodig.

De 7e ronde verliep eigenlijk zonder grote verrassingen: Oscar won van Tom (die 5e werd), Adam verloor van Amir, die geen steken meer liet vallen en Arne verloor ook. Alleen: de prijsuitreiking liet toch even op zich wachten: bij de meisjes had Maya in de laatste ronde een fout gemaakt tegen Vanessa en nu hadden ze evenveel punten, dus er moest nog een barrage gespeeld worden. Die bestond uit 2 korte partijtjes; 1 met wit en 1 met zwart. Maya won die allebei dus zij werd meisjeskampioen van de RSB.

Hieronder dus de eindstand: de eerste 4 gaan door naar het NK: Oscar natuurlijk, Amir, Yuhong én Adam! En Adam maakt ook nog kans om zich in mei voor het NK in de F-categorie te plaatsen! Bij de meisjes mag Maya naar het NK E.


En dan nog de foto's van de prijsuitreiking:


Van links naar rechts: Adam, Yuhong, Oscar, Amir en Tom


En een foto met alle deelnemers. Iedereen kreeg een medaille als aandenken!